KAYA TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ.

*BORSA BAŞKANI MURAT KAYA ;"Ticaret yaşamadan öğrenilmez."

Tarsus Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek Okulu’nun konuğu olarak “İş ve Ticaret Hayatında Başarılı Olmak” konulu konferans veren Başkan Murat KAYA, yüksek okulun konferans salonunda öğretime bu yıl başlayan 40 öğrenci ile buluştu. İş ve Ticaret Hayatında Başarılı Olmanın 3 bileşeninden bahseden Başkanımız, başarının insanın yaptığı işi sevmesiyle başlayacağını vurguladı. Başkan Murat KAYA, 35 yıllık iş ve ticaret hayatını örneklerle ve yaşanmışlıklarıyla şöyle ifade etti.

 "Gençlik ve lise yıllarımda hem okuyor, hemde okul sonrası tarlada çalışıyordum. Tarlada çalışmak zor bir işti.Bu işten kaytarmak benim mutlaka okumam lazımdı.Öğretmen oldum. 4 – 5  yıl Tarsus Cengiz Topel Lisesinde İnkilap Tarihi derslerine girdim.Öğretmenlik fakiltesini bitirince hemen öğretmen olunmuyor. Asıl öğretmenliği okula başladıktan sonra öğrendim. Öğrencilere ders anlatabilmem için önce sunacağım derse hazırlanmam gerekirdi.Ben de öyle yaptım.Önce ben çalıştım, sonra öğrencilerime öğrettim. Çok sevdiğim bu mesleği bırakarak iş ve ticaret hayatına atıldım. Çevremden ve büyüklerimden yüzlerce nasihat.En zor okulun Ticaret olduğunu anladım.Bir sürü nasihat ama yaşamadan öğrenilmiyor.Altın kural 1 “ Ticaret  , yaşamadan öğrenilmez.” 35 yıllık iş ve ticaret hayatımda inişler , çıkışlar gördüm, yaşadım.Teknoloji ise hızla gelişti.Ulusal ve uluslar arası pazarda ne oluyor , ne bitiyor anında haberimiz olmalı ve doğru kararlar verebilmeliyiz.Altın kural 2 “ En doğru karar, doğru zamanda alınan karardır. Nefis tatlıdır.Nefsimize hakim olmalıyız.Mutlaka ki, her şeyin en iyisine layığız. O yüzden nefsimize iyi hakim olmalıyız.Altın kural 3 “ Ticarette kar oranı ne kadar yüksekse, RİSK oranı da o kadar yüksektir.” Adımlarımıza dikkat etmeliyiz.

"Tarsus Ticaret Borsası sizlere anlattığım bu 3 altın kuralı tatbik etmemde yanımda olan kurumdur. Ticaretlerimde borsamın güvenilirliği, yayınlanan istatistiki verilerle en doğru kararı almamı, kar-zarar oranımı, riskimi  hesaplamama yardımcı olmuştur. Bu nedenledir ki; kurumum ticaretimin gelişmesine bugüne gelmemde faydalandığım yerdir."

Arkadaşlar sizlerin daha fazla zamanını almadan şunu ifade etmek isterim.HAYAL KURUN, HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN, ÇOK ÇALIŞIN şüphesiz bu 3 bileşen kuvvet sizi daima başarıya götürecektir.Üstad Necip Fazıl’ın söylediği gibi” İnsanın kazandığı paradan korkmayın, Paranın kazandığı insandan korkun.Ticarette işin hilesi dürüstlüktür.Güven, itibar ve dürüstlük sizin en büyük sermayenizdir.Ve tecrübe paradan kıymetlidir.Güven zamanla kazanılır, fakat çabuk kaybedilir. (2015)