ÇUKUROVA İRMİK A.Ş.

Muhterem KARAER ,  iş hayatında çeyrek asrı geride bırakmış, Tarsus'un yetiştirdiği Tarsus tutkunu  iş dünyasının Tarsus  için önemli iş adamlarından birisi. Sanayicilikte başarısını kanıtlamış, bütün bu başarılarını çok sevdiği memleketi Tarsus'a adamış yarattığı farklılıklarla Tarsus’ta ilkleri yaşatmış Muhterem KARAER ’in hiç kuşkusuz kariyer hayatında pek çok farklı başarıları mevcut. İş hayatındaki ilerleyişini ve başarılarını, anılarını  kendisini bugüne taşıyan çalışmalarını ve hayata geçirmek istediği projelerini anlattı.

Biz aslında bir aile şirketiyiz.  Benim 2 kızım, 2 oğlum var. Oğullarım, kızlarım, kardeşlerim şirketlerimizde çalışıyor.Kimi yönetim kademesinde kimi finans departmanında. Her işte olduğu gibi doğru yönetim felsefesini benimsemek çok önemli. Bizim başarımızın arkasında da bu olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımı ve kendimi her zaman çok yönlü olarak yetiştirmeye çalıştım. Geleceği de düşünerek ve çalışmayı yeni fikirler yaratmayı seven bir iş adamı olarak bir çok sektörle ilgili yatırımlar yaptık.

Muhterem KARAER kimdir, deyince 1966 Tarsus, Çayboyu mahallesi doğumlu.

İlk Okulu bitirdikten sonra hayat okuluna devam ettim. Halende aynı okulun öğrencisiyim.Çalışmayı ve üretmeyi çok sevdiğim için iş hayatına erken yaşlarda atıldım. Hiç durmadım diyebilirim. Şu an geldiğimiz noktada bir çok yurtdışı firması ile iş yapmaktayız. İthalat ve ihracat konusunda dış ticaret birimimiz sürekli kendini yeniliyor ve çıtasını yükseltiyor.

1995 yılında tarım sektörü ile başlayan iş hayatımda edindiğim ilk destur "Başarılı olmak için gerekirse patron bile olsanız traktöre binip tarla süreceksiniz , yukarıda sadece koltukta oturmakla olmaz" oldu. Sanayi sektörüne ilk girişim üretim var, hammadde var imalat yok, sorusunu kendime sormamla başladı. Benim derdim bölgedeki-ülkemdeki mahsullerin değerlendirilmesidir. Yatırım teşvikleri ve olanakları başka illerde daha cazipken ben Tarsus'u seçtim.   İş hayatına atıldığım günden bu yana stratejik olarak farklı sektörlerde büyümeyi hedefledim.Kararer Pamuk ,Karaer Un, Karaer Petrol, Karaerler Petrol firmaları derken yaptığımız işler hedefimizin değişmesi gerektiğini gösterdi.

Tam bu esnada Borsamız yanımızdaydı. Gerçekleştirmeyi planladığımız mısırdan irmik üretim tesisi için fizibilite çalışması yapmamız gerekiyordu. Borsamız bu çalışmada bizim yol haritamızın çizilmesinde takviye destek oldu. Kaç tane Mısır irmiği üreten firma vardı? Maliyetler nasıl hesaplanıyordu? Dış pazarda Mısır İrmiği hangi ülkelerce tercih ediliyordu? Bu kısmı beraber çalıştık. Ana düşüncemizde bölgemize ve ülkemize döviz girdisi sağlamak ve istihdam yaratmak vardı. Zaman içerisinde tempoyu artırarak Tarsus-Mersin OSB içinde Çukurova İrmik Sanayi ve Karaer Yağ Sanayi fabrikalarını kurdum. 

2010 yılında ihracata başladığımızda 3 ülkeye sevkiyat yapabilirken bizzat kendi gittiğim ülkeler iç pazarımızın olmadığı yerlerde olmak üzere sayısız ülkeyi gezdim 2010 da 3 ülke ile olan başlangıcımız , şuan 33 ülke olarak ihracatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Süveyş kanalından çıkışa kadar 11 ülkeden geçiyorum ve her geçtiğim ülkede şirketimin ismini görüyorum tanınıyorum. Tunusta bile olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Söyledim yine söylüyorum benim tek derdim bölgemdeki ürünlerin değerlendirilmesi ve bölgemdeki insanların bölgemde yatırım yapmalarıdır.

Tarsus’u ne kadar sevdiğimi aslında bilenler bilir. Başka bir şehirde de iş hayatıma devam edebilirdim ama Tarsus'a gelen buradan kopamaz.

Bu arada önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi düşündüğüm yine Tarsus’ da ilk ve örnek olacak, yeni bir projenin hazırlıklarını yapıyorum. Şimdilik ne olduğunu söylemeyeceğim, ama borsam bu projemde de yanımda olacak, bunu biliyorum.

Her şeyden önce insan yaptığı işi sevecek ben yaptığım bütün işleri severek zevkle yaptım.

Benim her zaman fikirlerim ve hayallerim vardı. Birikimlerimi deneyimlerimi tecrübelerimi en iyi şekilde icra ederek memleketine her zaman faydalı bir adam olmaya çalıştım. Hayallerime nasıl ulaşacağımı projelerimi nasıl gerçekleştireceğimi sürekli planladım.  Her zaman işlerimin peşinden gittim hiçbir zaman bana ne diyen bir insan olmadım.  İnsanları mutlu etmek ve memnun etmek için ne yaparım diye düşündüm. Herkese de bunu öneririm. Nerede iyi bir iş çıkacağını hissedersem oraya yönlenirim bazen fırsatlar insanların karşısına rastlantı eseri çıkar. Bu rastlantıları değerlendirmek için gerçekten bilgi birikim ve tecrübeye ihtiyaç olacaktır.

Bir insanın başarısını sürdürebilmesi için kendini sürekli geliştirdiği, zaman ve çaba harcayarak zevkle yaptığı bir uğraşısı olmalı. Bir uğraşısı olmayınca insan kendini gösteremiyor farklılaşamıyor ve yenileyemiyor.Ülkesini ve Tarsus’u çok seven Muhterem KARAER'i çevresindekiler sosyal bir yapıya sahip ancak, titiz, kuralcı ve zor bir adam olarak tanımlıyorlar.

Bu konuda Muhterem KARAER şu ifadeyi kullanıyor,"Aslında bu iş hayatım boyunca gelişen bir özelliğim iş hayatımda önüme çıkan zorlukları bu şekilde aştım. Kendime her zaman güvenmişimdir. Yine de iş yaptığım sektörlerdeki tüm faaliyetlerimde hata yapmaktan da hiç korkmadım. Her zaman cesur olduğumu söyleyebilirim. Ancak bu, hiçbir zaman cahil cesareti olmadı.İş hayatında başarılı olmak çok da kolay bir iş değil. Aslında başarıya ulaşmak için gerekli kriterler sır da değil. Eğitim olmazsa olmazlardan biri bu yüzden eğitime çok önem veriyor ve elimden geldiğince desteklemeye çalışıyorum. Başarılı insanları her zaman takdir ve tebrik ederim.

Tarsus Ticaret Borsasına gelecek olursak; firmalarımdan biri ile Yönetim Kurulunda temsil ediliyorum  Borsanın çok eski üyelerindenim. Borsanın yapmış olduğu eğitim ve aktivitelerden de çalışanlarımı faydalandırıyorum. Yönetim Kurulu'nun başarılı çalışmalarını yakından taktirle takip etmekteyim. Başarılı işlerin arkasında sağlam bir ekip vardır, yöneticinin başarısı mesai arkadaşlarının yansımasıdır asla tek başına olmaz.

Çalışmalarınızın hepsinden haberdarım örneğin, Eğitime ve yardıma muhtaç ailelere karşılık beklemeden   verdikleri desteklerden haberdar olmayan yoktur herhalde. Borsada işlem gören ürünlerle ilgili alım, satım fiyat endekslerini  günlük olarak duyurup üreticinin doğru bilgilendirilmesi adına hem üyelere hem de Tarsuslu hemşerilerimize büyük bir hizmet vermektedir. Her yıl üyelerine sosyal yönden de hizmet veren bir borsa görüyorum.

Buradan   tüm arkadaşlarıma ve borsa personellerimize başarılarının devamını diliyorum.(2017)