Tarsus Ticaret Borsası Romanya Heyeti İle Görüştü
09.01.2020
tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Romanya Heyeti İle Görüştü
Avrupa Birliği ülkesi olan Romanya, Tarsus’a Avrupa Kapısı Olabilir.
2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında 17.URGE.040 kodu ile onaylanan ‘'Tarsus Tarım Ürünleri Grubu İhracatı Geliştirme'' Projesi dahilinde Romanya’ya Yurtdışı Pazar Faaliyeti yapılması planlalayan Borsa Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’na gelen Romanya heyetiyle görüşme sağladı.
Borsa Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz'ün , Romanya’nın Bükreş şehrinde faaliyet gösteren Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanı Güven Güngör ve Genel Sekreteri Sn. Barbaros Yıkar ile yaptığı görüşmede Romanya Yurtdışı Pazar Faaliyeti kapsamında TİAD bünyesinde; tarım sektörü üyeleri ve Tarsus Ticaret Borsası üyeleri ile B2B (İkili Görüşmeler) düzenleme kararı alındı.
2018 yılında Romanya’nın dünyadan narenciye ithalatı 198.942 (bin USD) , Türkiye’nin dünyaya narenciye ihracatı ise 889.969 (bin USD) ‘dır. Romanya’nın Türkiye’den narenciye ithalatı ise 57.017 (bin USD)dir. 2018 yılında Romanya’nın dünyadan sebze ithalatı 501.339 (bin USD) , Türkiye’nin dünyaya sebze ihracatı ise 1.085.781 (bin USD) ‘dır. Romanya’nın Türkiye’den sebze ithalatı ise 94.394 (bin USD)dir. 2018 yılında Romanya’nın dünyadan meyve ithalatı 755.149 (bin USD) , Türkiye’nin dünyaya meyve ihracatı ise 3.960.606 (bin USD) ‘dır. Romanya’nın Türkiye’den meyve ithalatı ise 88.851 (bin USD)dir.
Tarsus'un narenciye , sebze ve meyve ihracat payından daha fazla yararlanması artırılabilir hedef olarak değerlendirilen ikili görüşmelerde Tarsus’tan yapılacak yaş meyve ve sebze ihracatı için Romanya iyi bir hedef pazardır.
Ayrıca Avrupa Birliği ülkesi olan Romanya Türkiye’den ithalat yapma eğilimindedir. Bu vesile ile Tarsus’a Avrupa kapısı da daha kolay açılacaktır.
Alata'dan Tarsus Beyazı Projesi Bilgilendirmesi
• 15.01.2020
• tarsustb
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile 2015 yılı içinde gerçekleştirilen protokol kapsamında “Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidinin Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi Projesi” nin gelinen son durumu Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz ile Murat Hocagil tarafından Borsa Yönetim Kurulu Başkanı mMurat Kaya'aya sunuldu.
Borsa Başkanı Murat Kaya, Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidi ile ilgili Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından devam ettirilen bu projeye destek veren kurum olarak çalışmaları 5 yıldır takip ettiklerini gelişmelerin sevindirici olduğunu kaydetti.
Borsa İhracat Hedefinde Rakip Ülke İspanya'yı Ziyaret Etti
• 24.01.2020
• tarsustb
Borsa İhracat Hedefinde Rakip Ülke İspanya'yı Ziyaret Etti
Tarsus Ticaret Borsası, 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında 17.URGE.040 kodu ile onaylanan ‘’Tarsus Tarım Ürünleri Grubu İhracatı Geliştirme’’ Projesi kapsamında 20-22 Ocak 2020 tarihlerinde "Rakip ve Örnek Ülke" İspanya’nın Valensiya şehrine yurtdışı pazar faaliyeti düzenledi.
Rakip ülke yurtdışı pazar faaliyetine URGE projesi kapsamında yer alan Borsa Meclis Başkanı İ. Hakkı Ekincioğlu ve proje üyeleri ile heyet başkanı olarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımsısı Ali Seçer katıldı.
"Hava kargoyu geliştirmeliyiz, paketleme standartlarımızı yükseltmeliyiz. "
Başkan Yardımcısı Seçer; "UR-GE projeleri, ihracatta büyümeyi hızlandıran projeler olduğu gibi ihracatta rekabet ettiğimiz ülkeleri de tanıma fırsatı yaratan projelerdir.Gerçekleştirilen ziyarette aynı ve ters iklimdeki ülkelerin ihracat-ithalat potansiyelini tanımak, üretimlerini incelemek, pazara girerken kullandığı yolları öğrenmek amacıyla yürüttüğümüz projenin rakip ülke ayağında rekabete konu üretimlerimizi hasat öncesi teknolojisinden, üretim, lojistik, pazarlama ve son satış noktasına kadar her aşamada önemli bir buluşma noktası olan İspanya'yı hedef olarak seçtik.İlk olarak Borsa URGE Projesi kapsamındaki üyelerimizle önce Valensiya Ticaret Odası’nda 10 İspanya firması ile, (B2B) ikili görüşmeleri gerçekleştirdik.Burada edindiğimiz ilk gözlemimiz Hava kargoyu geliştirmeliyiz, paketleme standartlarımı yükseltmeliyiz." dedi.
"Rakip firmaları yerinde gördük"
Borsa tarafından yürütülen URGE projesinde kendi firmasının da bulunduğunu ve borsa üyesi firmaların bireysel olarak farklı pazarlara açılmalarının önündeki engellerin kaldırıldığını ifade eden Meclis Başkanı Ekincioğlu, "Üyelerimizin hedef pazardaki ilgili kurum ve firmalar ile bir araya getiriyor ve ticari bağlantılar kurmalarına vesile oluyoruz. Bu kapsamda şimdiye kadar çok sayıda firmamız hiç ihracat yapmadıkları ülkelere mal satmaya başladılar.İspanyada yaş meyve ve sebze sektörünün ne kadar önemli bir sektör olduğunu gördük. " dedi.
Borsa URGE heyeti faaliyet kapsamında kazanımları ise;
İspanya'da tarım sektörünün inovasyon alanında en çok ödül alan şirketi Idai Nature'ye gerçekleştirilen ziyarette, İspanya tarım sektöründe özellikle Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı mücadele yöntemleri için geliştirilen ürünler ve üretim yerleri, yöntemlerini görüldü.
Erdemli ALATA'nın İspanyada ki örneği olan Tarımsal Araştırma Enstitüsü IVIA’ya özel izinle heyetini götüren Borsa; burada da AB Müktesebatına uygun üretim teknikleri ve Akdeniz Meyve sineğiyle mücadele yöntemleri konularında bilgi sahibi oldu.
Son olarak yine özel izin alınarak, dünyaca ünlü yaş meyve ve sebze üreticisi Sanlucar Fruit’in iş ortağı Ilusar paketleme tesisi ve özel üretim bahçeleri Borsa Üyelerine tanıtıldı.
İspanya yurtdışı pazar faaliyetinde en göze çarpan özellik ise, İspanya daki üretimlerin en korunaklı ve en yüksek kalitede ambalajlaması oldu.
Zeytinyağı ile çok ünlü olan İspanyada Coğrafi İşaretli Tarsus Sarıulak Zeytin Yağı ile yöresel sarma helvası da İspanyol rakiplere tanıtıldı.
Rekabet Edeceğimiz Ülkeleri Tanımalıyız
• 11.02.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, dünya genelinde küresel nüfusun sürekli artış gösterirken, tarımın gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için büyük fırsatlar sunduğuna vurgu yaparak, “Türkiye olarak tarım sektöründe tıkanık olan kanalları mutlaka açmamız gerekiyor” dedi.
Borsa Başkanı Murat Kaya, tarımsal üretim ve ticaretin dün olduğunu gibi bugünde ve yarın da çok önemli ve stratejik olmaya devam edeceğini belirterek “Bu nedenle ülkemizde 2023 hedeflerine ilerlerken başlatılacak nitelikli üretim seferberliğinin merkezine tarımı koymak zorundayız.
TUİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre %2,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,07 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,74 artış gerçekleşti. Tarımsal üretim alanlarına uzun vadeli olarak bakıldığında hububat ve endüstriyel bitkiler de ekim alanlarımız azalırken, sebze ve ağaç tarımına dayalı meyve üretimlerinin artış gösterdiğini görüyoruz. Sebze ve meyve tarımında ki bu artışı daha çok katma değer üreten bir tarımsal sanayiye geçirirsek artışın olumlu yönlerinden faydalanabiliriz” ifadesini kullandı.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT
Küresel iklim değişikliğine dikkat çeken ve TUİK’in 2019 yılı bitkisel üretiminde kesinleşen verilerinin de yayınlandığını hatırlatan Kaya “Bitkisel üretim miktarlarında ise, 2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %1,4, sebzelerde %3,5, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %0,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 63,8 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra tahıl ürünleri üretim miktarları 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak belirlendi. Bir önceki yıla göre buğday üretimi %5 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton, çavdar üretimi %3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi %1,9 oranında artarak 265 bin ton oldu. Yağlı tohumlardan soya üretimi %7,1 oranında artarak 150 bin ton oldu” dedi.
REKABET EDECEĞİMİZ ÜLKELERİ TANIMALIYIZ
“Türkiye olarak rekabet edeceğimiz ülkeleri tanımalıyız” diyen Başkan Murat Kaya “Borsa heyetimizin geçtiğimiz günlerde URGE projesi kapsamında ‘Rakip Ülke İspanya’ seyahati sırasında kazanımlarımızdan gördüğümüz, ihracatın kur artışına duyarlılığı oldu. Genel ekonomisinin kaynağını turizm oluşturan bir ülkede tarıma verilen önemi yerinde gördük. Üretimden tüketime kadar izledikleri yolu bizde kendimize örnek alarak tarımda tıkanık olan kanalları mutlaka açmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.
ABD, Romanya ve Polonya Hakkında İkili Görüşmeler Olumlu Sonuçlandı
• 03.03.2020
• tarsustb
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin müşterek organizasyonunda gerçekleşen ABD, Filipinler, Güney Kore, Romanya, Polonya ve Ukrayna'da görev yapan Ticaret Müşavirleri / Ataşelerimiz katıldığı Bilgilendirme Semineri ve Birebir Görüşmelerine Tarsus Ticaret Borsası'nı temsilen Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz' de katıldı.
Tarsus Ticaret Borsası ;üyelerinin hedef pazarlara giriş yöntemleriyle ilgili bilgilendirilmeleri, söz konusu pazarlardaki iş yapma kültürü ve dış ticaret mevzuatı hakkında doğrudan fikir sahibi olmaları amacıyla katılımcı olan borsa personeli Alegöz, gerçekleşen etkinliğe katılımcı olarak hedef pazarlarda daha önce görev yapmış ABD, Romanya ve Polonya 'da Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği yapanlarla Borsa'nın URGE projesi kapsamında hedef pazarlara ilişkin görüşmelerini sağladı.
Mevsimlik Tarım İşçileri ile ilgili 03 Nisan 2020 tarihli Genelge
• 03.04.2020
• tarsustb
81 İl Valiliği'ne muhatap Genelge ile yaşanan COVID-19 salgınının bir an önce engellenmesi, vatandaşlarımızın korunması ve ülkemize olan etkilerinin azaltılması kapsamında; tarımsal üretimin/arzın sürdürülebilirliğinin sağlanması ile birlikte tarım sektöründe çalışanların (mevsimlik işçiler dâhil) pandemiye karşı korunması hususlarını iletmiştir. Bakanlık yeni bir Genelge ile tarımsal üretimin/arzın sürdürülebilirliğinin sağlanması ile birlikte tarım sektöründe çalışanların (mevsimlik işçiler dâhil) pandemiye karşı korunması hususlarını detaylandırmıştır.
İhracat İçin Tarıma Gereken Önemi Vermeliyiz
• 13.04.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, bugün tüm dünyayı tehdit eden Koronavirüs (Covid-19) salgınının, tarım sektörünün dünyadaki stratejik önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, önümüzdeki süreçte tarımda üretimin artırılması gerektiğini söyledi.
Murat Kaya, gazetemize yaptığı açıklamasında, tarım sektörünün Covid-19 sürecinde daha da önemli bir noktaya geldiğinin altını çizerek “Yeni tip Koronavirüs salgını sürecinde her şey dursa bile insanın gıdaya ve beslenmeye ihtiyacının durmadığını bir kez daha gördük. Bugün tarımı ihmal eden bazı ülkelerin geleceklerini nasıl tehlikeye atıklarını hep birlikte izliyoruz. Bunun için, sağlıklı beslenmek için gıdaya, gıda temini için de tarımsal üretimimizin kesintiye uğramadan üretiminin artırılarak devam edilmesi gerekmektedir” dedi.
Her türlü kötü senaryoya tarımsal üretimin devamı açısından da hazırlık yapılması gerektiğine vurgu yapan Borsa Başkanı Murat Kaya “Öncelikle şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, bugün etrafımıza baktığımızda dünyayı doyuranların, dünyayı yönettiğini görüyoruz. Bunun içindir ki, her türlü tarımsal üretimin desteklenmesi gerekiyor. Kendimize yetecek gıda ürünlerini sağladıktan sonra, kalan ürünleri ise ihracatta kullanabiliriz” ifadesini kullandı.
Murat Kaya, Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin bu salgınla topyekûn bir mücadele içinde olduğunu belirterek “Tarsus Ticaret Borsası olarak bizlerde bu süreçte üyelerimizle devamlı telefon veya video konferansla görüşmeler sağlayarak gündeme ilişkin istişarelerde bulunuyoruz. Onların yaşadıkları sıkıntıları ve bizden beklentilerini bağlı olduğumuz TOBB’a iletiyoruz. Dünyada binlerce insanının hayatına mal olan bu salgının, bir an önce sonlanması insanlığın geleceği açısından en büyük temennimizdir” şeklinde sözlerini tamamladı.
TOBB Borsalar Konsey Toplantısında Üretim, Ticaret ve İstihdam Gündemdeydi
• 15.04.2020
• tarsustb
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ninde katılımıyla, TOBB Ticaret Borsaları Konsey toplantısı ,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey Üyesi Murat Kaya 'da video konferans ile katıldı.
Toplantıda, koronavirüsün reel sektöre ve tarıma etkileri değerlendirildi.
Tüm dünyayı ve ülkemizi kısa sürede etkisi altına alan yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği toplantıda, bu etkileri azaltmaya yönelik görüş ve öneriler konseyin ana gündemini oluşturdu.
Başkan Murat Kaya, "Koronavirüsle mücadele sürecinin üretim, ticaret ve istihdamda daralma yaşanmadan atlatılması öncelikli gündemimizdi." dedi.
Böylesi bir zor dönemde istihdamın korunması ve üretimin devam ettirilmesi adına bu süreçten en asgari şekilde etkilenmeyi sağlayacak uygulamaları faaliyete geçirmek ekonomimiz adına hayati önem taşıdığına değinen Başkan Murat Kaya, "Koronavirüs salgınının önüne geçmek için geçici olarak faaliyeti durdurulan sektörlerle, bireysel karantina nedeniyle iş hacmi daralan sektörlere ilişkin düşüncelerimizi, taleplerimizi ve gelişmeleri ilettik. Bu kapsamda; üyelerimizin talepleri olan konuları da TOBB'ne ve Tarım Bakanlığımıza da bildirmiş olduk.Bizlere gelen talepleri anlık olarak ilettiğimiz gibi , bugün yapılan toplantıda üyelerimizin gelen tüm talepleri iletme imkanı da yakaladık.Yağlı tohumlar desteği ile besi desteğinin de en kısa zamanda verileceği sözünü aldık" dedi.
TOBB Başkanı Hisarciklioglu'nun Başkanlığında gerçekleşen ve Tarım Bakanımız Sn.Pakdemirli'nin de katıldığı TOBB Ticaret Borsaları Konsey toplantısına video konferansla katılan Başkan Murat Kaya'nın ilettiği üyelerimizden gelen talepler;
"KDV iadelerinin erken ödenmesini, 31 Martta ertelenmeyen firmaların devre sonu faizlerinin ertelenmesini, ihracatçımıza navlun ve nakliye desteğini, ihracatta gümrükte bekleme sürelerinin kısaltılmasını talep ediyoruz, KGF ile ilgili sorunları, yakın ülke komşularımızın gümrük kapılarının açılmasını, üretim yerinden ürünlerimizi sevk etmekte sorun yaşamıyoruz ancak, gönderdiğimiz yerde ürünün dağıtımında sorun yaşanıyor,yağlı tohum desteğinin ödenmesini, tohum desteği verilmesini, önümüzdeki aylarda yüksek rekolte beklediğimiz buğday ve arpanın alım satımı konularını, büyük ölçüde ihracatını gerçekleştirdiğimiz açıkta ve örtü altında yetişen meyve sebze, sert çekirdekliler ve narenciyenin iç pazarda ve ihracatında yaşanan sorun ve sıkıntıları ile özellikle tarımda çalışanlar ile üreticilerin taleplerini ilettik. Ayrıca sokağa çıkma yasağı kapsamında tarım sektörüne ait tüm faaliyetlerin bu yasaktan muaf tutulması,
Export Akademi Programı ile İhracata Hazır Olun
• 15.04.2020
• tarsustb
Export Akademi Programı ile İhracata Hazır Olun
Borsadan yapılan açıklamada Ticaret Bakanlığınca kamu özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen Export Akademi Programı Seminerleri başladığı belirtilmiştir.
Export Akademi Programı ile kadın ve genç girişimcilerimizin ihracatçı olabilmeleri için eğitimler düzenlendiği, bu eğitimlerden mezkur girişimcilerin yararlanmasının önemli olduğu ifade edildiği üzere ihracat yapmaya istekli, potansiyeli olan girişimcilerin ihracatta başarıya ulaşmış girişimcilerle bir araya getirilmesi amaçlanmıştır.
Söz konusu eğitim programlarında ihracata yönelik devlet desteklerinden dijital pazarlama ve sanal pazarlara, gümrükleme ve iade süreçlerinden satış yöntemlerine, uygun paketlemeden ödeme sistemleri ve lojistik çözümlere kadar hemen her konuda eğitimler verilmektedir.
Kamu özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen Export Akademi Programı ile kadın ve genç girişimcilerin ihracatçı olabilmeleri için eğitimler düzenlenmekte olup, 16 Nisan 2020 tarihinde, Zoom Programı üzerinden "Online Export Akademi Programı" gerçekleştirilecek, mezkur eğitim programına https://www.exportakademi.com/kayit-ol/5 linki aracılığıyla kayıt olunabilecektir.
Borsamız üyelerine ve Kadın/Genç Girişimci Kurulları üyelerine önemle duyurulur.
E-Ticaret Eğitimi
• 25.04.2020
• tarsustb
E-Ticaret konusunu 3 dakika içinde sizlere anlatacağımız keyifli bir eğitim hazırladık.
Eğitime ZOOM programı üzerinden ;28/04/2020 tarihinde saat 15:00 de katılabilirsiniz. Eğitim videosunu 29 Nisan 2020 Perşembe gününden itibaren bu sayfadan izleyebilirsiniz.
2020 Yılı Hasat Dönemi Hububat Ve Bakliyat Alım Fiyatları Açıklandı
• 05.05.2020
• tarsustb
Ülkemizde 2020 yılı hububat ve bakliyat hasadının Mayıs ayının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir.
TMO hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 04.05.2020 tarihinde açıklanmıştır.
Başkan Murat Kaya’dan ‘Taban Fiyat’ Değerlendirmesi ( Yerel Basından)
• 11.05.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ton başına Hububat taban fiyatlarının günümüz koşullarında tatminkâr olmasına rağmen, destekleme primlerinin yetersiz kaldığını söyledi.
Tüm dünyayı tehdit eden Koranavirüs salgınının tarım sektörünün önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini hatırlatan Murat Kaya “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hububat ve bakliyatta açıklanan taban fiyatları tatminkâr olduğu gibi piyasa koşullarına da uygun bir fiyat. Geçtiğimiz yıl alım fiyatı ton başına 1.350 TL olan ekmeklik buğday, bu yıl yüzde 22,2’lik bir artışla 1.650 TL’ye yükseltildi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz hasat sezonu ton başına 100 TL olan destekleme primi ise diğer prim kalemleriyle birlikte 230 liraya ulaştı. Virüs salgını nedeniyle dünya piyasalarında buğday fiyatının ton başına ortalama 1650-1750 TL seviyelerinde seyrettiği göz önüne alındığında açıklanan taban fiyatları olumlu buluyoruz” dedi.
Açıklanan taban fiyatlarının tatminkâr olmasına rağmen prim desteğinin beklentilerin altında kaldığına dikkat çeken Başkan Kaya “Primlerin artması lazım. 5 yıllık prim aynı seviyelerde gidiyor. Pamuk, soya, buğday, arpa ve mısır da fiyatlar son 5 yılda değişmedi. Açıklanan100 TL/ton prim rakamları virüs salgını göz önüne alınarak acilen yükseltilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
Hava şartlarının uygun gitmesi halinde bölgemizde buğday hasadına bayram itibariyle başlanacağının altını çizen Başkan Murat Kaya “Bu yıl verimli bir hasat sezonu bekliyoruz. Türk tarımında ekim alanı itibariyle çok ayrı bir yeri olan ve stratejik bir ürün konumunda bulunan buğdayın önemi bu süreçte bir kez daha kendisini gösterdi. Üretici, kazanamadığı için buğday ekmekten kaçınıyor, suyu da bulursa başka ürünlere yöneliyor. Çiftçiye buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak gerekir. Önümüzdeki yıllarda dünyada özellikle buğday tüketiminin ciddi oranlarda artacağı yolunda tahminlerde bulunuluyor. Bunu gören birçok ülke, bugün farklı tarım politikaları geliştiriyor. Bu nedenle Türkiye olarak bizlerde tarımda üretmeye ve tarımsal ürünleri aralıksız desteklemeye devam etmeliyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Üyelerin Talepleri TOBB Akdeniz Bölgesi İstişare Toplantısında İletildi
• 13.05.2020
• tarsustb
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Başkanlığında video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen Akdeniz Bölge toplantısına katılan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, üyelerinin sıkıntı ve önerilerini iletti.
TOBB Başkanı Sn. Hisarcıklıoğlu, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlendiklerini, ilk etapta salgına karşı tedbir ve önlem olarak 70 maddelik bir öneri seti sunduklarını ve bunların büyük bir kısmının hayata geçtiğini ve geçmeye de devam ettiğini anlattı.
Her gün yeni bir konu ve sıkıntının ortaya çıktığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim” dedi.
Toplantıda söz alan Başkan Murat Kaya , Pandemi sürecinde üyeleri ile TOBB arasında köprü görevi üstlendiklerini, salgının ekonomiye ve firmalara etkisinin en aza indirilmesi için üyeleriyle devamlı irtibat halinde olduklarını, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürdüklerini, bunları ivedi olarak TOBB'ne bildirdiklerini kaydettiği görüşmesinde normalleşme sürecinin başlamasını arzu ettiklerini, tarımsal üretime verilen 2019 desteklerinden yağlı tohumlar desteğinin bir an önce verilmesinin üreticilere nefes aldıracağını, ihracatta navlun desteğinin salgın süreci nedeniyle yeniden başlatılması, tarımda ithalat ve ihracatı hedefleyen yeni bir sistemin oluşturulması, çırçır işletmelerinin sigorta edilmesi konularında borsa üyelerinin talepleri olduğunu ifade etti.
Ticari Uyuşmazlıklarda Alternatif Çözüm Yöntemleri: Arabuluculuk ve Tahkim
• 02.06.2020
• tarsustb
Birliğimiz tarafından "Ticari Uyuşmazlıklarda Alternatif Çözüm Yöntemleri: Arabuluculuk ve Tahkim" konularında 4 Haziran 2020 Perşembe günü saat 14:00'de http://webinar.tobb.org.tr adresinde internet üzerinden bilgilendirme semineri gerçekleştirilecektir.
Seminer iki oturum halinde gerçekleştirilecektir.İlk oturumda "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk", ikinci oturumunda ise "Ticari ve Yatırım Uyuşmazlıklarında Tahkim" konuları ele alınacaktır.
Seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacak olup seminere katılım ücretsizdir.
Bu kapsamda seminere katılımınızı rica ederiz.
TTB LİDAŞ Buğday Alımına Başlayacak
• 06.06.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.' i Buğday Alımına Başlayacak.
Borsadan yapılan açıklamada " Lisanslı depolarda hububat alım sezonunun açıldığı, Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.' i de Ticaret Bakanlığından lisansını alarak 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren ALIMA başlayacağı belirtildi.
ÜRETİCİ VE TÜCCAR'A TTB LİDAŞ'TAN DAVET.
Yapılan açıklamada Üretici ve Tüccar'ın devletin sağladığı desteklerden yararlanması için ürünlerini lisanslı depolarda değerlendirmesinin menfaatlerine olacağı kaydedildi.
Lisanslı depo tesisinin Tarsus'a ve bölge üreticilerine kazandırmanın büyük bir onur olduğu ifade edilen açıklamada, bu eserin yıllarca ülkeye ve bölgeye hizmet edecek büyük bir yatırım olduğu belirtildi.
"Tarsus İçin Çalışıyor, Türkiye İçin Üretiyoruz "
Sloganı ile çıkılan yolda bu verimli, bereketli ovada, Tarsus Ticaret Borsasının amacının borsa olarak üyelerinin, üreticilerin, paydaşların işlerini kolaylaştırmak, bölge üretimine katma değer yaratmak olduğu ifade edilirken, Lisanslı Depolara devletin ciddi destekleri olduğu da açıklamada belirtildi.
Üreticiler için Depo Kira Desteği (ÇKS miktarınca ton başına aylık 6 TL), Analiz Ücreti Desteği (Araç başına 25 TL), Nakliye Desteği (Ton başına 25 TL- 750 TL sınırlı), Stopaj Vergisi Muafiyeti, KDV Muafiyeti, ELÜS senet tutarının % 75’ine kadar azami 9 ay vadeli sıfır faizli Kredi imkanı, Peşin ve değerinde satış imkanı sağlandığı kaydedildi.
Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olsun.
Borsa, Pandemi'de Başarı Hikayesini Yazdı
• 09.06.2020
• tarsustb
Borsa, Pandemi'de Başarı Hikayesini Yazdı
Tarsus Ticaret Borsasının lokasyonun da kurulan 40 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk tesisi devreye alındı.
Tarım ürünleri ticaretinin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve bölge tarımına katma değer sağlanması amacıyla bir süre önce Tarsus Ticaret Borsası tarafından başlatılan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk çalışması tamamlandı.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, Borsa tarafından bölgeye kazandırılan 40 bin tonluk alım merkezinin hayırlı olması temennisinde bulunarak " Lisanslı depomuz çiftçilerimize birçok avantaj sağlıyor. Her şey üreticinin yararına. Çiftçimiz, ürününü istediği zaman satabilir. Tüm çiftçilerimize bol verimli bir sezon diliyorum. " dedi.
Bir Başarı Hikayesi PANDEMİ'de Yazıldı.
Pandemi salgını sürecinde inşaatına ve tesisin bitirilmesi yönünde yatırımına hız kesmeden devam eden Borsa, Pandemi'de Başarı Hikayesini yazan örnek kurum olarak öne çıktı.
"Önümüzdeki süreçte gıdayı üreten ve ona sahip olan dünyaya hükmedecek" diyen Başkan Murat Kaya "Pandemi sürecinde dahi lisanslı depolarımızın hasat sezonuna kavuşturulması için çalışmalarımıza ara vermedik.Allah'a çok şükür ülkemiz kendisine yeten gıdayı üretiyor. Bu süreçte Borsamız bir başarı hikayesini de yazmış oldu."
Pazartesi itibarı ile buğday alımlarına başlayan Tarsus Ticaret Borsası Lisanslı Depolarının ( TTBLİDAŞ) 6 ay gibi kısa bir zaman zarfında tamamlandığının ve pandemiye karşı yeni başarı hikayesi yazdıklarına vurgu yapan Borsa Başkanı Kaya, "Bu süreçte Ülkemizdeki birçok kurum Pandemi Sürecini atlatmak için bir çok çalışma gerçekleştirirken Borsa olarak bizlerde bundan yaklaşık 6 ay önce inşaatına başladığımız LİDAŞ'ı yeni normalleşme sürecinin başladığı bu günlerde faaliyete geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
40 BİN TON KAPASİTE
Başkan Murat Kaya, "İnşallah tüm amacımız önce bölgemizde sonra ülkemizde kaliteli yüksek verimin gerçekleşmesini sağlamak, ve bunun için Borsa olarak elimizden gelen tüm çabayı göstermek, üreticilerimize rehberlik, tüccarlarımıza danışmanlık hizmeti verebilmektir.Buradaki bir diğer amacımız ise tarımın ticaretini kolaylaştırıcı önlemleri sağlama olacaktır.40 bin ton kapasiteye sahip tesisimiz, 8 bin metrekarede kurulmuş olup, idari binası laboratuarı, siloları ile tüm altyapısı dahil toplam 15 milyon TL'sına mal ettik.
İşte gördüğünüz gibi lisanslı Depolarımızdan hem üreticilerimiz , hem de tüccarlarımız faydalanacak.Akabinde de Sanayicilerimiz faydalanacaktır.
İyi bir hizmet, iyi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Burasının Başta borsamız olmak üzere tüm bölge üreticilerine hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Bunun yanı sıra, lisanslı deponun stopaj, nakliye desteği, analiz desteği gibi avantajları var. Üreticilerimiz, tüccarlarımız, bölgemize yetecek kapasitede lisanslı depomuz var ve ürününüzü lisanslı depoya getirin.Emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.
BALTIK ÜLKELERİ PAZARINA GİRİŞ VE FIRSATLAR
• 23.06.2020
• tarsustb
Tüm Dünya'da etkisine devam eden Covid-19 salgını nedeniyle ihracatımızda gerçekleşmesini hedeflediğimiz rakamlara ulaşmak amacıyla fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeyi planladığımız salgın sürecinde ’BALTIK ÜLKELERİ PAZARINA GİRİŞ VE FIRSATLAR’’ konusunda Litvanya Vilnius Ticaret Ateşemiz Sn. Ümit Ateşağaoğlu 'nun katılımcı olduğu webinar seminerine katılım ve ilgi yoğun oldu.
Tarsus Ticaret Borsası Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz'ün moderatörlüğünde gerçekleşen seminere ulusal çerçevede ve yurt dışından da katılım sağlandı.
Sayın Ateşağaoğlu , "Baltık ülkelerinin taze ve kuru meyve, unlu mamuller, hazır gıdalar ve hayvansal ürünlerde net ithalatçı olmaları, bu pazarı bizim için cazip kılıyor.Baltık Ülkelerinin iş insanları ve yaşayanlar e- ticareti çok önemsiyor. Bu kapsamda salgın sürecinde kullanımı artan e-ticaret yollarının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Biz Tarsus Ticaret Borsası'nın oluşturacağı bir heyeti uçak seferlerinin açılması, pandemi sürecinin azalması ardına bekliyoruz. Güzel bir katılım sağlandı. Sizlerin bu ülkelerde yapacağınız tüm etkinlik ve faaliyette yardımcı olmaya hazırız " dedi.
DEİK Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer ise, Litvanya'nın Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çekerek, Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
Sayın Ateşağaoğlu, Letonya, Estonya ve Litvanya ile ihracatımızı arttıracak önemli bilgileri paylaştığı seminerde özellikle Baltık Ülkeleri’nden başta yaş meyve ve sebze ile gıda ürünlerine olan yüksek talepten bahsetti.
Yaş sebze ve meyvede bu ülkelerin tercihlerine, ambalaj seçimlerine kadar detaylı bilgilendirmede bulunduğu seminerde ihracatta karşılaşılması muhtemel tüm detayları da aktardı.
İnşaat ve metal sektörü hakkında da ihracat yapılabileceğinden bahseden Sayın Ateşağaoğlu,hava taşımacılığı konusunda şu an bu coğrafyaya Türkiye'den çok kaliteli kargo hizmeti sunulmaya başlandığına değinerek, bu şekilde ihracat yapmak isteyenlere her zaman yardımcı olabileceklerini belirtti.
Webinar üzerinden gerçekleştirilen görüşmeler Sayın Ateşağaoğlu' na sorulan sorular ile tamamlandı.
Tarsus Sarıulak Zeytini'nde Hedef AB Marka Tescili
• 05.07.2020
• tarsustb
Anadolu Ajansına röpartajda bulunan Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya,Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından ilçenin adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen yöreye özgü Sarıulak Zeytini'nin kısa sürede değer kazandığını anlattı.
Ajansın haberinde ,
Sarıulak Zeytini'nin bölgedeki sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yer aldığını belirten Kaya, şunları kaydetti:
"Sarıulak, müthiş bir kahvaltılık zeytin çeşidi. Kahvaltılık yerlere gittiğiniz zaman sofralarda Tarsus Sarıulak Zeytini'nin verdiği tadı, hiçbir zeytin vermiyor. Bunun üretilmesi ve yetiştirilmesi basit değil ama yıllardan beri Tarsus'ta yetiştirilip çoğaltılmış. Tarsus Sarıulak Zeytini'nin coğrafi işaret tescil belgesini almıştık. Bundan sonraki hedefimiz, Avrupa Birliği (AB) marka tescili belgesi almak olacak. Üreticilerimizin emeklerini değerlendirmek, ilçemizin tanıtımını ülkemize ve yurt dışına duyurmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Belli bir noktaya da geldik, daha da ilerleyeceğiz."
Tescilli Zeytinin Yağı Da Coğrafi İşaret Belgesi Yolunda
• 13.07.2020
• tarsustb
Tescilli Zeytinin Yağı Da Coğrafi İşaret Belgesi Yolunda
Coğrafi tescilli Tarsus Sarıulak zeytininden bin bir emekle üretilen zeytinyağının da coğrafi işaret olarak tescillenmesi için başvuruda bulunuldu.
Tarsus Ticaret Borsası, 2018'de coğrafi işaret belgesi verilen Sarıulak zeytininden üretimi yapılan zeytinyağının da tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvuruda bulundu.
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarsus sarıulak zeytininin yaklaşık 2 yıl önce coğrafi işaret olarak tescil edildiğini söyledi.
Zeytinin, tescil belgesiyle kısa sürede değer kazandığını dile getiren Kaya, yağının da aynı şekilde markalaşması için TÜRKPATENT'e başvurduklarını bildirdi.
Kaya, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün tüm üretim noktalarından örnekler alarak analizler yaptığını ve mühendisler tarafından yerinde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bölgedeki üretim yerleri gezildi. Hasat döneminde de dalından toplanan zeytinler analize gitti ve her türlü detayı ortaya çıktı. Bunları belgelendirip tarihe dönük diğer belgeleri ortaya çıkararak müracaat ettik." diye konuştu.
"TESCİL BELGESİ MARKA DEĞERİNİ ORTAYA ÇIKARACAK"
Kaya, coğrafi işaret tescil belgesinin zeytinyağının marka değerini ortaya çıkaracağına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Hem tat hem de içerdiği vitamin ve mineraller anlamında diğerlerinden çok üstün bir özelliğe sahip. Coğrafi işaret tescil belgesi aldığımız zaman bu süreci sağlıklı bir şekilde sürdürmek için ciddi şekilde kontrollerini yapacağız. Tarsus sarıulak zeytininden üretilecek yağa başka yağların karışımlarını önleyecek, il ve ilçe tarım müdürlüğüyle ortak ve koordineli çalışmalar yapacağız. Zeytinyağını planlı bir şekilde, saf ve bozulmadan sunmak bizim görevimiz. Bu zeytinyağını ülkemize ve dünyaya duyurmak için coğrafi işaret tescil belgesine başvurduk ve başvurumuz kabul edildi."
Sarıulak zeytini yetiştiricilerinin bu süreç nedeniyle heyecanlı olduklarını söyleyen Kaya, şunları kaydetti:
"Zeytin ağaçlarını dedelerimiz ve atalarımız yüzyıllar önce dikmişler. Bugün 1000 yıllık zeytin ağaçları var. Kültürü ve damak tadını tanıtmak noktasında altyapı hazır. Biz sadece bunun sunumunu ve tanıtımını gerçekleştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Üreticiler açısından maddi anlamda çok ciddi bir katkı sağlıyor. Coğrafi işaret tescil belgesi alınan ürünün raf fiyatlarında yüzde 20'ye kadar artış oluyor. Zeytini ve yağını dağıtarak tanıtımını yapıyoruz. Üretici memnun, iyi fiyata satıyor. Seçici olduğumuz için kaliteli ürün üretmeye çalışıyor. Bunun yanında yansımasını da maddi anlamda görüyorlar."
2020 Mısır Alım Fiyatı Açıklandı
• 30.07.2020
• tarsustb
TÜİK verilerine göre 2019 yılında 6 milyon ton olan mısır üretimi bu yıl 6,5 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.
2020 dönemi mısır alım fiyatı; 1.325 TL/Ton olarak belirlenmiştir.
Mısır için belirlenmiş olan 1.325 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen yaklaşık 60 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.385 TL/Tona kadar yükselmektedir.
TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 260 işyeri ve protokol imzalanan yaklaşık 156 lisanslı depo olmak üzere toplam 416 noktada alım yapacaktır.
Üreticilerimizin dikkat edeceği hususlar;
TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
Covid-19'a karşı önlemlerini mutlaka almaları,
ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevu almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve TÜRİB acentelerine başvurarak TÜRİB'e üye olmaları, ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
2020 Yılı Mısır Projeksiyon Raporu
• 16.08.2020
• tarsustb
Durum ve Tahmin Raporları konusunda yayınlanmış, çalışma faaliyeti içinde devam eden bilgi ve verileri derleyerek sektörde ilgili kişi, grup ve kuruluşları bu gelişmelerden zamanında ve doğruya yakın olarak haberdar edip bilgilendirmeyi amaçlayan Tarsus Ticaret Borsası, yeni sezon Dane Mısır Hasat döneminin başlamasına yakın sektörün Dünya ve Türkiye durumu üzerine çeşitli kaynakların verileri ile hazırladığı 2020 yılı MISIR DURUMU raporunda 2020/2021 öngörüleri üzerinden mısır piyasasının mevcut durumunu raporladı.
Türkiye mısır piyasasında gelecekteki olası gelişmeleri öngörmeyi, böylece hem karar alıcılara hem de bu piyasada faaliyet gösterenler ile konu ile ilgili her kesime güvenilir bir kaynak olmayı hedeflenen rapor hakkında açıklamada bulunan Başkan Murat Kaya;"Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) 2020 yılı “Bitkisel Üretim 1.Tahmini” ile Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine dayalı olarak yayınlanan ilk tahmine göre, Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7.9 oranında artarak yaklaşık 37.1 milyon ton olacağı beklenmektedir.
Geçen sene 6 milyon ton olan Türkiye’nin mısır üretiminin bu sene 6.5 milyon tonu geçmesi öngörülmektedir. Ülkemizde piyasaya sunulan mısırın %75’ i yem sektöründe kullanılmakta olup, en yüksek pay kanatlı sektörüne aittir. Kalan % 20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, % 5’i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır.
Ancak halen , Mısır üretiminde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 70 civarında. Yüzde 30 oranında ise ithalat yapılmaktadır. Mısırda dünya verimlerinin çok üzerinde verimler elde etmemize rağmen, üretimimiz tüketimimizi karşılayamamakta. Mısırda kendi kendimize yeterli bir ülke olmayıp, “dışalımcı bir ülke” konumundayız.
Geçen yıl yapılan 4 milyon 337 bin ton mısır ithalatına 823 milyon dolar ödendi. Bu yıl ise son ithalat verilerine göre 1 milyon 740 bin ton mısır için 329,5 milyon dolar ithalat ödemesi yapıldı.
Tarım Bakanlığımızca açıklanan 1.325 TL/Ton fiyata rağmen, yüksek girdi maliyetleri ve yetersiz desteklerle zaten zor koşullarda üretmeye çalışan çiftçilerimizin, Covid-19 salgınının da etkisiyle üretim koşulları iyice zorlaşmış durumda." dedi.
2020/2021 piyasa döneminde ise Mısır ekim alanlarındaki artış ve yüksek rekolte beklentilerinin derlendiği raporun faydalı olmasını temenni eder, bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi dileriz.
TTB Bölgedeki Tarımsal Üretimi Yüksek Katma Değere Dönüştürmeye Devam Ediyor.
• 02.09.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası (TTB) hayata geçirdiği yatırımlarla bölgedeki tarımsal üretimi yüksek katma değere dönüştürmeye devam ediyor.
Ağustos ayı meclis toplantısında ilk yedi ayı değerlendirilirken, projelerden de bahsedildi.
Yılın ilk 7 ayında toplam 2 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşan TTB, ihracata yönelik işlem hacmini ise 62 milyon TL’ye çıkardı. Yaş sebze meyve işlem hacmini 190 milyon TL’den 285 milyon TL’ye yükselten TTB, yılın sonunda yaklaşık 3 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşmayı hedefliyor. 2014 yılında beridir, 30 dönüm arazi üzerine kurulu 15 bin ton kapasiteli depoları, açık alana sahip buğday pazarı, 2500 ton kapasiteli soğuk hava depoları ve hububat analiz laboratuvarı ile hizmet verdiklerini belirtildi.
Yaş sebze meyvenin ihracat kapasitesini arttırmaya yönelik farklı hedef pazarlar ve fonksiyonlar sunan ve gittikçe gelişen elektronik ticaret imkânları konusunda yüksek hacimli ve tanınmış elektronik pazaryerlerinde üyelerinin yer alma imkânları konusunda çalışmalar yaptıkları da açıklamada yer aldı.
Soğuk Hava Deposu maliyetleri GES Projesi ile düşürülecek
Bu yıl 8 dönüm arazi üzerinde faaliyete aldıkları 40 bin tonluk lisanslı deposu yatırımı ile depolama altyapılarını güçlendirildiği belirtilen açıklamada ,bölge ekonomisine, ticaretine, tarım ürünlerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak en önemli yatırımın Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketi olduğu ilerleyen zamanlarda ise tesisler için kendi elektriğini üretecek proje çalışmalarının olduğu ifade edildi.
Önümüzdeki günlerde 2500 ton depolama kapasitesine sahip soğuk hava depolarında 400 tonluk kapasite artışı için revizyon ve bakım çalışmalarına başlayacaklarını belirtilirken , fizibilite çalışmaları devam eden GES yatırımı ile kendi elektriğini üreten bir kurum olarak soğuk hava deposu maliyetlerini de düşürecekleri ifade edildi.
“E-Ticaret konusunda hızla gelişiyoruz, genişliyoruz”
Son verilere göre Pandemi döneminde tam 1 milyon kişinin ilk defa e-ticareti kullanmaya başladığı ve bu süreçte toplam 1 milyar 366 milyon sipariş verildiği ve şu an Ülkemizde 63 milyon internet kullanıcısı bulunduğuna değinilen toplantıda, TOBB tarafından sağlanan e-ticarette Güven Damgasına sahip şirket sayısının 17’ye ulaştığı ve ayrıca devlet tarafından e-ticaret sitesi kurulmasının da desteklendiği ifade edildi.
Tarım Sektörünün Aktörleri Üretime ve İhracata Devam Etti
• 07.09.2020
• tarsustb
Borsadan yapılan açıklamada, Pandemi nedeniyle sektörlerin çok zorlu bir süreçten geçtiği, normalleşmenin 3. Ayına girildiği bu süreçte salgına karşı alınması gerekli tedbirlere daha çok önem verilmesi istendi.
Maske, Mesafe , Hijyen
Maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarını sokakta, evde ve işyerlerinde asla ihmal edilmemesi gerektiğini bir kez daha vurgulanan açıklamada pandeminin ticaret ve sanayi sektörleri üzerindeki etkilerini önümüzdeki günlerde daha net görülebileceği, bu süreci doğru okuyarak gelecekteki yatırımlar ve planlamaları kurgulamak tüm işletme sahiplerinin en önemli konusu olmalıdır, denildi.
Üretime ve İhracata Devam
TUİK verilerine göre Ülkemizde, Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %5,8, ithalat %7,9 azalırken Mersin'de, ihracat 2020 yılı Temmuz ayında 2019 yılının aynı ayına göre %4,1 artarak 241 milyon dolar, olarak gerçekleşti. Ülkemiz yedi aylık tarım ihracatı ise yüzde 4 artarken, Ağustos ayında; meyve, sebze ve mamulleri sektörü ihracatının geçen yılın aynı ayına kıyasla %19,3 oranında artarak 491 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekilerek, stratejik öneme sahip olan tarım sektörünün aktörleri üretime ve ihracata devam etti.
Sektörel Uzmanlaşmaya Katkıya Devam
Pandemi sürecinin , ticarette yeni olanaklar sağladığı, özellikle e-ticaret ile birlikte teknolojiye dayalı verimlilik artışının önümüzdeki yeni normalleşme döneminin alt yapısını oluşturacağına dikkat çekilerek;
Tarım sektörünün katma değer yapısının iyileştirilmesi, küresel talep dinamiklerine tarım sektörlerinin uyumunun artırılması, dünyada pandemi sürecindeki teknolojik ve iş yapış şekillerine entegrasyonun sağlanması ile uygulama zemininin oluşturulması için Borsanın bu kapsamda etkinliğinin arttığı ve her üyesi için tek tek hizmet verdiğinin vurgulandığı açıklamada sürece uygun gelişmelerin hayata geçirilmesinde üyeleri ile birlikte hareket etmeye, yeni dengelere uyum sağlamaya, strateji geliştirmeye, sektörel uzmanlaşmaya katkıya devam edileceği belirtildi.
Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında; “Üyelerimizle Sahada, Her Anı Paylaşıyoruz.”
• 22.09.2020
• tarsustb
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, video konferans aracılığıyla gerçekleştirildi.
Ticaret Borsaları Konsey üyesi ve Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya katıldığı video konferansla yapılan toplantı sonrası yaptığı açıklamada , Borsa olarak , TOBB’nin ekonomi ve ticaret noktasında iyileştirmeye, düzenlemeye etkin olarak hazırlanan destek paketlerine katkı sağlamaya devam ettiklerini belirtti.
Başkan Murata Kaya, “Konsey olarak üyelerimizin sesini bu platformda duyurmaya devam ediyoruz. Üyelerimizden gelen taleplerle gündemi canlı tutmaya devam edeceğiz. Yakın bir zaman önce gerçekleştirdiğimiz Mersin İli oda ve borsaları istişare toplantısında ilettiğimiz bazı taleplerimizi bu konsey toplantımızda yineleyerek, tarım ürünlerinin üretiminde ve ticaretinde sigorta kapsamının genişletilmesini, ürünlere verilen destek miktarının arttırılmasını ve desteklerin erken ödenmesini talep ettik.
HES KODU İle Sağlığınızı Güvene Alın
Covid-19 Pandemisi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edebilmemiz için hayata geçirilen “ H.E.S KODU Sorgulama” uygulaması çerçevesinde; “ HES KODU ” edinmenizi rica ediyoruz. Her geçen gün artan vaka sayılarından dolayı Borsamızda HES KODU sorgulama uygulamasına geçilmiştir. Toplum sağlığının korunmasının daha da önemli hale geldiği bu süreçte üyelerimizin, çalışanlarımızın ve hizmet binasını ziyaret eden misafir ve ziyaretçilerimizin HES KODU (Hayat Eve Sığar) uygulamasını kullanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz. Ayrıca, Covid-19’un işyerlerinde yayılımını önlemek, çalışanların ve toplum sağlığını korumak ve riskli kişilerin tespit edebilmek amacıyla benzer bir kontrol sisteminin üyelerimiz tarafından da hayata geçirilmesinin faydalı olacağı inanıyoruz.
Üyelerimizle Sahada, Her Anı Paylaşıyoruz.
Borsa Yönetimi olarak devamlı sahada olduklarını ve gelen talepleri ivedi olarak aktardıklarının da altını çizen Başkan Murat Kaya, “Umutsuzluğa kapılmadan ülkemiz için daha fazla çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Biz de sahadaki durumu en hızlı şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürüyoruz. Tarımın ve gıdanın sağlıklı ve çağdaş pazarlanmasının bu denli öne çıktığı içinde bulunduğumuz dönem aslında borsamız ve üyeleri için oldukça büyük bir fırsat. Ekonomi ve ticaretteki bu süreci de aşacak ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Tarsus Zeytin Platformu Toplandı
• 24.09.2020
• tarsustb
Coğrafi İşaretli Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının ana gündemi oluşturduğu Tarsus Zeytin Platformu toplantısı Kaymakam Kadir Sertel OTCU Başkanlığında yapıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay’ı yeni görevi nedeniyle tebrik eden platform üyeleri Türkay’a başarı ve iyi dilek temennilerinde bulundu.
Borsa Başkanı Murat Kaya, toplantının içeriğini oluşturan Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının coğrafi işaret ve marka değerinin anlaşılması, yerelde sahiplenilmesi, ulusal manada tanıtılması, üreticinin nasıl ve hangi noktalarda bilinçlendirilmesi, desteklenmesi için yapılması gerekenleri vurguladığı toplantıda, zeytinde yeni hasat sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ederek, coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak Zeytininin yağı için 21 Nisan 2020 tarihinde remi olarak coğrafi işaret başvurusunu yaptıklarını ve platformun sekretaryası olarak bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Kaymakam Kadir Sertel OTCU, Covid-19’un işyerlerinde yayılımını önlemek, çalışanların ve toplum sağlığının korunması ve Pandemi sürecinde riskleri en aza indirebilmek amacıyla zeytin sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin uyması gereken bir dizi tedbirler alınmasının bu hassas dönemde gerekli olduğuna dikkat çektiği konuşmasında zeytin hasat döneminde uyulması gereken kurallar ve alınması gerekli önlemleri toplantıya katılanlarla istişare etti. Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının tanıtımı, farkındalık yaratılması konusunda ise Sayın OTCU, eylem planı oluşturulması konusunda platform üyelerine tavsiyede bulunarak, bu plan çerçevesinde yapılacak çalışmaların periyodalar halinde takibinin sağlanması halinde daha hızlı ilerleneceğinin altını çizdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin tanıtımında belediye olarak çalışmalara sağladıkları katkılarından bahsederek, coğrafi işaret almış ürünlerin tanıtım ve markalaşması kapsamında yapılan faaliyetlere destekçi olduklarını belirtti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Zeytinde Verim ve Kalite Kayıplarının Önlenmesi” ile ilgili oluşturulan komisyonun görev ve yetkileri hakkında İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan tarafından toplantı üyeleri ile zeytin işletmecileri bilgilendirdiği konuşmasında Tarsus Sarıulak Zeytininin verim, kalite ve Tarsus Sarıulak Zeytin yağının ise kalite ile yüksek polifenol zamanlarının hasat dönemlerine göre değişiklik gösterdiği , sarıulağın erken hasat döneminin diğer zeytin çeşitlerine göre farklılık gösterdiğine değinerek bilinçli üretim doğru hasat zamanının önemine dikkat çekti.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay, 2009 yılından bu yana zeytin fidanı üretilmesi konusunda yapılan çalışmalara değinerek, Tarsus Sarıulak Zeytini fidanı üretimi konusunda izlenecek aşılama metotları hakkında ve coğrafi işaret başvurusu yapılan Tarsus Sarıulak Zeytinyağına ait analiz sonuçlarının bilgilendirmesinde bulundu.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, zeytin üreten üreticilerin Tarsus Sarıulak Zeytinlerinin diğer zeytin çeşitlerinden farklı, değerli olduğuna dikkat çekerek yöreye ait bu çeşidin korunması, pazarlanması ve üretiminin arttırılmasında gereken tüm yardıma hazır olduklarını ifade etti.
Toplantının sonunda zeytin işletmelerinin pandemi sürecine uygun alacakları tedbirlerin ne olacağı hususundaki önlemlerin belirlenmesi ardına toplantı sona erdi.
Toplantıya, Platform üst kurul üyeleri Kaymakam Kadir Sertel Otcu, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fikri Bucak, ile Tarsus Zeytin Platformu toplantısının konukları zeytin işletmesi olan Eshabı Kehf Kooperatifi, Hacıhamzalı Kooperatifi, Gürbüz Zeyticilik, Sendağ Zeytinyağ, Boltaç Zeytinyağ, Efsus Zeytin ve Zeytinyağı, Akça Zeytincilik, firma temsilcileri katıldı.
AB Yeşil Mutabakatı’nın (Green Deal) Temel Unsurları: Türk İş Dünyası için Beklentiler Bilgilendirme Semineri
• 05.10.2020
• tarsustb
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilecek olan seminerde AB Yeşil Mutabakatı (Green Deal) hakkında İş Dünyamız bilgilendirilecek olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Seminere https://tobb-org.zoom.us/j/93117385971 (Şifre: 375172) linkinden katılabilirsiniz.
Tüm üyelerimize katılım ücretsizdir.
Program:
14:00 – 14:15 Açılış Konuşmaları M. Rifat Hisarcıklıoğlu – TOBB Başkanı
14:15 – 15:15 AB Yeşil Mutabakatı’nın (Green Deal) Temel Unsurları: Türk İş Dünyası için Beklentiler Paneli Moderatör: Mustafa Bayburtlu – TOBB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Panelist: Doç. Dr. Çiğdem Nas Türk – İKV Genel Sekreteri 1
5:15 – 16:45 Soru Cevap
Seminer ile ilgili iletişim: kobi@tobb.org.tr, 0312 218 24 31
EXIMBANK İhracat Kredileri ve Alacak Sigortası Programları Bilgilendirme Semineri
• 05.10.2020
• tarsustb
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan seminerde Türk Eximbank ihracat kredileri ve alacak sigortası programları anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Seminere https://tobb-org.zoom.us/j/93270218710 (Şifre: 276250) linkinden katılabilirsiniz.
Tüm üyelere katılım ücretsizdir.
Program:
15:00 – 15:30 Açılış Konuşmaları M. Rifat Hisarcıklıoğlu – TOBB Başkanı Ali Güney – Türk Eximbank Genel Müdürü
15:30 – 16:30 Türk Eximbank İhracat Kredileri ve Alacak Sigortası Programları Paneli
16:30 – 17:00 Soru Cevap
Seminer ile ilgili iletişim: kobi@tobb.org.tr, 0312 218 21 86
Tarsus'ta Zeytin Denetimleri Başladı
• 09.10.2020
• tarsustb
Mersin’in en büyük zeytin üretim merkezlerinden biri olan Tarsus’ta zeytinde hasadı başladı.
İlçede bulunan zeytin salamura işleme tesisi ile zeytinyağı fabrikaları yeni hasat dönemi ile ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı.
Zeytinde verim kaybının önlenmesi, kalitenin korunması ve arttırılması, amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından oluşturan “Zeytinde Verim ve Kalite Kayıplarının Önlenmesi” komisyonu hasat sezonunun başlaması ile birlikte gerekli önlemler ve tedbirlerin alınması amacıyla denetimlerine başladı.
Denetim komisyonunda yer alan Tarsus Ticaret Borsası İlçe Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşen denetimlere katılarak Zeytin alım-satımı yapan firmalara ve Zeytinyağı üretim tesisi fabrikalarına ziyaretlerini gerçekleştirdi.
Bu denetimlere, Borsanın 2018 yılında coğrafi işaret tescilini aldığı ve Tarsus’a özgü menşei tescilli Tarsus Sarı Ulak Zeytini Denetim Komisyonu da katılarak Tarsus Sarı Ulak Zeytininin yeni hasat sezonunda ilk denetimlerini de gerçekleştirmiş oldu. Tarsus Sarı Ulak Zeytinininden üretilen ve coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan Tarsus Sarı Ulak Zeytin yağının da kalite, tat, koku ve ayırt edici özelliklerinin korunmasına ilişkin olarak alım-satım şekilleri, taşıma ambalajlama, muhafaza koşulları ve diğer zeytin ve zeytinyağı çeşitleri ile karıştırılmamaları ile ilgili bilgilendirme ve kontrollerde bulunuldu.
Zeytinde Verim ve Kalite Kayıplarının Önlenmesi komisyonu yapılan denetimlerde İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Zeytin işleme tesislerinde Covid-19 virüsü ile mücadele kapsamında salgının yayılım hızının kontrol altına alınması, salgınla mücadele de etkin tedbirlerin sağlanmasına yönelik aldığı “Zeytinyağı çekimi yapılan işletmelerde, zeytinyağı fabrikalarında çalışanların Covit-19 tedbirlerine uymaları, çay ocaklarının ve bekleme salonlarının kapalı tutulması, üreticilerin fabrikaların üretim bölümüne girmelerinin engellenmesi, fabrikaların yığılmaların önüne geçilmesi amacıyla randevulu sistemle çalışmalarının sağlanması, çekilen zeytin yağlarının hijyenik açıdan uygun bidon ve tenekelere konulması, kullanılan bidonların tarım ilaçları atık bidonları olmaması “ kararları tebliğ ettiler.
Denetimler aralıklı olarak devam edeceği komisyon tarafından zeytin işleme tesislerine bildirildi.
Kumluca TSO “Kaş GIDA OSB” Projeleri İçin Tarsus’ta
• 15.10.2020
• tarsustb
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, Tarsus’ta.
Kaş Gıda OSB için Tarsus OSB’ye inceleme gezisi düzenleyen Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Tarsus Ticaret Borsası’nı da ziyaret etti.
KUTSO Başkan Yardımcısı Bayram Karagül başkanlığındaki heyet burada Tarsus Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ali Seçer tarafından karşılandı. Ziyarette kurumlar arası bilgi alışverişinde bulunuldu ve kıyaslama çalışması gerçekleştirildi.
Kumluca TSO tarafından hayata geçirilmesi planlanan Gıda Organize Sanayi Bölgesi için Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yetkilileriyle bir araya gelen heyeti, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kumlu Başkan Yardımcısı Fuat Togo, Tarsus TSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Tarsus OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Kubilay Hıdıroğlu, Tarsus TSO Genel Sekreteri Ali Ukav, Tarsus Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hasan Şanlı ve Tarsus OSB Bölge Müdürü Şükrü Caner Özcan'ın misafir etti.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Meclis Üyeleri Erhan Sancaoğlu, Hakan Kırmızıdan, Genel Sekreter Mesut Bakar ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Doç. Dr. İsmail Serkan Üncü ‘den oluşan Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Heyetine, Tarsus Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde yapılan toplantıda Tarsus OSB Müdürü Özcan tarafından OSB’nin kuruluşu, yapılanması ile ilgili ayrıntılı brifing verilerek toplantının ardına OSB şantiye alanı ziyaret heyetine gezdirilerek fikir alışverişinde bulunuldu.
Tarsus Yeryüzü Pazarı Açıldı
• 19.10.2020
• tarsustb
Türkiye’nin 4’üncü, Dünyanın 70’inci pazarı olarak açılan Tarsus Yeryüzü Pazarı, bölgeye ait yerli ürünleri tüketicilerle buluşturdu.
Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ziraat Odası ve Tarsus Slow Food işbirliğinde tarihi Kubat Paşa Medresesi’nde açılan Tarsus Yeryüzü Pazarı’nda iyi, adil ve temiz üretim yapan bölge yerli üreticilerinin ürünleri sergilenmeye başlandı. Ayda iki kez olmak üzere pazar günleri açık kalacak pazarda bölgeye özgü tat ve değerlerin tüketicilerle buluşturulması hedefleniyor.Tarsus Yeryüzü Pazarı ile kentin ticari hayatına hareketlilik getirilmesi, bölgenin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması hedefleniyor. Pazar aracılığıyla kente misafir olan konuklar, bölgeyi, yemek kültürünü, değerlerini yakından tanıma fırsatı elde edecek. Tarsus Yeryüzü Pazarı ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.
Dijital Pazarlama Trendleri ve Online Pazar Yerlerine Giriş Webinar Videosu
• 05.11.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Girişimcilere ve KOBİ'lerin dijital dünyada iş yapabilme ve E-ticaret Ekosisteminin sağlayacağı faydalar konularında farkındalığı arttırmak üzere “Dijital Pazarlama Trendleri ve Online Pazar Yerlerine Giriş” kuralları ve satış yöntemlerinin anlatıldığı webinar eğitimi düzenlendi. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak ve girişimcilerin rekabet güçlerini artırmalarını sağlamanın amaçlandığı, eğitim Dijital Pazarlama Danışmanı Begüm Eser tarafından sunuldu.
“Dijital Pazarlama Trendleri ve Online Pazar Yerlerine Giriş" webinarının videosunu izleyebilirsiniz.
2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler Açıklandı
• 06.11.2020
• tarsustb
2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre, ÇKS'ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği, soya için 26 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 30 lira, dane mısır için 25 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 29 lira, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için 17 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira, zeytin ve diğer ürünler için 15 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak.
Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek olunacak.
Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 5 ila 100 lira destek ödemesi yapılacak.
Öte yandan, Kararda Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenecek ürün listeleri de yer aldı.
Söz konusu karar 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere 5 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi.
Başkan Murat Kaya, “Geleceğin En Önemli Sektörü Tarım ”
• 15.11.2020
• tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, pandemi süreci tüm dünyada yeterli gıdayı üretmenin ve güvenli gıdaya ulaşmanın önemini daha da artırdığını, bu nedenle de geleceğin en önemli sektörünün tarım olacağını söyledi.
Başkan Murat Kaya açıklamsında, “Bazı alışkanlıklarımızı bozmamız gerekiyor. Alışkanlıklarımızı bozmak derken daha tutarlı, daha sağlıklı, daha hijyenik ve organik ürün üretimine eğilmeliyiz. Buna her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliği de dahil. Bu pandemi döneminde geleceğin sektörünün tarımla şekilleneceği bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
Sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi sırasında kontrollü takip edilmesi konu olduğunun altını çizen Başkan Murat Kaya “Bunun ciddi olarak kontrol altına alınması lazım. Kullanılan ilaçlar, gübrelerden tutun ürünün hasat noktasına kadar takip edilmesi gerekiyor. ‘Tarlada ürün toplansın da ne olursa olsun’ mantığı bana göre çok yanlış.Maalesef hasat edilecek ürünün 3-5 gün öncesinde dahi insan sağlığını tehlikeye sokacak ilaçlar atılıyor. Bu gerçekten insan sağlığı için yapılmaması gereken bir davranış. Tekrardan altını çizerek belirtmek isterim ki, pandemi süreci tüm dünyada yeterli gıdayı üretmenin ve güvenli gıdaya ulaşmanın önemini daha da artırmıştır.
“Kıyamet günü gelse dahi ağaç dikin” diyor, Sevgili Peygamberimiz. Bundan daha güzel bir söz, bir örnek olabilir mi? İnsanı koruyun, çevreyi koruyun, doğayı koruyun, soluduğumuz havayı koruyun. En güzel örnekte Peygamber efendimizin hadisidir” şeklinde sözlerini tamamladı.
Sıcak Hava Zararı TARSİM Kapsamında
• 26.11.2020
• tarsustb
Borsadan yapılan açıklamada,“Resmi Gazetede yayınlanan ve 01 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek sıcak hava zararı risk sigortasının TARSİM kapsamına alınması ile bölgemiz narenciye ve meyve üreticilerinin zararı minimuma indirilmiş olacak” denildi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından 2021 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 25 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Uzun yıllardır ülkemizde ilk kez yaşanan sıcak hava nedeniyle, bölgemizde narenciye, turunçgil ürünleri olumsuz yönde etkilenmiş, bunun sonucunda meyvelerde kurumalar ve dökülmeler meydana gelmişti.
Tarsus Ticaret Borsası, Söz konusu gelişmeleri takiben Mayıs ve Ağustos aylarında bölgede yaşanan bu sıcak hava zararı kapsamında üreticilerden gelen TARSİM sigortası ile ilgili yoğun talepleri değerlendirmiş, Borsa Başkanı Murat Kaya tarafından da başta TOBB olmak üzere Tarım Bakanlığına ve ilgili mercilere iletilmiş, TOBB tarafından gerçekleştirilen toplantılarda devamlı gündeme getirilerek takibi de sürdürülmüştür.
En son Sayın Cumurbaşkanının iştiraki ile gerçekleşen Türkiye Ekonomi Şurasında da “Sıcak Hava Zararı”’nın TARSİM kapsamına alınması bölge sözcüsü tarafından şurada görüşülmesi sağlanmıştır.
TARSİM kapsamına alınan “Sıcak Hava Zararı” ile ilgili karar hakkında Tarsus Ticaret Borsasından yapılan açıklamada;
Açıklama da şu ifadelere yer verildi.
Borsamızın da katkı sunduğu lobi çalışması neticesinde Ürünlerde sıcak hava zararının TARSİM kapsamına alınmasına ilişkin karar için Sayın Cumhurbaşkanımıza, TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na, milletvekillerimize ve emeği geçenlere desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz.
Tarımsal üretim noktasında alınan bu önemli karar sayesinde bölge üreticilerimiz için en önemli gelir kaynaklarından açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, meyve bahçeleri ile bağlarda dolu, altıntop, limon, mandalina, portakal ve üzüm ürünlerinde ise sıcak hava zararının TARSİM risk kapsamına alınması ile sıcak ve rüzgardan etkilenen narenciye üretiminde meydana gelen zarar, TARSİM risk kapsamına alınarak doğal afetlerden en çok etkilenen sektör olan tarımda üreticimizin zararı minimuma indirilmiş olacak” denildi..
Borsa, 3. Defa Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesinde
• 28.11.2020
• tarsustb
Borsa, 3. Defa Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesinde;” Şirketlerin Borç Ödeme Yeteneğini Denetim Projesi”
Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) kapsamında, Kasım 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak olan ‘’ Şirketlerin Borç Ödeme Yeteneğinin Geliştirilmesi Eğitimi’’ için Oda ve Borsalardan seçilen 30 adaydan, biri yine Tarsus Ticaret Borsası oldu.
Bu faaliyetin amacı, Odalar ve Borsalar bünyesinde zorluklarla karşılaşan şirketlere birinci basamak hizmet sunma kapasitesini geliştirmektir. Bu hizmet, AB KOBİ'leri için geliştirilmiş mevcut Erken Uyarı Mekanizmasına dayanacaktır. Amaç, KOBİ’lerin iflas veya iflas riskini değerlendirmesine olanak tanıyan bir teşhis araç takımı geliştirmektir. Ödeme Gücü Denetimi etkinliği için 3 farklı oturumda Mentorluk Eğitimi verilecektir.
Ödeme güçlüğüne düşen KOBİ’lere danışmanlık ve destek hizmetleri sağlamak üzere başlayacak olan Erken Uyarı Sistemi projesi kapsamında eğitim ekibine seçilen 365 oda/borsa arasından 2 Ticaret Borsasından biri olan Tarsus Ticaret Borsası Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) kapsamında yürütülen 3 projede de yer alan ilk borsa olmuş oldu.
AB Müktesabat Denetimi, Baltık Ülkeleri Çalışma Ziyareti ile 3. Olarak Şirketlerin Borç Ödeme Yeteneğinin Geliştirilmesi Denetim Eğitimi projesi ile üyelerine katkıya devam ediyor.
Eğitimlerinin tamamlanması ardından, Tarsus Ticaret Borsası Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz, TOBB aracılığı ile seçilecek üye 10 firmayı finansal açıdan mentör olarak denetlemesini sağlayacak.