Hububat ve Bakliyat İhtisas Komisyonu

Komisyon Hakkında

KOMİSYON

Sefa TÜRKMEN

Ünvanı : Komisyon Üyesi

Ad-Soyad : Sefa TÜRKMEN

İş Yeri Adı: "."

Adres : "."

Telefon : "TELEFON NUMARASI"

Hüseyin NESLİHANOĞLU

Ünvanı : Komisyon Üyesi

Ad-Soyad : Hüseyin NESLİHANOĞLU

İş Yeri Adı: "."

Adres : "."

Telefon : "TELEFON NUMARASI"

Hüseyin KIRAÇ

Ünvanı : Komisyon Üyesi

Ad-Soyad : Hüseyin KIRAÇ

İş Yeri Adı: "."

Adres : "."

Telefon : "TELEFON NUMARASI"

KOMİSYON KARAR 2024

HUBUBAT VE BAKLİYAT İHTİSAS KOMİSYON TOPLANTISI 08/11/2023 Türkiye genelindeki tarla kiralarındaki artış, büyükşehirlerde ev kiralarında görülen fahiş zamlardan geri kalmıyor. Maliyet artışları nedeniyle yapılan zam, gıda fiyatlarını yükseltiyor Temel gıda ürünlerindeki artış gündelik yaşamı zorlaştıran unsurların başında geliyor. Bu artışı tetikleyen nedenlerden biri de tarımsal üretim maliyetlerindeki yükseliş. Mazot, gübre, tohum, işçilik, sulama gibi giderlerin sebep olduğu maliyet artışlarına tarla kiralama fiyatları eklendi. Şu anda tarla kirası 800 KĞ mısıra denk geliyor. Mısır yetiştirmenin bütün maliyeti üstüne gelecek olan birimle ancak karşılanabilir. Ukrayna, Rusya gibi asıl tahıl üretilen yerlerde böyle bir şey yok. Oralarda kiralar bunun onda biri civarında. Tarımın en büyük gideri kiradır. Ürünün maliyetinin yüzde 35’i ile 55’ine geliyor artık. Ne yazık ki; Bölge üreticimizin neredeyse % 80 ni tarla kiracısı konumunda. Azalan tarla tarımının sekteye uğramaması adına, tavsiyemiz, tarla tarımı yapan ve tarla tarımı için kiralama yapan üreticimize düşük faizli “Tarla Tarımı Kira Kredisi” finansal enstrümanlar yaratılmalı tarla kiracısına bu kredi ise ayrıca tahsis edilmelidir. Köy yerleşkesi içinde yaşamın devam ettirilmesi, köy nüfusunun arttırılması küçük aile çiftçisinin desteklerinin arttırılması ile ilgili kapsamlı bir saha araştırmasının acilen yapılması ve hayata geçirilmesi beklentimizdir. Her zaman dile gelen fakat bir türlü gerçekleştirilemeyen fiyat beklentisinin ise, ekim sezonu öncesinde belirlenmesi, ekim yapılan tarım arazisi alanı üzerinden üreticinin teşvik için desteklenmeside bir diğer beklentimizdir. Ayrıca TMO müdahale alımları için açıklanan fiyatlara ek ödeme desteği mutlaka getirilmelidir.

HUBUBAT VE BAKLİYAT

İHTİSAS KOMİSYONU TOPLANTISI

18/01/2024

17/01/2024 tarihli ve 67 sayılı Yönetim Kurulu oturumunda alınan karar kapsamında toplanan Hububat ve Bakliyat İhtisas Komisyonu Borsa Üyesi ..........................Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin “ Fire Tespit” konulu 10/01/2024 tarihli dilekçesi ve ekindeki 7 adet numune de oluşabilecek fire tespiti için 18/01/2024 tarihinde saat 13:00 de Tarsus Ticaret Borsasında toplandı.

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu'nun 17 /01/2024 tarihli ve 67 sayılı oturumunda -12 sayılı gündeminde 10/01/2024 - 17 sayıda kayıtlı " Buğday Fire Tespiti "  konulu yazınız görüşülerek Hububat ve Bakliyat İhtisas Komisyonuna havale edilmiş olup, bu konuda Komisyon aşağıdaki kararı almıştır.

Hububat ve Bakliyat İhtisas Komisyonu Kararı,

KARAR;

"Tarsus Ticaret Borsası Meclisinin 25/11/2009 tarihli ve 12sayılı toplantısı ile -67/4 kararında;

Borsalar Muamelat Yönetmeliği    “Fire, Zayiat ve Randıman Oranları, Örf, Adet ve Teamüller ve Uyulması Zorunlu Mesleki Kararlar “ bölüm başlığının 37. maddesine istinaden Buğday fire ve zayiat Oranları hakkında “Depolamada ve muhafazada % 1 fire verir(en fazla 6 ay depolama ve muhafaza edilir.),  nakliye esnasında % 0,5 – 1 fire veya zayiat ile kantarda % 0,5 fire verir. Buğday en çok % 2 – 2,5 fire verir” kararı açıktır.

İlgili karar

"Buğday ürünü için Lisanslı Depoculuk sisteminde olduğu gibi çelik silolara alınarak depolanan ürünün alım rutubeti %14 -14,5 arasında olduğu çelik silo işletmesi olan üyelerimiz ile lisanslı depoculuk işletmesi olanlarda buğdayın tüccarlar veya sanayicilerce satın alınmasında Rutubet oranı  % 14- 14,5 olarak baz alınır.

Lisanslı depoculuk işletmeleri dışında çelik silolarına buğday alan tüccarlar veya sanayiciler  Ürünün temizlenmiş, elenmiş, toprak vs. kirlerden arındırılmış hali ile depolanması veya muhafaza edilmesinde dahi en fazla 6 ay depolama ve muhafaza kriterlerine uygun fire kesilerek alınması temaüldendir.

Ürünün baz rutubet oranından daha rutubetli olarak tüccarlar veya sanayicilerce satın alınması halinde ise, her rutubet için ağırlığından % 1 fire kesildiği bilinmektedir.

Buğdayın depoda bekleme süresi ile ilgili olarak ise; en uygun depo şartlarında muhafazası veya depolanmasının da  6 ay olarak düşünülmesi gerekmektedir.

Şöyleki;

Sıcak mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 9 Haziran tarihinde başlayıp 1 Ekim tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 30°C üzerindedir. Yine bu aylarda hava nemi % 80 lerin üstünde olup çelik silolarda depolanan ürünlerin havalandırılması ve ilaçlanması şarttır.

Ancak , buğdayın bölge olarak muhafaza edildiği depoda yine nem kaybından mütevellit ağırlık kaybedeceği, haşere vurgunundan dolayı kalite ve ağırlık kaybedeceği ve yabancı inorganik madde miktarı artacağından fire vereceği makuldür.

Kuru,serin ve bağıl nemi azaltılmış depo ısısının 16-18 º C’ den az olduğu ortamda aktarılması, karıştırılması, ilaçlanması  ile en fazla bir 6 ay daha depolanabileceği ile bu şartları taşımadan 7 adet depo da 36 ay boyunca bekletilen buğdayların numuneleri tarafımız dan da  isimlendirilmiş incelenmiş ve bu ürünlerde bekleme süresi, numunelerdeki haşere zararı  da düşünüldüğünde gerçekleşmesi muhtemel olabilecek fire miktarının % 4 olacağı kanaatine varılmıştır.

İlgili firmaya bildirilmesine oybirliği ile karar verildi.