BORSA’DA ' IPARD 2' TOPLANTISI YAPILDI

  • 19.11.2015
  • tarsustb

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Borsamız öncülüğünde, TKDK'nin tarım sektörlerine vereceği desteklerinin anlatıldığı toplantı Tarsus Ticaret Borsası Salonunda düzenlendi.Toplantıda TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü Proje Uzmanı Hakan Hayta, tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara hibe desteklerinden yararlanabilmeleri için yapmalar gereken işlemleri ve destekleme kapsamında olan sektörler konusunda bilgi sundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, “Tarım bizim için önemli bir sektör. Tarsus 1 milyon dekarı aşkın tarım arazisi ile Mersin tarımın % 25’ini kapsıyor. Tarsus gerek tarım alanında gerekse hayvansal üretimde potansiyeli yüksek bir ilçe, IPARD’ın geçtiğimiz çağrı döneminde yaklaşık 40 proje ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun en fazla desteğini Tarsus aldı. IPARD 2’nin yeni çağrı döneminde de artan bir taleple projeler üreterek tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme ve çiftçilerimizin desteklemelerden faydalanmalarına olanak tanımak, konuyu daha iyi anlayabilmelerini sağlamak için bu toplantıyı tertip ettik.” dedi.

Kırsal kalkınma programı ” IPARD 2 “tanıtım ve hibe destekleri konularında bilgi veren Hakan Hayta ise konuşmasında,  “Mersin’de  Tarım ve Kırsal kalkınma programı 2011’de kuruldu, 2012’de faaliyete başladı bu yılı da sayarsak 3 yıllık bir geçmişimiz var. Projenin amacı birincil tarım ürünlerinin üretiminde tarım işletmelerinin genel performansını iyileştirmek ve işletmelerin pazarlama yeterlilikleri dâhil olmak üzere rekabet güçlerini arttırmak ve çevrenin korunması ve hayvan refahı konularında ilgili AB standartları ile uyum sağlamaktır. Belirlenen sektörlere projeler dâhilinde  % 60-65 ayrıca sadece gerçek kişiler 40 yaş altı kriteri ile birlikte projeleri IPARD programında tanımlanan şekilde dağlık kesimde uyguladıkları takdirde hibe desteği % 70 oranında uygulanacak. AB hibe fonları kırsal kesimde yaşayan halkımıza çiftçilere üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacak.” dedi.

Toplantıya Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borası Başkanı Murat Kaya,Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri,sektör temsilcileri ve desteklemelerden faydalanmak isteyen kişiler katıldı.

 

 

BORSA’DA ' IPARD 2' TOPLANTISI YAPILDI