TARIM DIŞI İSTİHDAMIN EKONOMİYE ETKİSİ

  • 19.10.2015
  • tarsustb

Son aylarda yaşanan terör olayları, ülke ekonomisinde yaşanan durağanlık ve istikrarsızlık gibi  nedenlerle ekonominin döndürülmeye çalışılan çarkı içinde yine ülkemizin gelişmişliği ve refahına en büyük etkiyi yapan istihdam rakamları ve oranlarındaki durağanlık, en azından kötü giden ekonomimize bir nebzede olsun soluk aldırmıştır.

Tarımın en önemli lokomotiflerinden biri olan bölgemizde tarım alanlarında yaz aylarında çalışan mevsimlik işçi sayısındaki artış, ülke ekonomisinde ki istihdamdaki gelişmenin iyileşmesinin tahmin edilmesi açısından yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Ayrıca aile işçiliğinin oldukça fazla olduğu Ülkemizde, resmi istihdam raporlarına intikal ettirilemeyen bir istihdamın söz konusu olmasıdır. Bu noktada; tarım dışı istihdam değişiminin, tarım sektöründe mevsimlik istihdam edilenlerin bu hesaplamanın dışına çıkarılması ile birlikte ortaya çıkan rakamlar ile ücretler, istihdamdaki gelişmenin analizinde daha sağlıklı sonuçlar ortaya koymasıdır.

Dünyanın en büyük ekonomisi sahip ülkelerde ve özellikle 2008 krizinden sonra ABD’nin her hafta Cuma günü Türkiye saati ile 15:30 da açıkladığı tarım dışı istihdam değişimi verileri dev yatırımcılar tarafından her zaman dikkatle takip edilmektedir.

TUİK verilerine göre yaptığımız incelemede tarım dışı istihdam değişim oranlarındaki harekette gözümüze çarpan tarım dışı işsizlikteki yıllık artışın Temmuz 2015 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı işgücü yüzde 4, tarım dışı istihdam yüzde 4, tarım dışı işsiz sayısı ise yıllık 113 bin kişi artmıştır. Aynı dönemde tarım dışı işsiz sayısı 43 bin azalmış, tarım dışı işsizlik oranı da binde 2 puan azalarak yüzde 12,4'e düşmüştür.

Ancak verileri analiz ettiğimizde bu aydan sonra tarım dışı işsizlik oranının küçük oranlarda da olsa artış olmasıdır.

Temel gıda ve besin maddelerini üreten Tarım sektörü, istihdamdaki ve ihracattaki payı sebebiyle Türk ekonomisi için hayati öneme sahip bir sektördür. İstihdam açısından anlatmaya çalıştığımız da; Gayri Sâfi millî hasılaya %21' lik bir katkısı vardır. Ülkenin %35' i işlenen tarım arazisidir. Nüfusun 1/3'ü tarımsal faliyetlerle geçimini sağlamaktadır. Çalışan her 4 kişiden biri tarımda çalışmaktadır. Tarım üretimi yıllık 65 miyar doları aşmış durumdadır. Türkiye’deki endüstri tesislerinin büyük bölümü tarımsal maddeleri hammadde olarak kullanmaktadır. Bu durum, sanayinin gelişmesinde büyük önem taşımaktadır. Tarımsal ihracatımız 18 milyar dolar ile toplam ihracatımızda %15 gibi önemli bir paya sahiptir.

 

TARIM DIŞI İSTİHDAMIN EKONOMİYE ETKİSİ