BAŞKANIMIZIN MECLİS TOPLANTISI KONUŞMASI

  • 01.10.2015
  • tarsustb

Başkanımız Murat  Kaya Borsamız Eylül ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşma metni;

 

İHRACAT DESTEĞİ SEKTÖRE VE BÖLGESEL

ÜRETİME GÖRE YENİLENMELİ

 

 

Türkiye yaş meyve ve sebzede net ihracatçı konumuna sahiptir. AB'nin tarımda bazı Akdeniz ülkeleri hariç,  kendine yeterli olmadığı alt sektörlerin başında meyve ve sebze alt sektörü gelmektedir. AB bu alt sektörde net ithalatçı konumundadır. Ancak Türkiye'nin aksine AB'de bu alt  sektöre  önemli ölçüde destek verilmektedir.

 

Bu nedenle ihracat ile ilgili teşviklerin yeteri seviyelere yükseltilmesi tarımsal ihracatın önündeki önemli dalgalanmaları engelleyecek, özellikle tarımsal ihracat için kanuni adres üretim yeri izlenebilirlik sistemi kurulması ile de bölgesel üretime ürün teşviki sağlanmış olacaktır.

 

Ülkemiz yaş meyve ve sebze ile narenciye üretim miktarlarındaki artışı ihracatına halen yansıtamamıştır.

 

Türkiye en çok ikili dış ticaret yaptığı 25 ülke içinden net ihracatçı olduğu 7 ülke (Irak, İngiltere,Azerbaycan, Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve İsrail’dir.) sayısını arttırarak bu durumu tarımsal ürünlerin ihracat edilebilir lehine çevirmelidir.

 

Kaliteli üründe ihraç marka değeri yaratılamadığı gibi, Türk yaş meyve ve sebze endüstrisinin araştırma kuruluşları, yurt dışı pazarları ile üreticiler arasında bilgi akışını sağlayacak bir YAYIM hizmeti halen hazır değildir.

 

Yurt içinde organize olmuş ve teknolojik yatırımlarını yapmış şirketlerin, Yurt dışında ise Sektörsel Dış Satım Şirketlerinin desteklenmesi gerekmektedir.

 

2023 ihracat stratejisi hedefleri çerçevesinde 2014 yılında 26 sektörden ihracat hedeflerine ulaşan 6 sektörden biri olan tarım-gıda sektörlerine 2023 hedeflerine ulaşmaları ve bu sektörlerin ihracatlarını her yıl ortalama yüzde 15,9 arttırarak yükselmeleri için bu sektörlere özel desteklere dönülmelidir.

 

Ürünlerimizin devlet garantisinde ihraç edilmesine olanak sağlayacak uluslar arası anlaşmalar yapılmalıdır. İhracatçı firmaların dış Pazar araştırmasını yapacak, dış pazarın ihtiyacı kalitede, ve miktarda ihracat miktarlarını garanti altına alacak destek ofisleri veya ajanslar kurulmalıdır.

 

 

DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI ŞEKİL DEĞİŞTİRMELİ

 

İhracata yönelik devlet yardımları kapsamında DFİF'ten yapılan ödemeler ihracatçı firmaya yapılmaktadır. Uygulamada DFİF alacakları yüzünden yaşanan en büyük sorunlardan biri serbest piyasa da fiyat istikrazsızlığının oluşması ve kaliteli ürün ayrımının yapılmamasıdır.

 

Kaliteli üründe ihraç marka değeri yaratılmasını teşvik edecek bir model olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ihracata yönelik devlet yardımının gümrük çıkış beyannamesi sureti üzerinden ihraç edildiği kesinlik kazanan ürünün tonajı üzerinden ihracata konu ürünü yetiştiren üreticiye ödenmesi tavsiyemizdir.  Ayrıca, KDV iadelerinin de kesinlik kazanan gümrük çıkış beyannamelerinin ihracat bedeli üzerinden belirlenecek oranda avans olarak ihracatçı firmaya ödenmesi diğer öneri modelimizdir.

 

Bu çerçevede, ihracatımızın % 13 ünün üstünde oluşturan tarım sektörü, ülke ekonomimiz açısından önemli bir seviyededir. Sektör, ülke nüfusunun zorunlu gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, sanayi ürünlerine talep yaratması, ulusal gelir ve ihracata katkıları ile büyük öneme haizdir.

 

 

Bu rakamlarla ortaya konulan ihracat değerleri neticesinde ilçemizde, bölgemizde ve ülkemizde tarımsal ihracatın geliştirilmesi, desteklenmesi, koordinasyonu, altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve beklenen katma değerin ülke ekonomisine sağlanmasına ivme kazandırılması beklenmektedir. Ayrıca bölgede tarımsal ihracat potansiyelinin belirlenmesi sayesinde bu ihracata yönelik üretim desteklenerek ürün çeşitlendirilmesi ve hedef pazar standardında üretim yapılması, hedef pazara girilmesi, dış piyasadaki talebin hızlı ve zamanında karşılanabilmesine yön verilecektir.

 

Yaş meyve ve sebze ile narenciye tarım ürünlerimizin bölgesel iç ve dış ticaret gelecek projeksiyonunun anlaşılabilir ve görünürlüğünün artmasına yardımcı olacak tavsiyelerimizin yararlı olacağını düşünüyor 2015 yılının 2 inci yarısının daha bereketli olmasını diliyorum.

 

 

Saygılarımla,

 

Murat KAYA

Yönetim Kurulu Başkanı             

 

 

 

 

 

BAŞKANIMIZIN MECLİS TOPLANTISI KONUŞMASI