KAREKODLU ÇEKLE MAĞDURİYETE SON

  • 19.06.2015
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat KAYA, "Karekodlu çek uygulaması üyelerimizin lehine olacak. 15 Haziran’da kullanılmaya başlanan karekodlu çek uygulamasıyla piyasada karşılıksız ve sahte çek riskinin azalacağına inanıyoruz.” dedi.

DÜNYADAKİ KULLANIMI BİR İLK

Ticaret hayatında en büyük sıkıntıların başında karşılıksız çıkan çeklerin olduğunu söyleyen Başkan Murat Kaya , “Karşılıksız çıkan çeklerde hapis cezasının kaldırılması ile hiçbir cezai yaptırımın kalmadı. Bu noktada bir çok tacir ve sanayici ile üyelerimizin mağduriyeti bize aksetmekte ve çözüm istenmektedir. Dünyadaki kullanımı bir ilk olan Karekodlu Çek, tacirimizin, esnafımızı, sanayicimizi  daha çek defterini bankadan teslim alırken çek ödeme geçmişini ticaret yaptığı kişiler ile paylaşmaya hazır olduğunu gösteren bir çektir.

Karekodlu Çekle birlikte piyasalarda karşılıksız çek mağduru olmasının önüne geçilebileceğine inanıyoruz. Çekle ödemelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Kredi Kayıt Bürosu tarafından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteği ile geliştirilen “Karekodlu Çek” uygulamasının 15 Hazirandan itibaren kullanıma açılması ile yapılan alışverişleri, alım satımları daha güvenli hale getirerek ticareti kolaylaştıracaktır. Bu sistem sayesinde ticari hayat tüm taraflar için daha güvenli hale gelecektir. Ancak yetersiz kalan bir diğer konuda şu ki; Karekodlu Çek kullanımında çekin sahte ve  çalıntı  olması durumunun çeki  cep telefonundan  sorgulayan kişinin  cep  telefon  bilgisinin anlık olarak Emniyete  bildirilmesi durumunda  sahte veya çalıntı  çeki  sorgulayan  kişi  anlık takibe alınarak yakalanması sağlanabilir.”

 

KAREKODLU ÇEKLE MAĞDURİYETE SON