İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN

  • 23.05.2013
  • tarsustb

1 NOLU İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINCA BORSA SEÇİMLERİ TARİHİ 18/HAZİRAN/2013 SALI GÜNÜ OLARAK UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR.

Onaylanan seçim listesi  SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞIMIZIN 23/05/2013 tarih ve 76 sayılı yazılarına istinaden 27/05/2013 Pazartesi günü sabah saat 08:00 den 29/05/2013 Çarşamba saat günü akşam saat 17:00 ye kadar Borsa binamızın ilan panosunda 3 tam iş günü ilan edilecektir.Yazılarının "İlan" başlıklı ekinde "18/06/2013 Salı günü saat 10.00 ve 17.00 arasında Borsa Binasında Tarsus Ticaret Borsası seçimleri yapılacaktır.Seçimlerde oy kullanacak üye listeleri Ticaret Borsası binasında 27-28-29 Mayıs 2013 tarihlerinde ilan edilmek üzere askıya çıkarılacaktır.Askı süresi içerisinde odaya kayıtlı üye olup da listelerde kayıtları olmayanların Başkanlığımız müracaat etmeleri ilgililere duyurulur.23/05/2013" (1. İlçe Seçim Kurulu Başkanı)

 

Seçmen listeleri 27-28-29 Mayıs 2013 tarihlerinde TTK’nunda ticari tescile tabi hususlar gereği “ALENİYET” başlıklı maddesi çerçevesinde web sayfamızın Download linki - Seçmen Listesi klasöründe yayınlanacaktır.Üyelerimize ait güncel liste ÜYE -Üyeler linkinde mevcuttur.  

TARSUS TİCARET BORSASI
ORGAN SEÇİMLERİ İLE İLGİLİ
USULLER
 
5174 Sayılı Kanun ile bu Kanunun 83 ve 84. maddelerine dayanılarak çıkarılan 19/01/2005 tarih ve 25705 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Organ Seçimleri hakkında Yönetmelikte yazılı esas ve usullere göre;
TARSUS TİCARET BORSASI’nın Meclis Üyeleri ile Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile Birlik Genel Kurulu asıl ve yedek delegeleri ve Disiplin Kurulunun asıl ve yedek üyelerinin seçimleri,
 
1- TARSUS TİCARET BORSASI meclis asıl ve yedek üyeliği seçimi Seçim Kurulu başkanlığınca bildirilecek gün ve saatte TARSUS TİCARET BORSASI’nda gizli oy açık tasnif esaslarına göre yargı gözetiminde yapılacaktır.
 
2- TARSUS TİCARET BORSASI’nda mevcut seçme ve seçilme niteliğine haiz hakiki ve hükmi şahıs üyelerini kapsayan listeler tetkik, tasdik ve ilan edilmek üzere seçim tarihinden en az 20 gün önce Seçim Kurulu Başkanlığımıza tevdi edilir.
 
3- Seçim Kurulu Başkanlığınca tasdiki yapılan listeler Başkanlığın bildirimi üzerine 3 tam iş günü TARSUS TİCARET BORSASI hizmet binasında ASKIYA çıkarılarak ilan edilir. Bu listelerin örnekleri talep edilmesi halinde, çoğaltma masrafı karşılığında üyelere verilir.Borsa üye listelerine ilişkin her türlü talep, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununu çerçevesinde karşılanır. 
 
4- Askıya çıkarılan listelerdeki ilgililer, listeleri tetkik ederek isimlerinin ya da unvanlarının yanlış yazılmış, yazılmamış veya seçme veya seçilme hakkına haiz olduğu halde listelere geçmemiş olduklarına dair sadece kendileri ya da kendi firmaları ile ilgili hususlara listelerin asılı olduğu günler içerisinde, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunmadıklarından seçmen listesi kesinleşmiş sayılır.
 
5- Meclis Üyeliği Seçimleri için kurulacak sandık TARSUS TİCARET BORSASI idari katında olup, girişde gösterilecektir.
 
6- Meclis Üyeliğine seçilecek asıl üye sayısı 14 ve yedek üye sayısı 14 ‘tür.
 
7- 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 81/5 maddesinde, “ tüzel kişi temsilcisi gerçek kişilerin, temsil ettikleri tüzel kişinin tescili ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair düzenlenmiş imza sirkülerinin aslı veya noter tasdikli sureti veya Ticaret Sicil Müdürlüğünden 90 gün içerisinde alınmış yetki belgesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. İbraz edilen imza sirkülerinin bir fotokopisi oy kullanılan sandık kurulu başkanına teslim edilir. Ticarete Sicil Müdürlüklerince organ seçimlerinin başladığı tarihten önceki 90 gün de dahil olmak üzere oda ve borsa organ seçimlerinin yapıldığı aylarda seçim amacıyla tasdik edilen bu belgelerden harç ve hizmet bedeli tahsil edilemez.” Hükmü yer almaktadır.
Bakanlar Kurulunun 04.06.2012 tarihli ve 2012/3237 sayılı kararı ile 2013 yılının şubat-mart aylarına ertelenen Oda ve Borsaların organ seçimlerinde oy kullanmak üzere alınan yetki belgeleri, başvuruya dahil usule tabi olmaksızın, ticaret sicil müdürlüklerince “yetkinin devam ettiği” ibaresi ile onaylanmış olması şartıyla, bakanlar kurulunun 28.01.2013 tarihli ve 2013/4244 sayılı kararıyla yeniden 2013 yılının Mayıs-Haziran aylarına ertelenen Oda ve Borsaların organ seçimlerinde kullanılabilir.
 
8- Oy verme işlemi belirlene saatler arasında gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır. Belirlenen seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler de oylarını kullanırlar. Seçmen listesinde adı yazılı olmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin resmi kuruluşça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır.
 
Oylar herhangi bir şekilde hazırlanmış (matbua, el yazısı, daktilo, bilgisayar vs.) oy pusulalarının, üzerinde İlçe Seçim Kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında seçim sandık kurulu başkanı tarafından ayrı ayrı verilecek zarfa konulması suretiyle kullanılır. Seçim mührü bulunmayan zarflara konulan oylar geçersizdir.
 
Meclis asıl ve yedek üyesi adayları, aynı liste üzerinde yazılarak belirtilir. Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılır. Aday adlarının yanına sıra numarası konulmaz, konulmuş ise bunlar tercih sırasını göstermez.
 
Meclis Üyeliği seçimlerinde oy pusulalarında, aday gösterilecek tüzel veya hükmi şahısların Ticaret Sicilinde tescilli unvanlarının yazılması zorunludur.
 
Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ile Birlik Genel Kurul seçimlerinde ise oy pusulalarına tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcisinin adı yazılacaktır. Disiplin kurulu üyelerinin en az lise ve dengi okul mezunu olması zorunludur.
Hâkim, herhangi bir sebeple seçimi durdurduğu veya seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya Kanuna aykırı uygulama sebebiyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, süresi bir aydan az ve iki aydan fazla olmamak üzere seçimin yenileneceği günü tespit ederek ilgili borsa ile Birlik ve Bakanlığa bildirir.
Seçimlerin tamamının iptali halinde, seçimler yenileninceye kadar geçen sürede, borsanın meclis ve yönetim kurulu görevini yapmak üzere Birlikçe üç veya beş kişilik bir kurul atanır.
 
9- Seçim süresinin sonunda, seçim sonuçları tutanakla tespit edilip, Seçim Sandık Kurulu Başkan ve Üyeleri tarafından imzalanıp, tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak suretiyle, geçici seçim sonuçları bir tam iş günü  ilan edilecektir.
 
10- Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile ilan süresi içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar Hakimliğimiz tarafından aynı gün incelenerek, karara bağlanacaktır.
 
11- Bu kararlar, seçim yerinde asılmak suretiyle bir tam iş günü ilan edilecektir.
 
12- Bu kararlara karşı, ilan süresi içerisinde İl Seçim Kurulu Başkanlığı nezdinde itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulunun bir gün içinde  vereceği karar kesindir.
 
13- Meclis Üyeliğine seçilen tüzel kişiler yetkili temsilcilerini SEÇİM KESİN sonuçlarına müteakip 1 gün içinde bildireceklerdir.
 
14- Meclis seçimlerinin kesinleşmesini müteakip, belirlenen üyelerle TARSUS TİCARET BORSASI Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulunun 4 asıl, 4 yedek üyesi, Disiplin Kurulunun 6 asıl, 6 yedek üyesi ve 3 asil , 3 yedek Birlik Genel Kurulu Delege seçimleri  TARSUS TİCARET BORSASI nda  yapılacaktır.
 
15- Yönetim kurulu, Disiplin Kurulu ile Birlik Genel Kurulu Delege seçimlerinde seçimlere ilişkin esas ve usuller uygulanacaktır.
 
ORGAN SEÇİMLERİNE KATILMA VE SEÇİLME NİTELİKLERİ:
A- Seçme yeterlilikleri;
a) Borsaya kayıtlı olmak,
b) Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim günü itibariyle on sekiz yaşını doldurmuş olmak,
c) Tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için tescilli ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisine sahip olmak,
d) Borsaya kaydını gerektiren ticari ve sınai faaliyetten elde edilen kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak,
e) Kanunun 32’inci maddesi uyarınca seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden seçmen listelerine dahil edilmiş olmak,
Gerekir.
Münfesih şirketler organ seçimlerinde oy kullanamaz.
 
Kanunun 32 nci maddesine göre borsalara kayıt zorunluluğu bulunanlar işe başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde bulundukları yerdeki borsaya kaydolmak zorundadır. Borsalara talep üzerine veya resen üye kaydı yapılabilmesi için kayıt olmak isteyenlerin ticaret siciline veya esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olması ve bu kayıtlarda iştigal konuları arasında borsaya tabii maddelerin alım veya satımının yer alması şarttır.
 
B- Seçilme yeterlilikleri;
a) Seçim tarihi itibariyle, tacir ve sanayiciler için ticaret siciline kayıtlı bulunmak koşuluyla, en az iki yıldır Borsaya kayıtlı olmak,
b) Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim günü itibariyle yirmi beş yaşını doldurmuş ve okur yazar olmak,
c) İflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa bile itibarını hükmen yeniden kazanmış olmak,
d) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkum olmamak
e) Kanunun 32’inci maddesi uyarınca seçmen listesinden silinmemiş olmak veya kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden seçmen listelerine dahil edilmiş olmak,
f) Borsaya kaydını gerektiren ticari ve sınai faaliyetten elde edilen kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak, Gerekir.
 
Seçilme yeterliliği bulunmadığı sonradan anlaşılanlar ile seçilme yeterliliğini kaybedenlerin Borsa ve Birlik organlarındaki görevleri sona erer.
 
Borsalarda seçilme hakkının kullanılabilmesi için; ticaret şirketlerinde gerçek kişi temsilcisinin şirketin ortağı ve/veya yöneticisi, gerçek kişiler ve ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişilere ait ticari işletmelerde ise işletmenin sahibi veya temsilcisi olması ve şirketi ya da işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması, bu durumun seçimden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır. Bu fıkra kapsamında belirtilen şartlar şubeleri temsile yetkili kılınanlar içinde aranır.
 
Yukarıdaki maddede öngörülen en az altı aylık süre şartı 2013 yılının Mayıs-Haziran aylarında yapılacak Borsaların organ seçimlerinde aranmayacaktır.
 
Üye şirketin münfesih olması, şirketin veya işletmenin iş yerini veya merkez kaydını başka bir oda yada borsanın çalışma alanına taşıması halinde, üyelik ile birlikte seçilmiş olduğu borsa ve birlik organlarındaki görevi kendiliğinden sona erer.
 
OY VERME İŞLEMİ:
 
Meclis üyeleri seçiminde oy verme işlemi; belirlenen saatler arasında gizli oy açık tasnif esaslarına göre yapılır. Belirlenen seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlerde oylarını kullanırlar. Seçmen listesinde adı yazılı olmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliğinin resmi kuruluşça verilen belge ile ispat edilmesinden ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır.
 
Oylar; herhangi bir şekilde hazırlanmış (matbu, el yazısı, daktilo, bilgisayar vs.) oy pusulalarının, oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından ayrı ayrı verilecek zarflara konulması sureti ile kullanılır. Seçim mührü bulunmayan zarflara konulan oylar geçersizdir.
 
Bu zarflara konulacak her bir oy pusulasının üstüne Meclis asıl ve yedek üyesi adayları aynı liste üzerinde yazılarak belirtilir. Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılır. Aday adlarının yanına sıra numarası konulmaz, konulmuş ise bunlar tercih sırasını göstermez.
 
Tüzel Kişiler, Meclis Üyeliğine tüzel kişi olarak seçilirler.
 
Bu nedenle, meclis üyeliği seçiminde oy pusulalarında aday gösterilecek Tüzel kişinin ticaret sicilinde tescilli unvanının ve ticaret sicil numarasının yazılması zorunludur. (Örnek oy pusulası için iletişime geçin.)
 
Meclis Üyeliğine seçilen tüzel kişilerin yetkili temsilcilerinin isimleri bildirilecektir kesinleşen seçim sonuçlarının Hakimliğimizce bildirimine müteakip 1 gün içinde Borsaya evrak kayıt numarası alarak bildirmesi zorunludur. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, meclis üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi, yönetim kurulu başkan ve üyeliği seçiminde oy kullanamaz.
 
Tüzel kişiler, meclis üyeliğinde kendilerini temsil edecek gerçek kişinin ismini her halükarda seçimlerin kesinleşmesinden itibaren bir ay içinde borsaya bildirmek zorundadır. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, diğer yedek üyeler sırası ile meclis asil üyeliğine çağrılır.
 
Tüzel kişilerin yetkili temsilcileri ticaret siciline tescilli temsilcisi gerçek kişinin, Ticaret Sicili Müdürlüğünden alacakları iki adet temsilci belgesinin birini yapılacak Borsa Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeleri seçiminde oy kullanma sırasında, seçim sandık kuruluna bizzat ibraz edecektir.
 
Disiplin kurulu asil ve yedek üyeliğine seçilenler, seçimlerin kesinleşmesini müteakip on beş gün içinde borsa genel sekreterliğince yapılacak tebligat üzerine öğrenim durumlarını tevsik eden belgeyi tebellüğ tarihinden itibaren otuz gün içinde borsa genel sekreterliğine evrak kayıt numarası almak suretiyle ibraz etmek zorundadır. Bu belgenin süresi içinde ibraz edilmemesi halinde üyenin disiplin kurulu asil veya yedek üyeliği kendiliğinden sona erer.
 
Disiplin kurulu, üyelerinin seçiminin kesinleşmesinden itibaren iki gün içinde borsa genel sekreterinin çağrısı üzerine en yaşlı üyenin başkanlığında yapacağı ilk toplantıda kendi üyeleri arasından yargı gözetiminde olmaksızın dört yıl için gizli oy ve açık tasnif usulüyle bir başkan seçer.
 
Meclis, üyelerinin seçiminin kesinleşmesinden itibaren genel sekreterin çağrısı üzerine en yaşlı üyenin başkanlığında yapacağı ilk toplantıda yargı gözetiminde olmaksızın kendi üyeleri arasından dört yıl için bir başkanı ile bir veya iki başkan yardımcısı ve kâtip üyeyi gizli oy ve açık tasnif usulüyle seçer.
 
Meclis başkanı ve yardımcıları, aynı zamanda yönetim ve disiplin kurulu başkan ve üyeliği görevlerini yapamaz. 
 
Meclis üyeliğine seçilen tüzel kişiler, meclis üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren bir (1) gün içinde meclis üyeliğinde tüzel kişiyi temsil edecek gerçek kişinin ismini borsaya bildirir. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, meclis üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi, meclis başkanı, yardımcıları ve kâtip üye seçiminde oy kullanamaz. 
 
Yönetim kurulu, başkan ve üyelerinin seçiminin kesinleşmesinden itibaren iki (2) gün içinde yönetim kurulu başkanının çağrısı üzerine yapacağı ilk toplantıda, kendi üyeleri arasından yargı gözetiminde olmaksızın dört yıl için bir veya iki başkan yardımcısı ile bir sayman üyeyi gizli oy ve açık tasnif usulüyle seçer.
 
   Keyfiyet bu şekli ile ilgililere ilan olunur.
İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN