İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ

  • 12.04.2015
  • tarsustb

Suluova’ya düzenlenen Tarsus’a İhtisas OSB kurulması ile ilgili teknik gezimizde  Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ile Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus TSO Başkanı Hasan Ruhi Koçak, Tarsus İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan ile Tarsus Ticaret Borsası meclis üyeleriyle iş adamları Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde(TDİ Besi OSB) incelemelerde bulundular.

Tarsus Ticaret Borsası ve Ticaret Odası bünyesindeki iş adamlarıyla bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarına başladıklarını belirten Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, “Bu amaçla iş adamlarımızı bir araya getirerek bir dernek kurduk ve Çukurova Kalkınma Ajansının desteğiyle bölgemizde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları başlattık. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki kurulmuş olan ve örnek model teşkil eden Organize Sanayi projelerini ve tecrübelerini yerinde görmek üzere inceleme gezilerinde bulunuyoruz. Daha önce Kocaeli Dil Ovası ve Gebze Organize Sanayi Bölgelerinde gerekli incelemelerde bulunduk, şimdi ise Suluova’da incelemelerde bulunuyoruz. Yaptığımız incelemelerde yürütülmekte olan örnek organize sanayi projelerinin eksik ve fazla yönlerini, artı ve eksilerini ve de tecrübelerini yerinde görme ve de öğrenme fırsatı bulduk. Buralarda yapılan çalışmalardaki yol haritasını görmek bizler için önemli bir ön bilgi ve fikir elde etmemize katkı sağladı" dedi.

Tarsus Kaymakamı ve işadamlarının ziyaretinden duyduğu memnuniyetini dile getirerek Suluova TDİ Besi OSB projesi hakkında bilgiler veren Suluova TDİ Besi OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Hayatı Taşdan, organize besi bölgesi projesinin uygulandığı ülkedeki birkaç bölgeden birinin Suluova olduğunu belirterek; “Yoğun olarak besicilik faaliyetlerinin yapıldığı bölgemizdeki bu potansiyeli daha modern ve organize şekilde yapılarak büyümesi adına Besi OSB kurulmuştur. Başlangıcından bu zamana kadar bir takım sıkıntılar yaşansa da gelinen noktada tüm parseller yatırımcılara tahsis edilmiş olup TDİ Besi OSB projesi başarıyla yürütülmektedir” diyerek Suluova TDİ Besi OSB projesinin aşamalarından bilgiler verdi.

Tarsus heyetine Suluova hakkında bilgiler veren Belediye Fatih Üçok ise, " Suluova Amasya iline en yakın ilçesi olup tarım, hayvancılık, sanayi ve madencilik şehridir ve Suluova gelişmişlik endeksinde 73. sıradadır. Suluova Orta Karadeniz'in en verimli iç bölge ovalarından biri konumundaki çöküntü ovasında yer almaktadır. Bölgemizde kurulu olan Şeker fabrikasının yan ürünleri olan kuru ve yaş küspe dolayısıyla besicilik faaliyetleri başlamış ve bugün itibariyle ülkemizin %4 et ihtiyacını ilçemiz karşılamaktadır. TDİ Besi OSB’de yapılan yeni ve büyük yatırımlarla bu oranın en az %10’lara çıkacağını umuyoruz" dedi.

Suluova ticaret hayatı ile organize sanayi bölgeleri hakkında bilgiler veren TSO Başkanı Turgut Aksu ise, Tarsus Kaymakam ve iş dünyasını ilçede ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek ilçemizdeki organize sanayi bölgeleri hakkında brifing verdi.

Başkan Murat Kaya, Tarsus Mersin ilinin yarısından fazla tarım alanına sahip bir ilçedir. 350 binin üstünde nüfusu ile  1 milyon dönümün üzerinde ekilebilir sahasında her türlü meyve, sebze, hububat ve narenciye yetiştirilmektedir. Ancak bu ürünlerimizi muhafaza edecek ve işleyecek tesis ve fabrikalarımız olmadığı için işlemeden bu yetiştirilen ürünlerimiz dış alıcılara satmaktayız. Kaymakamımızın da söylediği gibi tarım ürünlerimizi sanayiye çevirme konusunda organize sanayi çalışmaları yapmayı planlamaktayız. Bu yüzden Gıda İhtisas organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz. Amacımız kuracağımız Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde bu ürünlerimizi işleyerek yarı ve tam mamul haline getirmek ve böylece Tarsus bölgesinin gıda potansiyelini daha iyi değerlendirip hem ülkemiz hem de bölgemiz için katma değeri arttırmaktır. Başkan Aksu’nun söylediği gibi ham maddeyi işleyemediğimiz için aynı sıkıntıları bizlerde yaşamaktayız. Bu noktada üretimimizin sanayileştirilmesi şart oldu” diye konuştu.

Çeşitli hediyelerin takdim edildiği Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ve beraberindeki iş adamları daha sonra Suluova TDİ Besi OSB, 1. Biyogaz Tesisi ile Türkiye'nin en büyük ve modern un, yem ve yumurta üretim fabrikalarından birine sahip olan Suluova Kozlu Gıda A.Ş. Tesislerinde incelemelerde bulunduktan sonra ilçemizden ayrıldılar.

İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ
İHTİSAS OSB HEYETİMİZDEN SULUOVA OSB GEZİSİ