Borsa Meclisi Olağan Toplantısında Gündemi Değerlendirdi.

  • 30.05.2024
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, son yıllarda dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime ve gıda tüketimlerine şahit olduklarını söyledi.

Tarsus Ticaret Borsası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında yapıldı.

Meclis Başkanı Kaya, gündemin değerlendirildiği toplantının açılışında yaptığı konuşmasında

Borsa üyelerinin ve Tarsus halkının yaklaşan Kurban Bayramı’nı kutlarken, bayramın tüm insanlığa barış, mutluluk ve sağlık getirmesini dileğinde bulundu.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya ve Borsa Meclis üyeleri sektörleri ile ilgili beklentilerini ve gelişmeleri değerlendirdi.

Son yıllarda dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime ve gıda tüketimine şahit olduklarını belirten Murat Kaya, hasadın sonuna gelinen buğday ürününün müdahale fiyatının üreticiyi memnun edecek şekilde açıklanmasını istedi.

Türkiye’de geçen sezon 19,5 milyon tona yakın buğday üretimi ve 9 milyon ton buğday ithalatı yapıldığını hatırlatan Meclis Başkanı Kaya “Alım fiyatı dünya fiyatlarına göre açıklansa, buğday fiyatı geçen yılın çok altında kalacak. Çünkü dünya fiyatları düşük. Kaldı ki son yıllarda buğday ve arpa alım fiyatları genellikle dünya fiyatlarının üzerinde açıklandı. Bu yıl da dünya fiyatlarının üzerinde olmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi alım priminin devam etmesi de en büyük beklentilerimiz arasındadır. Bu üretim sezonunda TMO’nun açıklayacağı fiyat başta buğday üreticileri olmak üzere hububat üreticilerinin emeklerinin karşılığını alacağı beklentimizi bir daha yineliyor, TMO’nun Dünya fiyatları ile uyumlu reel fiyat açıklaması, gerektiğinde bunun periyodik olarak güncellemesi ve pirim uygulamasının arda da alım politikası olarak devam ettirilmesi de yine beklentimizdir” ifadesini kullandı.

Sektörlere ait sorunların taleplerin ve gelişmelerin takipçisi olan Tarsus Ticaret Borsası’nın Konuşan Meclis Üyeleri sektörleri hakkında konulara değindi. Türkiye, Nisan ayı Yaş Meyve Sebze İhracatı 211,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı sektörüne dair bilgileri paylaşırken “Nisan ayında en çok ihraç ettiğimiz ürün listesinde 52 milyon 242 bin dolar değer ile domates birinci, 31 milyon 783 bin dolar değer ile biber ikinci, 26 milyon 62 bin dolar değer ile limon üçüncü sırada yer aldı. 2024 yılının ilk dört aylık döneminde Türkiye’nin; yaş meyve sebze ihracatı 1 milyar 174 milyon dolar olurken, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 27’lik artışla 717 milyon dolardan 908 milyon dolara ilerledi” dedi.

Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Bayram ise konuşmasında, tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %5,4 oranında azalarak yaklaşık 39,9 milyon ton olacağının tahmin edildiğini belirterek “2023 yılı sonu itibariyle ülkemizdeki karma yem üretimi işletme sayısı 1624’ye yükseldi. Üretim kapasitesi de yıllık 34,3 milyon tona çıktı. Ülke olarak bu kapasitemizin yüzde 81’ini kullanıyoruz. Yıllık 28 milyon karma yem üretimiyle dünyada 7’nci, Avrupa’da da en fazla üretim yapan 1. ülkeyiz” şeklinde konuştu.

Meclis Toplantısının sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Fındık Güngör de geçtiğimiz hafta sonu Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve kendisinin de Tarsus Ticaret Borsası’nı temsilen katıldığı Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi

ile ilgili izlenimlerini Meclis üyeleri ile paylaştı.

Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz ise, Paris ve Brüksel Ticaret Ataşelikleri ile yapılan ikili görüşmelere dair sonuç raporu hakkında bilgi verdi.

Borsa Meclisi Olağan Toplantısında Gündemi Değerlendirdi.
Borsa Meclisi Olağan Toplantısında Gündemi Değerlendirdi.