• 13.05.2024
BORSA HEYETİ, PARİS VE BRÜKSEL’DE İHRACAT KAPILARINI ARALADI

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ve beraberindeki Borsa Heyeti, Tarsus Tarım Sektörünün İhracat Yönetimi ve Kapasitesinin Geliştirilmesi Kümelenme Projesi’ne (21.URGE.025 ) destek sağlanması kapsamında yurt dışında bir dizi temaslarda bulundular.

Fransa’nın başkenti Paris ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de ‘Yurt Dışı Pazar’ faaliyetleri noktasında temaslarda bulunan Borsa Heyeti, Paris’te Ticaret Baş Müşaviri Murat Gören ve Ticaret Müşaviri Gonca Köksal Ensari ile Brüksel de ise Brüksel Ticaret Müşaviri Mehmet Kayış, EUROCHAMBRES TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz ve TOBB Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray ile birer görüşme imkânı buldular.

Tarsus Ticaret Borsası Heyeti’nin bu buluşmalarında, yurtdışı pazarlama faaliyetlerinin başarı ile uygulanabilmesi ve hedeflenen sonuçlara ulaşılabilmesi, firmaların dış pazarlar hakkında bilgi edinmeleri, potansiyel alıcılarla iş görüşmeleri yapmaları, uluslararası rekabet ve ihracat potansiyellerini artırmaları, Avrupa ülkelerine dış ticaretin yaygınlaştırılması amaçlandı.

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya ve Borsa yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirdikleri temaslarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada “Paris Ticaret Baş Müşavirimiz Murat Gören ve Ticaret Müşaviri Gonca Köksal Ensari ile Türkiye Fransa ile dış ticaret hacmini değerlendirdik. Yaklaşık 15-16 milyar USD seviyesinde olan ihracatımızda, Fransa’ya yaş meyve-sebze ve gıda sektöründe ihracatımız istenilen düzeyde olmadığını dile getirdik. Fransa’nın meyve ve sebze ithal ettiği ülkelere baktığımızda ise Türkiye; meyvede 7. sırada, sebzede 11. sıradadır. Ne yazık ki; Fransa’nın ithalatçı olduğu ülkelerin başında ise rakip ülke İspanya ve sırasıyla Fas, Belçika ve İtalya gelmektedir” dediler.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptıkları temaslarla ilgilide bilgiler veren Murat Kaya ve Mustafa Teke “Brüksel Ticaret Müşavirimiz Mehmet Kayış’a ise Belçika ile yaş meyve-sebze ve gıda sektöründe durumun daha vahim olduğunu ifade ettik. İhracatımız istenilen düzeyde olmadığını nedenlerini öğrenmek istedik. Belçika’nın meyve ve sebze ithal ettiği ülkelere baktığımızda Türkiye; meyvede 16. sırada, sebzede 11. sıradadır. Net ithalatçı olduğu ülkeler ise, yine rakip ülkelerimiz Hollanda ve İspanya olduğunu, neler yapabileceğimizi istişare ettik. Kendisinin bize verdiği bilgiler gerçekten çok değerli oldu” ifadelerine yer verdiler.

EUROCHAMBRES TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz ile yapılan görüşmenin de verimli geçtiğini belirten Kaya ve Teke, “Bu ziyarette, Tarsus Ticaret Borsasının Avrupa Odaları ile ikili iş birliği çerçevesinde yer alması özellikle istendi. Borsa’nın fiziki ve teknik alt yapılarının sunulduğu görüşmede, Borsamız adına bölgesel, ulusal, Odalar, Borsalar ve Birlikler ile iş dünyası diyaloglarının arttırılmasına yönelik ortaklaşa yürütülebilecek projelerde yer almak istediğimizi ifade ettik.

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olan TOBB’nin Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları-Eurochambres nezdinde temsil etmek ve Eurochambres faaliyetlerine aktif katılımını sağlamak amacıyla kurulan TOBB Brüksel Temsilciliğinde TOBB Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray ve ekibi ile yapılan görüşmelerde ;

Borsa üyelerimizin lobi ve bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde AB kurumları ve etkin kuruluşları ile irtibat, diyalog ve koordinasyonunun sağlanması, AB içindeki gelişmeleri yakından takip ederek bilgi akışını sağlayacak konulara değindik. Üyelerimizin ikili görüşmelerinde ev sahibi olarak TOBB temsilciliğimizin kullanılmasında yardımcı olmalarını istedik ve severek kabul edeceklerini söylediler. Bu temaslarımızın sonuç ve önerilerimizi içeren ayrıntılı raporumuz TOBB ve ilgili makamlarla önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır. Ziyarette bulunduğumuz temsilcilerimizi başarılı çalışmalarını yürekten kutluyor, ilgi ve alakaları için teşekkür ediyoruz” şeklinde sözlerini tamamladılar.

Tarsus Ticaret Borsası’nın, Paris ve Brüksel temaslarına Genel Sekreter Hasan Şanlı, Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Fındık Güngör ve Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz katıldı.

Click the banner to read this article in English or Russian