“ÜLKE TARIMINA CAN SUYU” Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi projesi teknik tanıtım toplantısı düzenlendi.

• 05.03.2024
Tarsuslu üreticilerin, teknolojiden faydalanmasını sağlamak ve ürünlerini olası zararlardan korumak için Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ,İş Bankası ve Tarsus Ticaret Borsası işbirliğinde ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ projesi teknik tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İş Bankası Dijital Tarım Projesi kapsamında Adana Bölge Yardımcısı Burak Toptaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Tarsus İş Bankası Müdürü Tufan Gürkan, İlçe tarım Müdürlüğü Mühendisleri, uyarı sistemi kurulan mahalin üreticileri katıldı.

İlçe tarım Müdürü Hayri Erdoğan, “Bu sistem sayesinde üretici; ürününün kalitesini yükseltirken, maliyetlerini de kontrol altında tutabilecek. Gübre, ilaç, sulama ve benzeri giderlerden tasarruf sağlayan üretici, hastalıkları zarara uğramadan tahminleyip önlemini alabiliyor. Ayrıca sistem sayesinde, ekim yapılan alanlardaki iç ve dış iklim değerleri ile ani değişimler de anlık olarak takip edebilecek.” Dedi.

“ÜLKE TARIMINA CAN SUYU”
Uzun yıllardır erken uyarı sistemi kullanıcısı olan Borsa Başkanı Mustafa Teke, sistemin kazançlarını anlatarak, “Erken uyarı sistemleri Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş ve eğitimlerle uygulamaya aktarılmış bir sistemdir. Sistem don uyarı için otomatik mesaj dahi verebilmektedir.
Umuyorum ki bu kıymetli çalışmalar ülke tarımına can suyu olacak, çiftçimiz çok daha iyi şartlar altında üretim yaparak ekonomimize hatırı sayılır katkılarda bulunacaklardır” diye konuştu.

“ ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR “
“ Erken Teşhis Hayat Kurtarır , diyen İş Bankası Dijital Tarım Proje yürütücüsü Metos Türkiye Ülke Müdürü Fikriye Berk ise, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte modern tarımın çıtası yükseliyor. Tarım alanında teknolojik gelişmelerin en önemlilerinden biri de tahmin ve erken uyarı sistemi . Elektrik , Elektronik ve Bilgisayar teknolojilerinin kullanıldığı tahmin ve erken uyarı sistemi tarım arazisinde ekili olan bitkinin geleceğini güvence altına almak için tasarlanmıştır” dedi.

Tarsus Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşen Tarsus’ta faaliyet gösteren üreticilerin olumsuz meteorolojik koşullar, zararlılar, ilaçlama ve sulamaya karşı bilgilendirme ve tedbir önlemleri konusunda uyarı alacakları teknolojik sistemin tanıtıldığı toplantı da, toplam 12 adet Tahmin ve Erken Uyarı istasyonunun mevcut olduğu dile getirilerek, bu istasyonlar ile hastalık ve zararlıların kontrolünün sağlanacağı, tarımsal risklerin takip edilerek SMS sistemi ile üreticilere ilaçlama zamanıyla ilgili uyarılar yapılacağı, projenin ilerleyen yıllarda ise su ayak izi, karbon ayak izi gibi verileri de sağlamayı hedefledikleri anlatıldı.
Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile havanın ve toprağın sıcaklık, yağış, rüzgar, nem, güneşlenme değerlerinin belirlenerek, bu değerlerin anlık ve uzun süreli kayıt altına alınacak. Elde edilen değerler, bitkisel üretim için yorumlanıp, üreticiye sunulacak ve gerekli önlemlerin alınmasına yönelik tedbirler sağlanmış olacak.

Click the banner to read this article in English or Russian