AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI

  • 10.03.2015
  • tarsustb

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Borsamız işbirliğinde Süne İle Mücadele, Soya, Mısır ve Ayçiçeği Ekimi konulu toplantımız üreticilerimizin de katılımı ile Borsamızda gerçekleşti.

 

Tarsus İlçe Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Süt Üreticileri Birlik Başkanı İrfan Şimşek ve üreticilerimizin katıldığı toplantıda sunumları Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden Dr. İbrahim CERİT Mısır üzerine, Dr. Pınar ÇUBUKÇU Soya üzerine ve Dr. Abdullah ÇİL Ayçiçeği üzerine araştırmalarını sundular. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Murat Kaya; Biz Türkiye’de Çukurova olarak çok mükemmel topraklara sahip olan bir bölgede yaşıyoruz. Hani taşı toprağı altın denilen Çukurova’dayız. Eskiden Çukurova denildiği zaman, filmlerde görülürdü İstanbul’a giderlerdi Çukurova’nın ağası gelmiş derlerdi. Eğlenilirdi yenilirdi içilirdi, çünkü Pamuk çok kıymetliydi. Ciddi Pamuk ihracatı yapardık. Neredeyse Dünya’nın bir çok yerinde Pamuk ihtiyaçlarını karşılardık. Altın değerinde bir bölgeydi. Ama Dünya’da gelişen olaylar ve sanayi gelişiminde yavaş yavaş biz payımızı alamadan gerilemeye başladık. Tarım alanında da gerilemeye başladık. Çünkü Pamuk ihraç ederken şimdi Pamuk ithal eder hale geldik. Hem de çok büyük rakamlar ödeyerek Pamuk ithal ediyoruz. Bunun yanı sıra hiç haberiniz yok belki ciddi oranda Buğday ithal ediyoruz. Ciddi oranda Ayçiçeği, Mısır ithal ediyoruz.

Geçen yıl yani 2014 verilerine göre; Buğday üretimimiz 18.7 milyon ton , yani bizim her yıl 20-22 milyon ton üretimiz olurdu. Ne kadar Buğday ithal ediyoruz? 5 milyon 300 bin kilo Buğday ithal ediyoruz. Büyük bir rakam bu Türkiye için büyük rakam. Ha niye Buğday  ithal ediyoruz peki ana sıkıntımız kaliteli yüksek verimli Buğdayımızın yetersiz olmasından dolayı. Baklavalıktı, böreklikti şeklinde un çeşitleri vardır. Bunlar için kaliteli Buğday’a ihtiyaç var. makarnalıktı durum Buğdayı içinde bazı miktarlar için geçerli tarım ülkesi diyoruz, topraklarımız verimli diyoruz, ciddi oranda Buğday ithal ediliyor. Dünya’nın en fazla un ihracatı yapan ülkelerden biriyiz. 2 milyon 200 bin ton. Ayçiçek üretimimiz 1.500 milyon ton, yetmiyor ithalatımızda 600 bin ton civarında, yağ ithalatımız da 700 bin ton civarında, aslında Dünya Ayçiçek üretiminde 6’ncı ülkeyiz. Ama gelişen teknolojiler Biyodizel’de kullanımlar ve diğer alanlarda ciddi bir yağ sıkıntımız olduğundan dolayı Ayçiçeği ekimini arttırmamız gerekiyor. En önemli noktalardan bir tanesi de Soya fasulyesi. Bizim ciddi boyuta Soya Fasulyesi ithalatı bağımlılığımız var. Ülke olarak yaklaşık 2 milyon ton civarında Soya Fasulyesine ihtiyacımız var. Ne kadar üretiyoruz? 150 bin ton civarında ne kadar para ödüyoruz?  600 dolar derseniz dolarla inişli çıkışlı oluyor bazen 700 dolarlara çıkıyor Soya Fasulyesi bazen 500 dolarlara düşüyor. Yaklaşık eski parayla 2 buçuk katrilyon Soya’ya para ödüyoruz. Burada Soya işleyen bazı firmalarımız var binlerce ton Soya işliyorlar, yerli piyasadan alıyorlar aldıklarını sağ olsunlar tamamına yakınını ama gerisini yılın hemen hemen diğer aylarını ithalatla gerçekleştiriyorlar. Peki Soya Fasulyesi bu Çukurova bölgesinde neden ekilmiyor? En uygun iklimi Çukurova ama maalesef yetersiz 150 bin ton bunu arttırmamız gerekiyor. Aldığımız verimde yabana atılacak verim değil. Dünya ortalamasının üzerinde iyi yani Soya’da aldığımız verim. Çiftçimiz Soya üretimini benimsedi. Ama yeterli desteklerin sağlanamaması, yetersiz desteklerden dolayı yeterince ekmiyor. Diğer bir konu Mısır üretimimiz, 2014 verileri 5. 95, 5 milyon 950 bin ton bunun 1 milyon 400 bin tonunun da ithal ediyoruz. Yani yaklaşık Mısır tüketiminde ülkemizde artık 7 milyon tonu aştı. Yaklaşık 7 milyon ton Mısır tüketimiz var. Mısır üretimi noktasında sıkıntımız yok. Kalite de rekoltede bir sıkıntımız yok. Ama bizim amacımız diğer ürünlerde olduğu gibi Mısır’da da ülkenin ithalatını azaltmak. Bununda çözümün yüksek kalitede ürün yetiştirmekten geçtiğinin bilinci ile sizlerin yüksek kalite ve rekoltede ürün yetiştirebilecek bilgi donanımını sizlere aktarabilmek için çiftçilerimize yönelik bilgilendireme toplantılarını tertip ediyoruz,dedi.

 

Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer  ‘‘Çukurova denince akla tarım geliyor. Özellikle Tarsus Kaliteli  ve turfanda ürünlerin üretim merkezi konumundadır. Yalnız Buğdayda desteklemenin yetersiz olduğundan dolayı ekimi azalmakta buna istinaden 2. ürün Soya Fasülyesini ekimini engellemiş oluyoruz. Bir milyon ton mısır üretimi Ülkemizde yapılırken günümüzde beş milyon tona yükselttiğimiz halde fiyatlar hale beş  yıl önceki durumda, ayrıca yeteri kadar  desteklemeyi  bu ürünlerde alamıyoruz. Bölge çiftçimiz her türlü teknolojiyi ve her türlü imkan  mevcut sadece desteklemelerde yetersiz kalınıyor. ‘ diyerek sözlerini bitirdi.

 

İlçe Gıda Tarım Müdürü Hayri Erdoğan  ‘‘ Ticaret Borsası ve Ziraat Odası Başkanlarının da dediği gibi çok üretiyoruz kaliteli üretiyoruz ama çıtayı daha yükseğe nasıl çıkartırız onu incelemek gerekiyor. Tarsus olarak Mısır, Buğday, Ayçekirdeği ve Soya Fasulyesine 25Milyon TL destekleme ödenmiştir, ama günümüz koşullarında yeterli değildir.

 

Buğday ürününde yaklaşan süne ile mücadele konusunda Mersin Tarım İl müdürlüğü, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tarsus İlçe Tarım Müdürlüğü olarak ortaklaşa çalışmalarımız başladı. Dört ayrı grup oluşturduk arazide incelemeleriz başladı. Sıkıntılı bölgelerde biyolojik mücadeleye izin verilecek. Kış yağışlarımız iyi oldu bahar aylarıda yağılı olursa bu durum buğday ürününde pas hastalığında mücadele gerektirecektir üreticileriz kontrollerini yapıp mücadelesini versinler.’’ Diyerek sözlerini sona erdirdi.

 

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetkililerinden Dr. İbrahim Cerit, Mısır, Dr. Pınar Çubukcu Soya Fasulyesi ve Abdullah Çil Ayçekirdeği ürünleri hakkında ekim ve yetiştirme teknikleri hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.

 

AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI
AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI
AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI
AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI
AYÇEKİRDEĞİ, SOYA VE MISIR EKİM DİKİMİ TOPLANTISI YAPILDI