Yılın ilk Meclis toplantısında; İklim değişikliğine, İhracat kapasitesine ve e-ticaret hacmine değinildi

  • 26.01.2023
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası 2023 yılının ilk Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Tarsus Ticaret Borsası Ocak ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında Borsa Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis’te, sektörel konular gündeme geldi.

Yeni umutlarla girilen 2023 yılının sağlık, huzur ve bereket dolu bir yıl olması temennisinde bulunarak, meclis üyelerine yeni dönem çalışmalarında başarılar dileyen Meclis Başkanı Murat Kaya, Tarsus Ticaret Borsası olarak 2022 yılında Tarsus ve Bölge ekonomisinin kalkınması ve projelerin hayata geçmesi adına özverili bir yıl geçirdiklerini belirtti.

KURAKLIK DÜŞÜNDÜRÜYOR
Türkiye ve tüm dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak meteorolojik bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Meclis Başkanı Kaya, yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi halinde bu durumun tarımsal kuraklığa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Üç ayların başlangıcını ve Regaip Kandili’ni kutlayan Meclis Başkanı konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Bildiğiniz gibi, 2023 yılı, ülkemiz açısından çok önemli bir kilometre taşı. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlayacağız inşallah.Bizlerin asli görevi kentimizin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler yapmak ve bunları desteklemek suretiyle üyelerimize hizmet etmektir.Tacir, tüccar, Sanayici olarak her zaman bu ülkenin daha müreffeh düzeylere gelmesi, insanlarımızın refah içinde yaşaması için sorumluluk hissediyor ve bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz, çalışacağız.

İHRACATTA ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ LAYIKIYLA YAPMALIYIZ

Kıymetli Arkadaşlarım,

Yine dikkate aldığımız bir başka veri olan ihracata ilişkin 2022 yılı tablosu açıklandı. 2022 yılında Türkiye ekonomisine yaratılan toplam ihracat geliri, 254,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 12,9 oranında artış olduğunu görüyoruz.

Ancak dış ticaret açığımızdaki artış da dikkat çekiyor. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138,4 büyüyerek 110,2 milyar dolara erişti. Bu durumun ana sebebi olan İthalattaki yüksek seyrin tek çaresi, ithal kalemlerinin yurt içinde üretilebilmeleridir. Dolayısı ile ülke sanayici ve iş adamları olarak bize bu anlamda büyük iş düşüyor.

Küresel e-ticaret hacminin 2022 sonu itibariyle 5.7 trilyon dolara ulaşması tahmin ediliyor.Ticaret Bakanlığının verilerine göre ülkemizde e-ticaret hacmi %116’lık artışla 350 milyar TL’yi geçti. Bu hacmin 16 milyarı e- ihracat, 25 milyarı ithalat oldu. e-ticaret faaliyetinde bulunan 489 bin işletmemizle bizim önümüzdeki birkaç yılda elektronik ticarette ihracatımızı %4 ler den en az yüzde 10’unu aşan e-ticareti gerçekleştirmemiz gerekiyor. ” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Seçer ise, Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız bu anlamlı yılda; tüm üyelerimizin işletmelerinde gelecek kaygısından uzak, şevk ve umutla çalışmasını, tüm çalışanlarımızın refah seviyelerinin artmasını, herkesin iş ve aş sahibi olmasını ve tüm insanlığın sağlık ve huzur bulmasını diliyorum. Değerli arkadaşlar, iş insanımızın, müteşebbisimizin azmi ve inancı, potansiyeli, ülkemizi konan hedeflerden çok daha ileriye götürmeye muktedirdir. Yeter ki yatırımın, üretimin, girişimcinin önü açılsın, bürokrasinin önü kesilsin. Bizler Güçlü Türkiye’ye olan inancımız ile bu hedeflere en fazla katkıyı sağlamak için çok çalışmaya devam edeceğiz.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Nail Uçak tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun raporu, Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Gürbüz tarafından konsolide durumu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Teke Tarafından 2023 yılı kalite hedefleri ve faaliyetleri meclis üyelerine aktarıldı.

Toplantının sonunda ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik Ticaret Bakanlığı destekli Ticaret Borsasının URGE projesi hakkında Meclis üyelerine bilgi verildi.

Yoğun gündem maddeleri ardından 2023 yılının hayırlara vesile olması temenni edildi.


Click the banner to read this article in English or Russian

Yılın ilk Meclis toplantısında; İklim değişikliğine, İhracat kapasitesine ve e-ticaret hacmine değinildi
Yılın ilk Meclis toplantısında; İklim değişikliğine, İhracat kapasitesine ve e-ticaret hacmine değinildi