5174 SAYILI KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

  • 18.04.2013
  • tarsustb

TOBB’nin 15/04/2013 tarih ve 9257 sayılı “Gümrük kanunu ile Bazı Kanun ve K.H.K ‘lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “ konulu yazıları;

Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 11 Nisan 2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunun 48 inci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 83 üncü maddesinin dördüncü, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"Seçilme yeterliliği bulunmadığı sonradan anlaşılanlar ile seçilme yeterliliğini kaybedenlerin oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri sona erer. "

 

"Oda ve borsalarda seçilme hakkının kullanılabilmesi için; ticaret şirketlerinde gerçek kişi temsilcinin şirketin ortağı ve/veya yöneticisi, gerçek kişiler ve ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişilere ait ticari işletmelerde ise işletmenin sahibi veya temsilcisi olması ve şirketi ya da işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması, bu durumun seçimden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır. Bu fıkra kapsamında belirtilen şartlar şubeleri temsile yetkili kılınanlar için de aranır.

 

Üye şirketin münfesih olması, şirketin veya işletmenin işyerini veya merkez kaydını başka bir oda ya da borsanın çalışma alanına taşıması halinde, üyelik ile birlikte seçilmiş olduğu oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevi kendiliğinden sona erer.

Yapılan değişiklik ile tüzelkişi temsilcilerinin seçim tarihinden önceki altı aydır yetkili olma şartı seçme şartları arasından kaldırılmıştır.

 

Kanunun 50 nci maddesi ile 5174 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

"GEÇİCİ MADDE 17 - Bu Kanunun 84 üncü maddesinin birinci fikrası gereği 2012 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken, ancak Bakanlar Kurulunun 4/6/2012 tarihli ve 2012/3237 sayılı Kararı ile 2013 yılının Şubat-Mart aylarına ertelenen oda ve borsaların organ seçimlerinde oy kullanmak üzere alınan yetki belgeleri, başvuruya dair usule tabi olmaksızın, Ticaret Sicil Müdürlüklerince "yetkinin devam ettiği" ibaresi ile onaylanmış olması şartıyla, Bakanlar Kurulunun 28/1/2013 tarihli ve 2013/4244 sayılı Kararıyla yeniden 2013 yılının Mayıs-Haziran aylarına ertelenen oda ve borsaların organ seçimlerinde kullanılabilir.

 

Bu Kanunun 83 üncü maddesinin altıncı fıkrasında öngörülen en az altı aylık süre şartı 2013 yılının Mayıs-Haziran aylarında yapılacak oda ve borsaların organ seçimlerinde aranmaz. "

 

Şubat-Mart 2013 tarihinde yapılacak olan ancak ertelenen seçimler nedeniyle verilmiş olan yetki belgelerinin, yeniden ticaret sicili memurluklarına ibraz edilmesi (toplu olarak ibraz edilmesi mümkündür) ve yetkileri devam edenlerin "yetkinin devam ettiği" ibaresi ile onaylanması halinde, Mayıs-Haziran 2013 tarihinde yapılacak oda ve borsaların organ seçimlerinde kullanılması mümkün olacaktır.

 

Seçilmede aranacak tüzelkişi temsilcilerinin seçim tarihinden önceki altı aydır yetkili olma şartı, Mayıs- Haziran 2013 tarihlerinde yapılacak organ seçimlerine münhasır olmak üzere aranmayacaktır.

 

Özetle, Mayıs - Haziran 2013 tarihlerinde yapılacak organ seçimlerinde, hem seçme hem de seçilme için tüzelkişi temsilcilerinin seçim tarihinden önceki altı aydır yetkili olma şartı aranmayacaktır.

 

5174 SAYILI KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER