Başkan Murat Kaya'nın, YENİSES Genel Yayın Koordinatörü Şahin Turgut ile röpartajı

  • 30.05.2022
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, stratejik öneme sahip buğdayın bölgemizde hasadına çok yakın zamanda başlanacağını belirterek, buğdayın alım fiyatlarının dünya piyasası fiyatlarına eşdeğer olmasını talep ettiklerini söyledi.
Murat Kaya, gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Şahin Turgut ile yaptığı sohbet sırasında, bölgemiz ve ülkemiz genelinde buğday rekoltesi ve fiyat beklentisi hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Türkiye’de bu yılın buğday rekoltesini, Mayıs ve Haziran aylarındaki yağışların daha net bir şekilde belirleyeceğine vurgu yapan Murat Kaya “Ancak bugüne kadar yapılan açıklamalar ve Ulusal Hububat Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK’nun yaptığı araştırmalar neticesinde 20 milyon ton olarak öngörülüyor. Umarım bu rakam daha fazla olur. Şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, Haziran ayında İç Anadolu’nun alacağı yağışlar bu rakamı düşürebilir ya da artırabilir” dedi.
Fiyatlar konusundaki düşüncelerini de Genel Yayın Koordinatörümüz Turgut ile paylaşan Borsa Başkanı Kaya “Fiyatlar konusuna gelince üreticilerimizin maliyetleri ciddi boyutta arttı. Gerek tohum, gerek gübre, akaryakıt, noktasında çok ciddi artışlar yaşandı. Üreticilerimiz de haklı olarak dünya piyasası fiyatlarını talep ediyorlar. Biz de bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasa istikrarını sağlaması, denge politikası gütmesi için bir an evvel fiyatının açıklanmasını, fiyatlar açıklanırken de hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde fiyatların oluşmasını ve istikrarın sağlanmasını beklemekteyiz” ifadesini kullandı.
Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Şahin Turgut’un “Buğday, mısır ve soya da dışa bağımlılığı azaltmak için ne yapılmalıdır?” sorusuna da cevap veren Başkan Murat Kaya
“Öncelikle yüksek kaliteyi ve yüksek verimi sağlamamız gerekiyor. Bunun dışında çok basit olarak sorunun çözümünün tek bir noktası var. Bugün ülkemizde 140 milyon dönüm ekilmeyen mera vasıflı arazimiz var. Bu arazilerin hızla üretilme, ekime kazandırılması gerekiyor. Bunu yaptığımız takdirde, yasal düzenlemeleri yaptığımız takdirde Türkiye çok büyük bir kazanım elde edecektir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Başkan Murat Kaya'nın, YENİSES Genel Yayın Koordinatörü Şahin Turgut ile röpartajı
Başkan Murat Kaya'nın, YENİSES Genel Yayın Koordinatörü Şahin Turgut ile röpartajı