Başkan Murat Kaya Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'ye gıda başta olmak üzere tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları iletti

• 28.04.2022
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi toplantısı için gittiği Ankara’da, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile görüştü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na başkanlığında geçekleştirilen toplantıda sektör temsilcileri, gıda başta olmak üzere tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları Bakan Kirişçi’ye ilettiler.

TOBB Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konseyi toplantısına katılan Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Borsalar Konsey Üyesi Murat Kaya, bunum sırasında bölgemizdeki tarımsal üretim ve tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na ileterek, muhtemel çözüm önerilerini paylaştı.

Tarsus’un tarımsal üretiminin, Türkiye’nin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Murat Kaya, stratejik öneme sahip soya, pamuk, mısır, ayçiçeği ve buğday üretiminde desteklerin yükseltilmesini isterken, tarımsal sulamada kayıplar ile narenciye, sert çekirdekli meyve üretiminde katma değeri yüksek ve pazar payı olan doğru fidan tespiti konusunda Bakanlığın üreticiye destek vererek rehberlik yapması gerektiğini dile getirdi.

Bölgemiz tarımın gelişmesi ve önemi açısından acil müdahale gerektiren konulardaki sorun ve sıkıntıları da sunum sırasında paylaşan Borsa Başkanı Kaya “Öncelikle şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, yeni dünya düzeninde gıdayı yönetenlerin dünyayı yönetecekleri bir gerçek. Ekonomi ve ticarette yaşananlardan çıkardığımız en önemli ders, tarım ve gıdanın her şeyden önemli olduğudur.” dedi.

Çiftçiye ödenen havza bazlı fark desteklerin uzun yıllardır aynı miktarda kaldığını belirten Konsey Üyesi Murat Kaya, “Tarım alanında ilerlemek adına, ithalatında bağımlı olduğumuz stratejik öneme sahip ürünlerin üretiminin kontrollü şekilde her yıl artırılması için çiftçiye ödenen fark desteğinin yükseltilmesi, çiftçimiz bu ürünlerin ekimi için teşvik edilmelidir” ifadesini kullandı.

Click the banner to read this article in English or Russian