Üye Ziyaretleri; “İhracat bu ülkenin en önemli ekonomik silahıdır”

  • 15.04.2022
  • tarsustb
Üye Ziyaretleri; “İhracat bu ülkenin en önemli ekonomik silahıdır”

Borsa üyelerine gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Seçer ve Genel Sekreter Hasan Şanlı, üretici ve ihracatçı üyeleri Asil Tarım - Sinan ERSERİN, Özyürekoğlu Tarım Tic. Ltd. Şti.- Süleyman ÖZYÜREKOĞLU, İskender Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti.-Mahmut TURHAN, Gülhan SAVCI ve Erdin YALÇIN’ı ziyaretlerinde, Rusya, Ukrayna ve Belarus yaş meyve sebze ihracatları ile bu 3 pazar için üretim planı yapılmış ve hasat bekleyen yaş meyve sebze ürünlerinin durumu, ticareti ve genel ekonomi hakkında istişarede bulundular.
Gerçekleştirilen ziyarette memnuniyetlerini ifade eden ihracatçı firma sahipleri “İhracatın” bu ülkenin en önemli ekonomik silahı olduğunu belirttiler.

Sinan Erserin, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında savaş öncesi yaşanan gerilim ve son dönmedeki savaş hali, erkenci üretimin merkezi olan başta Tarsus olmak üzere ülkemiz yaş meyve sebze ve narenciye ile sert çekirdeklilerin ihracatını tam bir darboğaza ve belirsizliğe soktuğunu ifade etti,

İhracatın Türkiyenin en önemli ekonomik silahı olduğunu belirten Sinan Erserin, “İhracat bu ülkenin en önemli ekonomik silahıdır.Tarımsal ürünler ise bu silahın önemli mühimmatı arasında önde gelenlerdendir. Özellikle son üç aydaki sevkiyatların ödemelerinin alınamaması ,bu tahsilatların yapılamaması, büyük risk yarattı. Daha da kötüsü bu pazarlara yönelik planlanmış üretimler, halen hasat beklemektedir. Özellikle önümüzdeki aylarda bu hasat miktarı ciddi şekilde artacaktır. Bu ürünler ihraç edilemezse üreticiler hayati bir gelir kaynağından mahrum kalacaklardır. Bu risk de önümüzdeki birkaç ayda gerçekleşmeyi beklemektedir.” Dedi.
Ali Seçer ziyarette sohbete konu olan durumları yakından takip ettiklerini, Borsa olarak üyelerinin her zaman yanında ve hizmete hazır olduklarını, Türkiye’nin bu ülkelerden yüksek miktarda ithalat yaptığını da anımsatarak, “Yem bitkileri ve buğday konusunda bu pazarlara bağlıyız. Türkiye ithalatının yüzde 40'ını buralardan karşılıyoruz. Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve sebze ithalatını artırmak istemesi gibi bir söylem var. Bu piyasayı pozitif etkileyecek, ama bu bir söylem, bunu görmek lazım. Böyle bir açıklama var ama fiilen uygulamaya geçmiş değil. Ancak böyle bir açıklamanın piyasaya olumlu yansıyacağını kabul etmemiz lazım."dedi.

Click the banner to read this article in English or Russian

Üye Ziyaretleri; “İhracat bu ülkenin en önemli ekonomik silahıdır”
Üye Ziyaretleri; “İhracat bu ülkenin en önemli ekonomik silahıdır”