Başkan Murat Kaya "AB Pazarı İçin Hazırlıklarımız Başlıyor"

  • 03.02.2022
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Borsa olarak bölgemizden yapılan ihracatlar da AB ülkelerinin payının artırılması için gerçekleştirilecek tüm çalışmalara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliği’nin de destek vereceğini söyledi.

Başkan Murat Kaya, yaptığı açıklamasında, Aralık ayı sonunda Ankara’da gerçekleştirilen Müşterek Konsey Toplantısı’nda, Tarsus’un ihracat payının artırılması konusunu TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcılkıloğlu ile görüştüğünü belirterek “Sayın TOBB Başkanımız, Tarsus Ticaret Borsası olarak bizlerin bu talebimize duyarsız kalmayarak bölgemizin ihracat payının artırılması konusunda desteği gecikmeden geldi. Bundan sonraki süreçte Tarsus’un ihracatta daha fazla pay alması için Borsa’nın yürüttüğü tüm çalışmalara TOBB Brüksel temsilciliği de destek verecek” dedi.

Tarsus Ticaret Borsası’nın Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda, konuyla ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Borsa Başkanı Kaya “Bölgenin tarımsal ürünler üretiminde ağırlıklı bir yere sahip olan Tarsus’un ihracatında Rusya pazarı birinci sırada yer almaktadır. Ne yazık ki Rusya, özellikle son yıllarda artan şekilde, ithalat kısıtlamalarını bir dış politika yaptırım aracı olarak kullanmaktadır. Bu da Tarsuslu ihracatçılar açısından en önemli pazarın istikrarsızlaşması anlamına gelmektedir ve belli ürünlerin ihracatında, umulmadık zamanlarda çeşitli zorluklar yaşanmaktadır. Bunun son örneği geçtiğimiz Kasım ayında yaşanmış; nar ve biber ihracatına getirilen yasaklama sonrası satışlar Belarus üzerinden yapılmak zorunda kalınmıştır. Üstelik Rusya bu tür önlemleri, Avrupa pazarına göre çok daha hızla alarak uygulamaya koyuyor” ifadesini kullandı.

Borsa Başkanı Kaya, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:

“Tarsus Ticaret Borsası olarak, Avrupa pazarına uygun üretim nasıl yaparız? [AB Mevzuatı ve kuralları] ve Bu ürettiklerimizi Avrupa’ya nasıl satarız? [AB Pazarı / pazara giriş] sorularına cevap olarak Tarsus’un ihracatında Avrupa Birliği pazar payını artırmak üzere çalışmalar yapılmasını kararlaştırdık. Bu noktada, Tarsus’un ihracat payının yükseltilmesi amacıyla çalışmalarımıza destek istediğimiz TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, TOBB Brüksel temsilciliğimiz ile AB pazarı için ortak çalışma zemini yarattı. Şu an dahi, Tarsus’un tarım ürünlerinin hiç olmazsa bir bölümünün AB standartlarını karşıladığı muhakkaktır, bu oranını nispeten kısa sürede artırılması da mümkündür. Ancak piyasanın güvenilir ve istikrarlı satış kanallarına erişmek ve satışı gerçekleştirmek bir başka beceri gerektirecektir. Bu hususta hem TOBB Brüksel Temsilciliğimiz hem de AB ülkelerindeki Ticaret Müşavirliklerimizde AB pazarı için destek vereceklerdir.”
Başkan Murat Kaya "AB Pazarı İçin Hazırlıklarımız Başlıyor"