Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans

  • 24.10.2014
  • tarsustb

Tarsus Kaymakamı Sayın Hasan GÖÇ'ünde katıldığı Borsamız ve Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile üreticilere yönelik 'Çevresel Sürdürülebilirlikte Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Hedef Kitlenin Bilinçlendirilmesi' başlığı adı altında bilgilendirme toplantısı Borsamız konferans salonunda yapıldı.    

            Tarımda rekabet, ihracat alanları ile çevre ve insan sağlığının daha güvenli olması noktasında biyolojik mücadelenin son derece önem arz ettiğini söyleyen Borsa Başkanımız Murat Kaya, 'Tarımın  tarihinin son 50 yılına baktığımız bugün gündemde olan bitkisel hiç bir hastalık yoktu. Bugün ise onlarca hastalık isimleri ile karşı karşıyayız. Bu tür hastalıkların önüne geçme noktasında biyolojik mücadele son derece önemli. İşin uzmanları bölgemizde ve ülkemizde çağın tekniklerinide kullanarak mücadeleyi en iyi şekilde yapmak gayreti içerisindeler' diye konuştu.

            Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, bu yıl içerisinde 32 üreticiye 2 bin 142 dekar alanda biyolojik ve biyoteknik ile mücadele konusunda ödeme yapıldığını söyleyerek, "Bakanlığımızca tarladan sofraya güvenilir gıda arzı, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine  alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azatılması ve kalıntının önlenmesi için bitkisel üretimde Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yapan üreticilere ( 2014/23) sayılı tebliğ uyarınca destekleme ödemesi yapılmaktadır.

            2013 yılında İlçemiz genelinde 21 üreticimize 1290 dekarlık alanda toplam 38 Bin 719 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

            2014 yılı üretim döneminde ise buğüne kadan 32 üreticimizin toplam 2 bin 142 dekarlık başvurusu kabul edilmiş olup, turuncgil ve nar için başvuru tarihi 31.10.2014, örtüaltı tarım için 31.12.2014 tarihine kadar devam etmektedir."diye konuştu.

            Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğünden Dr. Nazife Temel, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Çevresel Sürdürülebilirlikte Biyolojik Mücadelinin Yeri ve önemi Konusunda Hedef Kitlenin Bilinçlendirilmesi'  konusunda bilgiler vererek, amaçlarının doğan düşmanlar konusunda çiftçileri bilinçlendirmek, farklı familyalara ait doğal düşmanlardan olan böcekleri tanıtmak, bozulmuş olan doğan dengenin yeniden oluşması konusunda  farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

            Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tüfekli ise insan, hayvan ve bitki sağlığını tehdit eden hastalık ve zararlılara karşı zamansız, bilinçsizce ve gereğinden fazla ilaç kullanımının, insan ve hayvanlarda zehirlenmeler, gıda maddelerinde ilaç kalıntılarının doğada var olan yararlı organizmaların öldürülmesiyle doğal dengenin bozulması, hastalık ve zararlıların ilaçlara karşı dayanıklılık kazanması gibi bir çok olumsuz etkileri ortaya çıkardığını ifade etti.

            Bilgilendirme toplantısı soru cevap şeklinde sona erdi.

 

Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans
Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans
Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans
Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans
Biyolojik Mücadelinin Yeri ve Önemi Konusunda Konferans