BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEŞİT SEÇİMİ KONFERANSI YAPILDI

  • 21.10.2014
  • tarsustb

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Borsamız işbirliğinde 'Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit Seçimi' konulu konferans düzenlendi.

Toplantının ana mesajını ; sertifikalı tohum kullanılması, mibzerle ekim yapılması, toprak analizlerinin mutlaka yaptırılması, hastalıklarla mücadelede il ve ilçe tarım müdürlüklerinin tarım danışmanları ile irtibat halinde olunması ve erken hasat yapılmaması konuları oluşturdu. Ayrıca verimli ve kaliteli ürün için demonstrasyon çalışmaları Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Borsamız işbirliğinde devam ettiği ve sonuçlarının üreticilerimizle paylaşılacağına yer verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanımız Murat Kaya; “Bu toplantının temel amacı yöremizde ekilen buğdayın kaliteli, yüksek verim standartlarına ulaşmış ülke ekonomisine katkı yapacak en sağlıklı en kaliteli ürünü almak. Bu noktada yıllardan beri yapılan çeşitli çalışmalar var ama kökten bir neticeye varamadık. Ama son yıllarda yapılan eğitim çalışmalarında etkisiyle, rakamlarda gösteriyor ki artık, bu bölgede özellikle ovada kaliteli buğday konusunda ciddi mesafe almış bulunuyoruz. Bu kırsal yani dağlık kesimde bazı sıkıntılarımız mevcut buda tamamen iklimle ilgili yağışlarla ilgili bir olay. Ama biz ne kadar yüksek kalitede buğday elde edersek, ülke ekonomisine, o kadar büyük bir katma değer yaratacağız. Bu noktada Türkiye’nin en büyük sıkıntısı kaliteli buğday üretmek. Bu nedenle ciddi bir biçimde ithalat yapıyoruz. Borsamıza gelen buğday ürünlerinin analiziyle ilgili rakamlara bakacak olursak Borsamıza yaklaşık 300’e yakın analizle ilgili numune gelmiştir. Bu numunelerde rutubetimizin, en az 8.7 ile en yüksek 16.5 arasında gelen buğdayların numunelerin ortalama rutubeti 12.5’tir. Protein değerlerine baktığımız zaman en az 11.8 en çok 15.7,ortalama protein değerimiz 13.9 ihtiva etmektedir. Arkadaşlar bu rakam oldukça önemli ve iyi bir rakam. Türkiye’nin bu noktada ciddi bir biçimde gemilerle bu proteini ihtiva eden buğdayları ithal ettiğimizi düşünecek olursak, bölgenin ürettiği buğdayın kalite noktasında sevindirici bir gelişme. Gulten değerlerine baktığımızda en az 26 gulten, en çok 40.6 gulten ortalama 35 gulten. Ben biliyorum ki bir tüccar olarak bizim ova buğdayımızı Tarsus buğdayımızı alan sanayi kuruluşları inanın bu değerdeki buğdayları alıyor. Bir yıl boyunca paçalda kullanmak için muhafaza ediyor. Bu tablo gösteriyor ki  son yıllarda üretilen buğdayın kalitesinde ciddi bir yol alınmıştır. Bir ara Karataş buğdayı ön plana çıkmaya başlamıştı, ama son iki yıldır görüyorum ki artık Tarsus buğdayı da aranılan buğday özelliklerini taşımaya başladı.”

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan’da konuşmasında; “Ticaret Borsası bizim eğitim çalışmalarımızda ve diğer bilgilerinde faaliyetlerimizde bize sürekli maddi manevi destek oluyor, işbirliği içinde güzel çalışmalara imza atıyoruz. Buğday bölgemiz için önemli bir ürün dolayısı ile yaklaşık 368 bin dekarlık üretimimiz var. Bu ciddi bir üretim. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak sadece çok üretmek ve yüksek verimi değil ,kaliteli üretimi de  ortaya çıkmak için çaba sarf ediyoruz. Alıcılar tüketiciler kaliteli buğday istiyor, bu nedenle bu kaliteyi yakalamak eğitimlerden geçiyor, bu manada bizde bilinçli üretici profilini ortaya çıkarmak için eğitimlere ağırlık veriyoruz,” dedi.

Konuşmaların ardından Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Abdulkadir Avçin Dr Hasan Ay; katılımcılara buğday üretiminde verim ve kaliteyi artırmanın, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin yetiştirilmesi, uygun yetiştirme tekniklerinin kullanılması konulu Buğday Yetiştiriciliği ve çeşit seçimi konusunda seminer verdi.

Borsamız ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde YETİŞTİRİCİLİKTE BİYOLOJİK MÜCADELENİN YERİ VE ÖNEMİ konulu konferans ise 24 Ekim 2014 tarihinde saat 10:00 Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenecek.

 

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEŞİT SEÇİMİ KONFERANSI YAPILDI
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEŞİT SEÇİMİ KONFERANSI YAPILDI
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEŞİT SEÇİMİ KONFERANSI YAPILDI
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEŞİT SEÇİMİ KONFERANSI YAPILDI