2014 YILI ÜRETİMİ YÖREMİZ BUĞDAY ANALİZ SONUÇLARI

  • 09.10.2014
  • tarsustb

Borsamızda 2014 yılı üretimi buğday analizi mayıs ayı itibarı ile başlamıştır.Eylül ayı başlarına kadar borsa laboratuarımıza analize getirilen yöremizde üretilen buğdayların rutubet, protein sertlik, sedimantasyon, gluten ve hektolitre değerlerinin ölçülmüştür.Ölçüm sonuçlarının derlendiği istatistiki çalışma sonuçlarımız;


Rutubet;

Analize  getirilen buğdayların  en az  8,7 ,  en çok  16,5,  ortalama 12,5 rutubette olduğu , bu kıyasla % 90 ‘nın 14 rutubet oranından düşük hasat edildiği gözlemlendi.

 

Protein;

Analize  getirilen buğdayların  en az  11,8,  en çok 15,7,  ortalama 13,9 protein ihtiva ettiği , bu kıyasla % 21 sının 13,7 ‘den az protein içerdiği kalan % 59 lik kısmın 13,7 ile 15,0 arasında protein içerdiği  % 20 lik payın ise % 15 -15,7 arasında protein ihtiva ettiği gözlendi.

 

Sertlik;

Analize  getirilen buğdayların  en az   35 ,  en çok  66 ve ortalama  59 sertlik dercesine sahip olduğu , bu kıyasla % 4 nün 50 sertilik derecesinden az olduğu yüzde 60 nın ise sertlik derecesinin 50 ile 60 arasında olduğu % 36 sının 61 ve fazlası sertlikte olduğu gözlemlendi.

 

Gluten;

Analize  getirilen buğdaylarda  en az  26 ,  en çok 40,6  ortalama 35 gluten  ihtiva ettiği , bu kıyasla % 86 sının 30 ve fazlası gluten içerdiği gözlemlendi.


Hektolitre Ağırlğı;

Analize  getirilen buğdayların  en az 68  ,  en çok 83,8  ,  ortalama 78,5 hektolitre ağırlığında olduğu , bu kıyasla % 37 sinin Hektolitresinin 80 ve üstünde olduğu , % 36 sının hektolitresinin 78- 80 aralığında olduğu, % 27 sının hektolitresinin 78 den düşük olduğu gözlemlendi.

 

Sedimantasyon testi, buğday unlarının ekmeklik kalitesinin tespitinde kullanılan en yaygın analiz metodudur. Buğday ununun, gluten kalitesi ölçümünü yapar. Sedim değeri yüksek olan unların, ekmeklik kalitesi de yüksektir. Ayrıca sedim cihazı ile unların süne tahribatı görüp görmediğinin de ölçümü yapılır. Süne tahribatı görmüş buğday unları, normal sedim değerine göre daha düşük ölçüm değeri verir.

 

Biz laboratuarımızdaki analizlerde özellikle sedimantasyon ölçüm değerlerine büyük önem vererek süne tahribatı görmüş buğday ile hasat öncesi yaşanan olumsuz iklim şartlarına maruz kalmış buğdayı testlerimizde ayrı tuttuk. Bu sonuçla;

Analize  getirilen buğdayların ilk sedim değeri  en az 25   ,  en çok 61  ,  ortalama 50 sedimantasyon değeri ölçtük .Bu kıyasla  getirilen buğdayların  % 97 ‘ nin sedimantasyon değerini 30  ve üstünde olduğu  gözlemlendi.

                               YÖREMİZ EKMEKLİK BUĞDAY SINIFLANDIRMASI

 

 

1.SINIF

2.SINIF

3.SINIF

YEMLİK

Hektolitre (Kğ/hl) (NIR)

 

80,1ve ÜSTÜ

78,1 - 80

74,1 - 78

74 ve altı

Gluten (NIR)

 

30 ve ÜSTÜ

27 -30

22-27

 

Sedim Sayısı (NIR)

 

> 30

>27 <30

>25<27

 

Alveograf Enerjisi (NIR)

 

351-400

251-350

200-250

 

Protein (NIR)

 

13,6 ve üstü

12,1-13,5

11,6-12

 

Sertlik (NIR)

 

50-60

 

Rutubet (%) (NIR)

 

Max. 13,5

Gluten İndex

 

>90

>80<90

>70<80

 

 

 

2014 YILI ÜRETİMİ YÖREMİZ BUĞDAY ANALİZ SONUÇLARI