Koşullarımız müsaade ettiği ölçüde yönümüzü tarıma dayalı üretimimizi de e-ticarette de değerlendirmeliyiz

  • 10.09.2021
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Covid-19 salgını ile birlikte son yıllarda tarımsal üretim, tarımsal gıda ve tarıma entegre teknolojinin öneminin giderek artığını belirterek, “Koşullarımız müsaade ettiği ölçüde yönümüzü tarıma dayalı üretimimizi de e-ticarette de değerlendirmeliyiz” dedi.

Tarım sektöründe ileri teknoloji kullanılması ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunun Başkan Kaya, özellikle salgın döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyanın bir kez daha idrak ettiğini yineledi.

Salgınla birlikte ileri teknolojinin kullanımının hızlı bir şekilde arttığını, ancak teknolojik gelişmenin son etkilediği alanlardan birinin de tarım olduğunu vurgulayan Mura Kaya, salgınla birlikte hayatımıza hızlı bir şekilde giren bilişim ve internet teknolojilerinin tarım sektöründe de kullanılmaya başlanması ile tarımın 4.0 kavramının daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

Tarım sektöründe ileri teknolojiye yapılacak yatırımların, üretim ve kalite artışına da etki edeceğinin altını çizen Borsa Başkanı Murat Kaya, “Tarımda sürdürülebilir bir gelecek için bilişim ve internet teknolojilerinin kullanılması hem üretimimizi hem de tarımsal üretimde kaliteyi sağlayarak tarımsal hasılamızı arttıracaktır. Pandemi süreci bize gösterdi ki; Her ülkenin kendi coğrafyasına, iklimine, çiftçisine göre bir politikası olmalıdır. Tarımda, tarım politikalarımız da yeni ve kalıcı bir hikayeye ihtiyaç var. Türkiye'nin tarımsal potansiyeline uygun, kendine yeterliliği esas alan teknoloji destekli örgütlenmeye, yeni bir modele ihtiyaç var. Salgın süreci, bize rekabet gücünü artırmak için bir fırsat dönemi yarattı. Teknoloji ile birlikte dijital dünyanın nasıl kullanabileceğine ilişkin yeni yolların farkına varmamızda bu dönemde oldu. Bizim düşünmemiz gereken artık çözemediğimiz sorunlara çözüm bulmak, üretimde verimliliği ve kaliteyi arttırmak olmalıdır.

Tarımsal üretimlerimizi pazarlama noktasında koşullarımız müsaade ettiği ölçüde yönümüzü tarıma dayalı e-ticarete çevirmemiz ve e- ticarette ‘küçülerek büyüme’ denilen olguyu değerlendirerek, giderleri minimize etmeliyiz.”
Koşullarımız müsaade ettiği ölçüde yönümüzü tarıma dayalı üretimimizi de e-ticarette de değerlendirmeliyiz