Zeytin ve Zeytin Yağı Sektör Sorunları ve TKDK Yardımları Toplantısı

• 18.09.2014

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin Zeytin ve Zeytin yağı sektörünün ana sorunları ve bu sektörlere TKDK  aracılığı ile yapılacak desteklerin neler olacağı , mali kaynakların nasıl sağlanacağı konularında bilgilendirmede bulunmak üzere  Borsamızda yapılan toplantıya Tarsus Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Erdoğan, TKDK IPARD İl Koordinatörlük uzmanı Süleyman Gürbüz, ve Uzman Ahmet Emektar ve sektör temsilcisi üyelerimiz katıldı.

Sektörle ilgili iştigal eden üyelerimizin tamamı toplantıda sorularına cevap aradı. Toplantı Satış Salonu olarak düzenlenen katımızda Başkan Murat Kaya’nın açılış konuşması ile başladı.

Başkan Murat KAYA “Özellikle toplantımızı konferans salonumuz yerine bu katta yapmayı tercih ettik. Siz sektör sahiplerine satış salonumuzu tanıtarak alım satımlarımızı artık bu salonda gerçekleştirmenizi ve kaliteli ürünü değerinde alıp satmanızı hedeflediğimiz mesajını vermek istiyoruz.Toplantımızın ana konusu zeytin ve zeytin yağı toplumumuz için vazgeçilmez iki önemli besin kaynağıdır. Özellikle Altın Sıvı olarak tabir edeceğim Zeytin yağı, dünyada yılda 1,6-2,6 milyon ton civarında üretilmekte ve bunun % 75-80 kadarı üretici ülkeler tarafından tüketilmektedir. Geriye kalan % 20-25'lik kısım ise, milletlerarası pazarlara sunulmaktadır. Ülkemizdeki zeytinyağı üretimi ise, yıllara göre 40 bin ile 200 bin ton arasında değişmektedir. Sektörün bu ürüne ilgisini daha çok çekebilmek amacıyla bugünkü toplantımızı düzenledik. Bu toplantıya birlikte evsahiplği yaptığımız  Tarsus Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Erdoğan’a ,  TKDK IPARD İl Koordinatörlük uzmanı Süleyman Gürbüz, ve Uzman Ahmet Emektar ‘a ve siz değerli üyelerimize katılımınızdan ötürü teşekkür ederim." dedi.

TKDK IPARD uzmanı Süleyman Gürbüz, Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımların tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik, ve bu sektörlerle ilgili çalışmalar için 2015 yılı başvuru sürecinin hazırlıklarının başladığını ifade etti.Ayrıca, sektöre ait konuklarımızdan gelen soruları cevaplayarak , başvuru kabulüne ilişkin, Program kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmelere %50-%65 oranında karşılıksız destek almak üzere yapacakları başvurular ile ilgili yapılacak destek konularında her türlü yardıma hazır olduklarını da belirtti.

Zeytin ve Zeytin Yağı Sektör Sorunları ve TKDK Yardımları Toplantısı