Başkan Murat Kaya,"Tarsus Sarıulak Zeytinyağı’nında Coğrafi İşaret tescilini aldı."

  • 17.06.2021
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Sarıulak Zeytinyağı’nında Coğrafi İşaret tescilini aldı.
Tarsus Ticaret Borsası’nın, Tarsus’un marka ve coğrafi işaretli değerlerinden biri olan Tarsus Sarıulak Zeytini’ne ait Tarsus Sarıulak Zeytinyağı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu coğrafi işaret başvurusu sonuçlandı.
Tarsus Ticaret Borsası’nın, ilçenin tarımsal ürünlerinin ekonomik katma değerinin artması ve coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması yönünde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusunu yapmış olduğu Tarsus Sarıulak Zeytinyağı, coğrafi işaret tescilini aldı.
21.04.2020 tarih, C2020/098 başvuru numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “Tarsus Sarıulak Zeytinyağı ”, 25.05.2021 tarihinde, 767 Tescil no’da Türk Patent ve Marka Kurumu ile ilgili kurumlar nezdinde tescillendi.
Ürünlerin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması adına koruma altına alınması noktasında coğrafi işaretin önem taşıdığını dile getiren Başkan Murat Kaya, coğrafi işaretin üreticileri, işletmecileri beraberinde tüketicileri koruduğunu belirtti.
Türkiyede alınan 776 coğrafi işaretli ürünün %40’nın Odalar, Borsalar tarafından tescil edildiğine değinen Borsa Başkanı Murat Kaya konu hakkında; ‘‘Tarsus Ticaret Borsası olarak bölge değerlerinin tanıtımına verdiğimiz önem ile paralel çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bölgemize has ürünlerin yalnızca bu bölge ile sınırlı kalmaması tescillenerek tüm Türkiye ye açılması yönünde çalışmalarımız her zaman devam edecektir. Verdiğimiz emeğin karşılığını coğrafi işaret olarak tescillenen ürünlerin belgelerine sahip olarak alıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayışı 776'a ulaşırken, bu tescillerin %40’ı odalar ve borsalar tarafından alınmıştır.
2018 yılında Tarsus Sarıulak Zeytinimizin Menşei coğrafi işaretini aldık. Zeytinimizin bölgede zaten bilinmekte olan yağının özellikleri ve zengin katkı oranlarının diğer zeytinyağlarından farkını bilimsel yollar ve analizler neticesinde ortaya çıkardık. Tarsus Sarıulak Zeytinyağını diğer zeytinyağlarından ayırt eden en önemli özelliği yetiştiği coğrafyanın iklimi, toprağı nedeniyle erken hasatta yağ elde edilmesinden dolayı ihtiva ettiği toplam fenol oranının yüksek olması ve yağın parlak sarı renginde olmasıdır. Tarsus Sarıulak Zeytinyağımızın önemli diğer bir özelliği de bölgemize has coğrafi işaretli zeytinden coğrafi işaretli zeytinyağı olarak tescillemiş olduk.
Coğrafi işareti aslında ürünün tanıtımı için çok önemli bir unsur. Ama sonrasını da iyi dizayn edemezsek o noktada amaca ulaşamamış oluyoruz.Tarsus adına aldığımız coğrafi işaretlerin tüm Türkiye de tanıtılması için birlikte sahiplenmemiz gerekiyor.
Borsa Başkanı Murat Kaya, toplantının içeriğini oluşturan Tarsus Sarıulak Zeytini ve Tarsus Sarıulak Zeytinyağının coğrafi işaret ve marka değerinin anlaşılması, yerelde sahiplenilmesi, ulusal manada tanıtılması, üreticinin nasıl ve hangi noktalarda bilinçlendirilmesi, desteklenmesi için yapılması gerekenleri vurguladığı toplantıda; Tarsus Sarıulak Zeytinyağı Coğrafi İşareti sürecinde katkılarından dolayı, emeği geçen paydaşlarımıza, üreticilerimize, zeytinyağı imalatçılarımıza teşekkür ederiz. Hayırlı uğurlu olsun.’ açıklamalarında bulundu.

Başkan Murat Kaya,"Tarsus Sarıulak Zeytinyağı’nında Coğrafi İşaret tescilini aldı."
Başkan Murat Kaya,"Tarsus Sarıulak Zeytinyağı’nında Coğrafi İşaret tescilini aldı."