Tarsus Üniversitesi “Tarihte Darbe Girişimleri ve 15 Temmuz” Panelini Borsada Düzenledi

• 15.07.2020

Tarsus Üniversitesi’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri

-Etkinlik çerçevesinde “Tarihte Darbe Girişimleri ve 15 Temmuz” paneli düzenlendi

Mersin’in Tarsus Üniversitesi tarafından 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” adı altında konferans düzenlendi.

Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Tarsus Ticaret Borsası salonunda sosyal mesafe kurallarına uyularak düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz gecesi FETÖ'cü alçaklar karşısında kanlarıyla destan yazan, ezanımıza, bayrağımıza, vatanımıza, devletimize sahip çıkan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyor, sağlıklı uzun ömürler temenni ediyorum.” dedi.

“15 Temmuz büyük bir zaferdir. Türk milletinin top yekün direniş ve yekvücut mukavemete geçtiği günün adıdır. 15 Temmuz kahramanı millet olan bir zaferdir. Tarihimiz boyunca kazandığımız her Zafer'in arkasında fedakarlık dirayet ve cesaret vardır” diyen Rektör Aydın,”Bunu Çanakkale'de gördük, Kurtuluş savaşı'mızda gördük. Türk milleti cesaretlidir. Dirayeti ve mücadelesi ile bu topraklarda Çanakkale ruhunun, Kuvayi Milliye şuurunun halen diri olduğunu göstermiştir. FETÖ'nün ölüm kusan silahları karşısında milletimiz canından ve bütün varından vazgeçmiş, ancak Vatanına namahrem elinin değmesi ne müsaade etmemiştir. 15 Temmuz gecesi bu millet vücudunu siper etmiştir. Elleri sopalı nineler, bastonuyla yürümekte güçlük çeken dedeler, f16'lar kalkmasın diye tarlasını yakan çiftçiler, köprüde can verenler, belki dinlerler umuduyla kendini askerin önüne atanlar tankların altına yatanlar üzerine çıkanlar, genelkurmayı basanlar. Bu bir millet şuuruydu. 15 Temmuz gecesi boyunca gözlerimizi yaşartan göğsümüzü kabartan birçok kahramanlık hikayesini şahit oldu. O gece milletimizin bağımsızlığı için neleri göze alabileceğini bir kez daha çok yakından gördük. Özel Kuvvetleri işgal etmeye gelen darbeci askerler tarafından 30 kurşunla şehit edilen Ömer hadis emirleri baba oğul darbecileri engellemek için çıktıkları köprüde şehit edilen Erol ve Abdullah Tayyip Olçok’ları, Gölbaşı'nda bombaların hedefi olan 52 Yiğit özel hareket polisimizi asla unutmayacağız. 15 Temmuz insanlık tarihine altın harflerle yazılmış büyük bir demokrasi mücadelesinin adıdır. 15 Temmuz demokrasi tarihimiz açısından da çok önemli Bir dönüm noktasıdır, önemli bir siyasal tecrübedir ve bu milletin hafızasına kazınmıştır. Bir asır önce ya istiklal ya ölüm parolasıyla Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandır an Türk milleti 15 Temmuz gecesi de aynı şurda darbecileri püskürmüş tür o gün sokaklarda Milli irade ve demokrasi kanlarıyla sokaklara yazanlar geleceğimiz demokrasimiz ve milli şuur için çok önemli bir destanın kahramanı oldular 15 Temmuz Bize şu gerçeği bir kez daha gösterdi bu millet asil bir millettir Bu millet cesur bir millettir Bu millet kahraman bir millettir Bu millet hürriyetine canı pahasına sahip çıkan bir millettir Bu millet vatan söz konusu olduğunda aynı safta buluşma erdemi gösteren Necip bir millettir. Bu kuvvetli millet asla çözümlemiştir. Dirayeti alamamıştır feraset ve metanet sahibidir Evelallah bu topraklarda 15 Temmuz ruhu ayakta oldukça Türkiye'yi yolundan alıkoyamaz. Ülkemizin ve milletimizin geleceği aydınlıktır. Türkiye 15 Temmuz'da Vatan dersini Pekiyi ile geçmiştir, dik durmuştur eğilmemiştir, ikiyüzlü Emperyalist güçlerin kuklaları ile alenen saldırdığı dönemde Vatanına her ne pahasına olursa olsun sahip çıkmıştır Allah birliğimizi daim eylesin. Her karışı Şehit kanlarıyla sulanmış bu güzel ülkemizi korusun, vatanımızı her türlü saldırıdan her türlü ihanetten muhafaza buyursun, bu millete bir daha 15 temmuzlar yaşatmasın. " dedi.

Tarsus Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tuğba Yolcu’nun moderatörlüğündeki panelde Doç. Dr. Ayşe Atıcı Arayancan, “Dünden bugüne Haşhaşiler” ve Dr. Halil Kanadıkırık, “Karşılaştırmalı siyaset ve 15 Temmuz: Fransa’da 1961 darbe girişimi, direniş ve Cumhuriyet’in yerleşmesi” konusunda bilgi verdi.

Konuşmaların ardından, panelin moderatörü ve konuşmacılarına günün anısına çiçek, plaket ve Tarsus’a özgü Sarıulak zeytinyağı armağan edildi.

Kaymakam Kadir Sertel Otcu, Emniyet Müdürü Ercan Elbir, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Belediye Başkan yardımcısı Serap Kurtçu, Müftü Ali Can, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ali Deran, Üniversite’nin Genel sekreteri Prof. Dr. Mehmet İnce, Ticaret Borsası Bahçesine 15 Temmuz Demolkrasi ve Milli Birlik Günü anısına fidan dikti.