2014 Yılı Ürünül Fark Ödemesi Desteği ve Borsaların Görevleri

  • 17.06.2014
  • tarsustb

Türkiye tarım havzalarında desteklemeye esas 2014 yılı ürünü kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreterek satışını gerçekleştiren üreticilere yapılacak fark ödemesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği karara göre;


Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından, 2014 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) 55 Krş, yağlık ayçiçeği için 30 Krş, soya fasulyesi için 50 Krş, kanola için 40 Krş, dane mısır için 4 Krş, aspir için 45 Krş, zeytinyağı için 70 Krş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 5 Krş, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Krş olarak belirlenmiştir.

 

Kararnamede yer aldığı üzere fark ödemesi desteğine esas işlemlerin yürütülmesini ve denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkili olup, bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları, ticaret borsaları, lisanslı depo işletmeleri, Toprak Mahsulleri Ofisi ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanır.Buna göre uygulamanın yürütülmesi amacıyla il ve ilçe komisyonları oluşturulur.İlçe Komisyonların teşekkül edilmesinde borsalar da yer alır.

 

Usulüne uygun olarak eksiksiz düzenlenen ve üreticiler tarafından ibraz edilen alım satım belgeleri (müstahsil makbuzu veya fatura) ve desteklemeye tabi ürüne yönelik borsa altyapısı mevcut il ve ilçelerde zorunlu, diğer il ve ilçelerde ise il/ilçe komisyonlarının gerekli gördüğü durumlarda borsa tescil beyannamesi ile tasiriye faturalarının fotokopilerini, üzerine “Aslı görülmüştür” ibaresini yazarak alır. Asıl nüshaların üzerine görünür şekilde, “2014 yılı ürünü fark ödemesi desteğinde esas alınmıştır” ibaresini koyarak üreticiye iade eder. Bu belgelerin asıllarının üretici tarafından beş yıl süreyle saklanması zorunludur.

 

Ticaret borsaları tarafından tescil belgelerinin toplu liste ve/veya müşterek alım satım beyannamesi gönderilmesi durumunda liste halindeki tescil belgesi il/ilçe müdürlüklerince kabul edilir. Üreticilerin dosyalarında listede bulunduklarını belirten herhangi bir ibare başvuruda istenecek belgeler kapsamında yeterli görülür ve ticaret borsaları ile koordineli çalışılır.

 

Üretim sezonuna ilişkin hasat tarihi ile son başvuru tarihi arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi (müstahsil makbuzu veya fatura) ve desteklemeye tabi ürüne yönelik borsa altyapısı mevcut il ve ilçelerde zorunlu, diğer il ve ilçelerde ise il/ilçe komisyonlarının gerekli gördüğü durumlarda borsa tescil beyannamesi,

 

 

İl/ilçe müdürlüğü tarafından istenecek tüm belgelerin asıllarının kaybolması veya zayi olması durumunda; belgeyi düzenleyen kişi veya kuruluştaki nüshasının noterce tasdikli örneği dikkate alınır. Ancak, birlikler ve borsalar tarafından verilen belgelerin kaybolması veya zayi olması durumunda; “Bu belge, aslının zayi olması nedeniyle kişinin müracaatına binaen verilmiştir” ibaresi yazılmış ve tasdik edilmiş olması kaydıyla, komisyonlarca geçerli sayılır.

 

 

 

2014 Yılı Ürünül Fark Ödemesi Desteği ve Borsaların Görevleri