Başkan Murat Kaya’dan ‘Taban Fiyat’ Değerlendirmesi ( Yerel Basından)

  • 11.05.2020
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ton başına Hububat taban fiyatlarının günümüz koşullarında tatminkâr olmasına rağmen, destekleme primlerinin yetersiz kaldığını söyledi.

Tüm dünyayı tehdit eden Koranavirüs salgınının tarım sektörünün önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini hatırlatan Murat Kaya “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hububat ve bakliyatta açıklanan taban fiyatları tatminkâr olduğu gibi piyasa koşullarına da uygun bir fiyat. Geçtiğimiz yıl alım fiyatı ton başına 1.350 TL olan ekmeklik buğday, bu yıl yüzde 22,2’lik bir artışla 1.650 TL’ye yükseltildi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz hasat sezonu ton başına 100 TL olan destekleme primi ise diğer prim kalemleriyle birlikte 230 liraya ulaştı. Virüs salgını nedeniyle dünya piyasalarında buğday fiyatının ton başına ortalama 1650-1750 TL seviyelerinde seyrettiği göz önüne alındığında açıklanan taban fiyatları olumlu buluyoruz” dedi.

Açıklanan taban fiyatlarının tatminkâr olmasına rağmen prim desteğinin beklentilerin altında kaldığına dikkat çeken Başkan Kaya “Primlerin artması lazım. 5 yıllık prim aynı seviyelerde gidiyor. Pamuk, soya, buğday, arpa ve mısır da fiyatlar son 5 yılda değişmedi. Açıklanan100 TL/ton prim rakamları virüs salgını göz önüne alınarak acilen yükseltilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Hava şartlarının uygun gitmesi halinde bölgemizde buğday hasadına bayram itibariyle başlanacağının altını çizen Başkan Murat Kaya “Bu yıl verimli bir hasat sezonu bekliyoruz. Türk tarımında ekim alanı itibariyle çok ayrı bir yeri olan ve stratejik bir ürün konumunda bulunan buğdayın önemi bu süreçte bir kez daha kendisini gösterdi. Üretici, kazanamadığı için buğday ekmekten kaçınıyor, suyu da bulursa başka ürünlere yöneliyor. Çiftçiye buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak gerekir.  Önümüzdeki yıllarda dünyada özellikle buğday tüketiminin ciddi oranlarda artacağı yolunda tahminlerde bulunuluyor. Bunu gören birçok ülke, bugün farklı tarım politikaları geliştiriyor. Bu nedenle Türkiye olarak bizlerde tarımda üretmeye ve tarımsal ürünleri aralıksız desteklemeye devam etmeliyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak; ( Tarsus Yenises)

Başkan Murat Kaya’dan ‘Taban Fiyat’ Değerlendirmesi ( Yerel Basından)