Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Gerçekleşti

  • 10.03.2020
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı ve Ticaret Borsaları Konsey Üyesi Murat Kaya, pamuk fiyatlarının son dönemlerde çiftçinin beklentisinin altında olmasından dolayı ekim alanlarında azalmalar olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’na katılan Borsa Başkanı Kaya, burada yaptığı ön konuşma ve talebinde ‘Beyaz Altın’ diye tabir edilen pamukta ve hububatta son yıllarda yaşanan sıkıntıları gündeme taşıdı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konseyin açılışında  atıl durumdaki hazine ve şahıs arazilerinin arazi bankacılığıyla kiralanarak üretime kazandırılması gerektiğini belirterek, "Ölçek ekonomisine geçmeliyiz. Zira bu devirde ayakta kalmak istiyorsan, çok üretecek, çok alacak, çok satacaksın. Bu devrin kuralı bu." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı toplantıdaki konuşmasında Murat Kaya “Pamuk rekoltesinin 2016/17 sezonunda 756 bin tona, 2017/18 sezonunda 882 bin tona, 2018/19 sezonunda ise 977 bin tona çıktı.2019 yılında pamuk rekoltesi ise TUİK verilerine göre 814 bin ton gerçekleşti” dedi.

Borsa Başkanı Murat Kaya, üretimi önem arz eden ve arz talep değeri yüksek olan başta pamuk, soya, buğday, mısır, ayçiçeği ve arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat miktarlarının, Türkiye üretim miktarları ve Türkiye tüketimindeki ihtiyaç olunan miktarlarına 2019 yılında 6,5 milyar dolar ödendiğini dile getirdi.

Fark ödemesi desteklerini de değinen Murat Kaya, son 5 yıldır destekleme miktarlarında hiç bir değişiklik olmadığını, günün koşulları ve artan üretim maliyetlerine oranla desteklerin az olduğunu belirterek “CAC 2018/19 sezonu verilerine göre beher kg lif pamuk üretimleri karşılığında Çinli üretici 58 sent, Yunan üretici 77 sent, İspanyol üretici 105 sent destek alırken, Türkiye’de üreticiler 30 sent destek alıyor. O da bir sonraki sezonda ödenmek üzere. Diğer bir sorun ise Münavebe koşuluna uyum nedeniyle pamuk ekim alanlarının gelecek sezonda 1 milyon dekar dolayında azalacağı. Bizlerde pamuğun münavebe koşullarından ayrı tutulmasını talep ediyoruz” şeklinde konseydeki konuşmasını tamamladı.

Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Gerçekleşti