MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZ YAPILDI

  • 29.05.2014
  • tarsustb

Mayıs Ayı Borsamız Meclis Olağan toplantısı, Meclis Başkanı Tevfik BAŞARIR tarafından Hazirun Cetvelinde yeterli çoğunluk olduğu üzere 9 gündem maddesi ile dün yapıldı.Geçen oturum zaptının okunması ve imzası ile başlayan toplantımızda 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa İlimizin Soma ilçesinde meydana gelen elim maden kazası nedeniyle TOBB tarafından 2860 sayılı Yardım Toplamam Kanunu kapsamında yardım yapılmasına karar verildi.Toplantı sonunda Yönetim Kurulu Başkanımız Murat KAYA dilek ve temenniler bölünde yaptığı konuşma metni ile Meclisimize mayıs ayı etkinleiklerinden bahsederek Yönetim Kurulunun faaliyetlerinden bahsetti.

Başkan Murat KAYA 'nın Mayıs Ayı Meclis konuşması;

 

Sayın Meclis Başkanım, Değerli Meclis üyelerim, MAYIS ayı içinde gerçekleşen olağan toplantılarımızda görüşülen ve sonuçlandırılan gündemlerimize ait kararlarımız Yönetim Kurulu Karar defterlerimizde mevcuttur. Sizlerle paylaşmak istediğim ve MAYIS ayı içinde kararlarımızda da görüşülen faaliyetlerimiz hususunda bilgilendirmek istiyorum

 

Değerli Meclis Üyelerim,

 

*Yeni inşaat alanımızda dün ve önceki gün yönetim kurulu üyelerimiz, meclis üyemiz Serdal Yücel ile  bir dizi gezi ve incelemeler ile tetkiklerimiz oldu. İhalesi tamamlanan ve yer teslimi 08/05/2014 tarihinde yapılan alanımızda uygulama projesine istinaden G blokta bulunan 5 adet 200 metre kare, 2 adet 203 metre kare, F blokta bulunan 1 adet 222 metrekare, 1 adet 225 metrekare, 5 adet 230 metre kare  değişik ölçülerdeki depolardan bir veya birden fazla istekli kiracının daha büyük ölçüde depo istemesi halinde aynı blok içindeki bitişik depoların birleştirilmesi hususunda ön talep araştırması yapılmasına Yönetim Kurulumuzun 45 sayılı kararında gündemimizde yer verdik, şu ana kadar gelen taleplerde depo ebatlarının büyütülmesi istendi.Aynı kararımızda böyle bir talep olması halinde mimari planda değişiklik yapılması da görüşüldü.Tespitlerimizde araç girişlerinin ve çıkışlarının şu anki yapı tarzımıza göre çok dar kaldığı gözlemlenmiştir.Bu yüzden Belediye Başkanımızla yaptığım şifai görüşmemde güneyde 15 metre yol çekme alanımızın imar uygulamasında 10 metreye düşürülmesini rica ettim.Şu an bu işlemlerimize başladık.Belediye İmar Müdürlüğüne yolu çekme mesafemizin 10 metreye düşürülmesi için yazımızı gönderdik.Bu suretle Güneyde yer alan F blok 5 metre geriye çekilecek. Yine araç geçişlerinde sıkıntı yaşanmasın diyerek bu blokta 1 depo iptal edilecektir.Bu itibarla, yeni bir imar uygulaması yapılacak olmasından, mimari planımızda da değişikliğe gidilecektir.Mimari plan değişikliğimizde kiralama taleplerinde istenilin büyük depolar için  F blok ta yan yana olan 4 depo 2 depoya düşürülerek büyük depo yapılacaktır.Büro yerlerinde de değişiklik yapılacaktır.Bu arada CP, Oba Makarna , Cargil gibi firmalara silo alanı olarak projemizde mevcut alanımızdan bahsettim.İstekleri halinde bu alanı amacı doğrultusunda kiraya verebileceğimizi belirttim.

 

*İlk yardımın daha geniş kitleler tarafından öğrenilmesi ve ilk yardım yapan kişilerin bilinçsiz uygulamalardan kaçınması noktalarına uyulduğu takdirde ilk yardımın önemi daha iyi kavranabilecektir. Bu sayede birçok kişiye doğru müdahaleler yapılıp ciddi kazaların önüne geçilebilecektir. Bu nedenle bu ay içinde Personelimize Tarsus İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerinden Ebe Hemşire Seval Kaplan ve Emine Demir tarafından İlkyardım Eğitimi verildi.

*İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimleri İsa Şahinkuşu ve Tolga Buka Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı Ve Korunması Konusunda Eğitim verdi. Eğitime Borsamız Meclis Başkan Yardımcısı Yılmaz Karabulut katkıda bulunarak Tarsus İlçesi Süt Üreticiler Birliği İrfan Şimşek, Tarsus kasaplar Odası Başkanı Nail Uçak ve Bölgemizde aracılık yapan celepciler, canbazlar ile üreticiler katıldı.

*Buğday Hasadı Öncesi Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısını  2014 yılı Mayıs Ayı içinde yapacağımızı duyurmuştuk.Ancak, Buğdayda 2014/2015 döneminde, geçen üretim yılındaki iklim kaynaklı istisnai verimlerin alınamayacağı öngörüsü ile dünya buğday üretiminin önceki üretim yılının altında kalabileceğini , Uluslararası Hububat Konseyide  (IGC) , bu duruma ek olarak daha bir karamsar yapıda olduğunu, 2014/2015 yılı hedefinde düşme olacağı beklentilerinden yola çıkarak bu konudaki toplantımızı anlatılan nedenlerden dolayı  tüccar ve üretici arasında kurgulanacak bir tablo ve senaryo oluşabilmesi kanısıyla iptal ettik.Ancak toplantı içeriğine uygun yararlı olacağını ve faydalanabileceği düşüncesiyle  Borsamızca hazırlanan raporumuzu ilgili üyelerimize yolladık.Web sayfamızda yayınladık.Olumlu ve güzel dönüşler aldık.Bu çalışmalarından dolayı borsa çalışanlarımıza da ayrıca teşekkür ederim.

* ÇKA’nın 2014 Mali Destek Programları Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı’nda 20 milyon lira, Üretim ve Çevre Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’nda 10 milyon lira, Kırsal Ortak Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nda 10 milyon lira destekleme verileceği bildirilmişti. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) Adana ve Mersin’deki girişimcilere 2014 Mali Destek Programları kapsamında sağlayacağı 40 milyon lira hibe desteği için toplam 292 proje başvurusu içinde biz  10 Şubat’ta sona eren proje teslim sürecinin ardından yapılan değerlendirmede Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında rekabet gücünün yükseltilmesi, yenilikçilik kapasitesinin artırılmasına yönelik proje  destek tutarından 342.508,00.-TL toplam bütçeli “Tarsus Ticaret Borsası Borsacılıkta ÇKA ile Türkiye’de  Bir İlke İmza Atıyor” projemiz kabul edildi. 

 

Çukurova'nın en büyük tarımsal üretim merkezi Tarsus'ta ortak üretim ve ticaret altyapısını destekleyecek ve bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak projemizde ; Borsamızda  işlem görecek hububat önceden laboratuarda tahlil edileceğinden ve yüksek kaliteli hububat değerinden satılacağından, ilçede kalite bilincinin, dikey depo sayısının ve bu tür depolarda saklanan ürün miktarının artmasına, böylece gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacaktır.

 

Tarsus Ticaret Borsası bünyesinde elektronik ortak satış platformu kurarak üretici ve borsa üyesi tüccarların güvenli bir ortamda ticaret yapmalarını sağlanacak projede Üreticilerin yıl boyu emek verdikleri hububatlarını ortak satış platformunda pazarlamaları , Üreticilerin dünyada ve yurt içinde oluşan ve gelecekte oluşması beklenen fiyatları elektronik ortamda takip etmelerini sağlanacaktır.

 

 

 

Proje uygulamaları ile Türkiye'de bir ilk olacaktır.

 

Mevcut durumda Türkiye'de yalnızca iki borsada tam işlevli elektronik satış salonu bulunmaktadır.Ancak bunlardan birinde aynı anda 100 den fazla üyeyi satışa dahil edebilirken bu üyelerin mutlak suretle bizzat müzayede salonuna girmeleri geremekte, diğerinde ise işlemler elektronik ortamda girilen emirlerin eşleştirilmesi yöntemiyle yapılmaktadır. Projemizin uygulanmasıyla Tarsus Ticaret Borsası bünyesinde kurulacak elektronik satış platformu, üye tüccarların müzayede salonuna girmeden de uzaktan erişimle alım satıma izin verecek ve ürünlerin lisanslı depoya girmesini zorunlu kılma şartını getirmeyerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecektir.

 

Tarsus Ticaret Borsasında borsa binasına gelmeksizin, alıcılar bulundukları her hangi bir yerden elektronik ortamda müzayede salonuna erişerek işlem yapabileceklerdir. Bu durum seanslara katılımı artıracak, üreticilerin ürünleri değerini bulacak ve üreticiler yıl boyu harcadıkları emek ve giderlerin karşılığını alabileceklerdir.

 

Böylece Türkiye’nin her yerinden Tarsus'ta ortak tarım ve tarımsal ürün ticaretinin altyapısı desteklenecek, bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlanacaktır.Tarsus’a , Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, bu beyanda özverili çalışmalarından dolayı borsa çalışanlarımızı da tebrik ederim.

 

Başkanımızın konuşmalarının bilgisi alındı, Meclisimizce onanarak tasvibine mevcuttaki üyelerce oybirliği ile karar verildi.

 

MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZ YAPILDI
MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZ YAPILDI
MAYIS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZ YAPILDI