ÇEK SORGULAMA 1 SMS KADAR YAKIN

• 20.02.2013

ÇEK RAPORU SUNUM SİSTEMİ" ÇEK İLE ALIŞVERİŞLERDE DAHA GÜVENLİ ORTAM SAĞLIYOR

Kredi Kayıt Bürosu’nun kurduğu “Çek Raporu Sunum Sistemi” çek ile alışverişi daha güvenli hale getiriyor. Satışları karşılığı çek alanlar, bu sistem sayesinde keşidecinin geçmiş çek ödeme bilgilerini görebiliyor ve çeki kabul edip etmeme kararını buna göre verebiliyor.

Sistemden alınacak “Çek Raporu” hesap sahibinin bankacılık sistemindeki;
• 2007 sonrası pozitif (ödenen çekler),
• 2009 sonrası negatif (ödenmeyen ya da sonradan ödenen),
olmak üzere, tüm çek bilgilerini içeriyor. Satıcılar bu rapora bakarak, çeki kabul edip etmeme kararını daha somut verilere dayanarak kendileri verebiliyor.

“Çek Raporu Sunum Sistemi”, üreteceği çek raporları ile, çek hamillerinin sağlıklı karar vermek adına keşidecilere ilişkin gereksinim duyacakları geçmiş çek ödeme bilgilerini sağlamak üzere kurulan bir hizmet sunuyor.

Hesap Sahibi Bankadan Çek Raporu Alabiliyor

Çek raporu, hesap sahibinin (keşidecinin) kendisi tarafından bankalara şahsen başvurarak alınabiliyor. Raporun düzenlenmesi otomatik olarak ve anlık olurken, başvuru sahibinin raporu almak için beklemesi veya şubeye tekrar gelmesi gerekmiyor. Banka KKB tarafından oluşturulan sistemden online olarak raporu almakta ve imzalayarak hesap sahibine vermektedir.

Tüm Bankaların Çeklerine İlişkin Bilgiler

Çek raporu içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalarca verilen çeklere ilişkin ödeme bilgileri yer alırken, bu sistemden üretilen çek raporu kişinin bankacılık sistemindeki tüm çek bilgilerini kapsıyor. Bu zamana kadar yalnızca ödenmeyen çek bilgileri paylaşılırken bu sistem ile ödenmeyen çeklerin yanında ödenen çekler de paylaşılıyor. Bu bağlamda rapor aşağıdaki bilgileri içeriyor :

• Müşterinin çek hesabının bulunduğu bankalar,
• 2007’den itibaren ibraz edilen çeklerin adedi,
• İbrazında ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı,
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
• İbraz edilen ilk çekin tarihi,
• İbraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi,
• İbraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi
• İbrazında ödenen son çekin tarihi,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde arkası yazılmış çeklerin adedi ve tutarı,
• 50 adetle sınırlı olmak üzere arkası yazılan çeklerin listesi.

Çek Raporu Teyit Sistemi

Web tabanlı bir uygulama olan www.kkb.com.tr adresi üzerinden “çek raporu teyit işlemi” butonu tıklanıp, rapor üzerinde yer alan referans numarası girilerek, rapor üzerindeki bilgilerin doğruluğu teyit edilebiliyor.

Çek keşidecilerine verilen her bir rapor üzerinde o rapora özel olarak üretilmiş bir referans numarası, rapor sahibinin kimlik numarası bilgisi ile rapor tarihi yer almaktadır. Ayrıca rapor üzerinde yer alan her bir bilgi, alan isimleri yanında rumuzları ile birlikte raporda yer almaktadır.
Üretilen her çek raporu KKB tarafından tüm içeriğiyle birlikte veri tabanında saklanmaktadır.
Bu sayede, internet sitesi üzerinden girilecek bilgiler ile ilgili tarihte üretilmiş rapora ilişkin bilgilere ulaşılabilmektedir.

Rapor üzerinde yer alan bilgilerden bir kısmı rumuzları ve içerikleri ile birlikte ekranda görüntülenerek hamilin elindeki raporda yer alan bilgiler ile ekranda yer alan bilgileri karşılaştırarak raporu teyit edebilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca referans numarası girilen raporun gerçekten rapor sahibi olarak girilen kimlik numarası için üretilip üretilmediği ve belirtilen tarihte üretilmiş bir rapor olup olmadığı da kontrol edilmektedir.

ÇEK SORGULAMA 1 SMS KADAR YAKIN