2019 Yılı Buğday Değerlendirme Raporu;"ANA SORUN, KALİTE AMAÇLI İTHALAT"

  • 23.05.2019
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası 2019 yılı Buğday Durum Değerlendirme Raporunu tamamladı.

Borsa Başkanı Murat Kaya rapor ile ilgili şu açıklamada bulundu;

"2018 Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli’nde Türkiye’nin hububat başta olmak üzere buğdayda da dış ticaret fazlası verdiği,bununla birlikte ithalatının devam etmesi buğdayın dış ticaret dengesinin oluşmasında hassas bir öneme sahip olduğu vurgulanmıştır.

Ülkemiz, her yıl yaklaşık 3.5 milyon ton Un (bu miktarla Dünya’da birincisi durumundadır), 1 milyon ton makarna, 250 bin ton bulgur ve 250 bin ton diğer buğdaya bağlı ürünler olmak üzere toplam 5 milyon ton civarında buğdaya dayalı işlenmiş ürün ihraç etmektedir. Bunun buğday karşılığı ise yaklaşık 7 milyon ton demektir.

ANA SORUN, KALİTE AMAÇLI İTHALAT.

Bu ithalatımız ürün yetersizliğinden kaynaklı olmayıp, kaliteli buğday ihtiyacının karşılanamamasından kaynaklanmaktadır. Çok farklı toprak tipi ve iklime sahip ülkemizde standart kalitede buğday üretimi yapmak ne yazık ki zor ancak birlikte çözümü mümkündür.

Buğdayın gen merkezi olan ülkemiz, farklı kullanım amaçlarına uygun çeşit geliştirebilecek bilgi birikimi ve insan kaynağına sahiptir. Kalitenin yükseltilmesine yönelik yetiştirme tekniklerinin bilinçli bir şekilde kontrolü  kapsamında ise, üretici eğitimleri önemli olup, işbirlikleri ile bu konuda daha hızlı  çok yol alınabilecektir.

Diğer bir unsurda sertifikalı tohumluk kullanımına verilmekte olan destek miktarı yıllardır değişmeden kalmış olup, beklenen yararın daha güçlü ortaya çıkması için bu desteğin arttırılması da kaliteli üretimi teşvik edecektir.

Fiyat açısından en önemli gördüğümüz yenilikçi yaklaşımın şu şekilde olmasını arzu etmekteyiz; Ekim başlamadan gerçekçi alım fiyatının açıklanması,  İthalat kararı açıklamaları hasada yakın ve hemen hasat sonrası yapılmaması, hasatla birlikte en geç tüm destek miktarının üreticinin eline geçmesidir.

2019 yılı üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız bu raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık.

Bol ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle."

Murat KAYA

Yönetim Kurulu Başkanı

2019 Yılı Buğday Değerlendirme Raporu;"ANA SORUN, KALİTE AMAÇLI İTHALAT"