Birleşmiş Milletler Küreşel İşbirliği (UNGC) Katılımımız Onaylandı

• 10.04.2014

İlklere her zaman imza atan Borsamız ; Kolektif hareketin gücünden yararlanarak, kurumların küreselleşmenin zorluklarını ortadan kaldırmaya destek olmaları için, ‘sorumlu kurumsal vatandaşlık ve sürdürülebilir kurumlar’  kavramını yaygınlaştırmaya çalışan UN Global Compact  bu sayede, gerek Türkiye içinde gerekse uluslararası düzeyde  özel sektör ve diğer sosyal paydaşlar ile işbirliği yaparak sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomiyi sağlamayı hedeflemektedir.  Bu itibarla; Kurum olarak UN Global Compact  ‘a üye olunmasına,iyi niyet mektubu verilmesine  dair karar olan Tarsus Ticaret Borsası, 140 ülkeden 12.000 işletme ve işletme olmayan katılımcılarıyla, dünyanın en büyük kurumsal sorumluluk girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İşbirliği’ne katılımı onaylanmıştır.Türkiye de katılımcı olan ilk ve tek borsa Tarsus Ticaret Borsası’dır.

Tarsus Ticaret Borsası, katılımcı olarak,

1-      Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler sözleşmesinin insan hakları, işgücü, çevre ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili on ilkesini desteklemeyi

2-      Kendi etki alanı içerisinde bu prensipleri geliştirmek ve bu taahhüdü hanehalkina ve paydaşlarına açık bir şekilde iletmeyi,

3-      Örgüt yapınıza bağlı olarak, Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi’nin faaliyetlerine katilim sağlamayı,

taahhüt etmiştir.

Küresel İlkeler Sözleşmesi;

İnsan Hakları

İlke 1: İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve bu haklara saygı duymalı.

İlke 2: İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı.

Çalışma Standartları

İlke 3: İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.

İlke 4: Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.

İlke 5: Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli.

İlke 6: İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.

Çevre

İlke 7: İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.

İlke 8: Çevresel sorumluluğu arttıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli.

İlke 9: Çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.

Yolsuzlukla Mücadele

İlke 10: İş dünyası, rüşvet ve haraç dâhil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.

Birleşmiş Milletler Küresel İşbirliği UNGC

Birleşmiş Milletler Küreşel İşbirliği (UNGC) Katılımımız Onaylandı