Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı

  • 27.02.2014
  • tarsustb

İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Borsamız işbirliğinde Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme konulu eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Bölgemiz zeytin üreticileri ile zeytin alımı ve yağı imalatı ile uğraşan üyelerimizin de katıldığı toplantıya ilgi yoğundu. İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Yönetim Kurulu üyemiz Ali Seçer, TKDK IPARD İl Koordinatörlük uzmanı Süleyman Gürbüz ile İl ve İlçe Müdürlüğümüz personelleri de toplantıya katılım sağladı.

Borsa Başkanımız Murat Kaya toplantı öncesinde “Dünyada ve ülkemizde organik tarım tekniği ile yetiştirilen ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Özellikle organik tarım koşullarında yetiştirilen zeytinlerden elde edilen doğal sızma zeytinyağı ve sofralık zeytinlere büyük bir talep bulunmaktadır. Zeytin, organik olarak yetiştiriciliği yapılabilecek en kolay türlerden biridir. “ diyerek organik zeytin yetiştiriciliğinin ve zeytin üretimine verilmesi gereken önemi ifade etti.

İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan “Zeytin üretiminde insan sağlığına zararlı kimyasal gübre ve ilaçları kullanmadan, sadece yönetmeliklerde izin verilen girdilerin kullanılabildiği, çevre, hava, toprak, su kaynaklarını kirletmeden ve insan sağlığına zarar vermeden yapılan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal bir üretim şeklidir. Üretimde miktar artışının yanında ürünün kalitesinin de yükselmesi amaçlanır. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Tarsus’ta üreticileri, organik zeytin üretimiyle iyi tarım uygulamalarına yönlendiriyoruz. Gerek Çatak projesi gerek organik tarım kapsamında üreticilerimizi bilgilendiriyoruz.Tarsus’a özgü olan  sarıulak cinsi zeytinin büyük bir potansiyeli var. Bunun artması lazım. Üreticimiz, organik tarım yapıyordu. Ama belgelendirilmesi gerekiyordu. Biz projeyle bunu yaptık.Organik zeytin yetiştiriciliği, geleneksel zeytin yetiştiriciliğinden çok farklı bir üretim sistemi değildir. Ancak, daha fazla bilgi, deneyim, takip ve hassasiyet ister. Organik olarak üretilecek zeytinler, geleneksel olarak üretilen zeytinlere göre biraz daha pahalıya mal olmaktadır. Bu nedenle bahçe kurulurken yer seçiminde dikim aralık ve mesafeleri, terbiye şeklinden sulama ve gübrelemeye, hastalık ve zararlıların kontrolüne kadar tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekir. “ dedi.

Toplantı sunumu İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden Dr. Şebnem KURT ve Ziraat Yük. Mühendisi Rasim ARSLAN tarafından gerçekleştirildi. Soru cevap kısmından sonra Borsa Üyelerimiz M.Sadık Boltaç ve Mehmet Gürbüz,  İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Hasan Keleş moderatörlüğünde üreticilerin soru ve sorunlarına karşılıklı çözüm arayışı içerisinde sohbette bulundular.

 

Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı
Oraganik Zeytin Yetiştiriciliği ve Gübreleme Toplantısı Yapıldı