Borsa, Lisanslı Depo Şirketi İle Bölge Ekonomisinin Dinamiği Olacak

  • 26.09.2018
  • tarsustb

Son iki dönemdir üyelerinin takdiri ile bir çok projeye imza atan Tarsus Ticaret Borsası, tarım ve hayvancılık sektörlerinin ihtiyaçlarını analiz ettiği bu sürede, kırsal kalkınmayı hedef alarak, lisanslı depoculuk şirketi kurulması için şirket ana sözleşmesini imzaladı.

Başkan Murat Kaya imza sırasında "Çok kısa bir süre içinde hedeflenen Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk  Anonim Şirketimizi hayata geçireceğiz." dedi.

Tarsus ve bölge çiftçisine hitap edecek 60 bin ton kapasiteli hububat ve yağlı tohumlar lisanslı depoculuk şirketinin izin işlemlerinin Bakanlıkça uygun görüldüğünü kaydeden Başkan Murat Kaya, " Bölgede tarımsal ticareti güçlendirecek, üreticinin emeği ürünlerini, daha iyi fiyata pazarlamasına olanak sağlayacak lisanslı depo sayesinde çiftçi, tüccar, sanayici arasında bağ güçlenecek ve sürdürülebilir bir ekonomik destek sağlanacaktır."

Borsanın depoculuk sistemine geçilmesi için yaklaşık 2 yıldır fizibilite çalışmaları yaptığına değinen Başkan Murat Kaya kurulacak şirketin ana sözleşmesini imzalarken şirketin  sermayesinin hazır olduğunu, arsasının ise 2014 yılında belirlendiğini kaydetti.

Yaklaşık 3 milyon dolara mal olacak lisanslı depoların tarım ticaretine ve ekonomiye katacağı değere değinen Başkan Murat Kaya, " Lisanslı depoculuk sistemiyle;  bölgede arz ve talep dengesini sağlamak, ilk hasat sürecinde tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, sağlıklı ve güvenilir depolanması sağlamak , ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılmasını sağlamak, tarım ürünü ticaretinde kişiler arasında ayrım yapmaksızın ürünleri kabul etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil ve finansmanını, satışını ve teslimini kolaylaştırmak dolayısıyla tarım ürünleri ticaretini geliştirmek amaçlanmıştır.Üreticilerimiz  ellerinde bulundurdukları ürünü satış dönemini bütün bir yıla yayabilecekleri bir sistemde çalışacak olan depoculuk faaliyetimizde ürünler, Borsa laboratuar koşullarında standardı tespit edilerek depolanacak. Üretici, ürününü satarken, çok sayıda alıcının rekabetinden yararlanabilecek, ürününü fiyatların en yüksek olduğunu düşündüğü dönemde pazarlama imkanı bulacak. Ürün senedi karşılığı yapılacak satışlarda, devletin destek verdiği stopaj muafiyetinden ve nakliye teşvikinden yararlanacak. Ellerinde tutacakları ürün senetleriyle, ileride olası fiyat farklılıklarından olumsuz etkilenme olasılığı ortadan kaldırılacak. Ürün senedi aracılığıyla, yatırımcılar için hisse senedi, döviz, altın ve faiz gibi yatırım araçlarına alternatif bir yatırım aracı sağlanmış olacak.Tüccar ve sanayiciler de işletme ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak. Sağlıklı depolama, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü güvenilir şekilde, elektronik ortamda mekan sınırlaması olmaksızın, kısa zamanda temin edilebilecekler." dedi.

Şirket ana sözleşmesini tamamlayan Ticaret Sicil Müdürü Salih Erdoğan Tarsus'un tarım ticaretini ve tarıma dayalı ekonomisini arttıracak, katkı sağlayacak bu yatırım için Borsa Başkanı nezrinde Borsa Meclis üyelerini tebrik ederek , hayırlı olsun temennisinde bulundu. 

 

 

Borsa, Lisanslı Depo Şirketi İle Bölge Ekonomisinin Dinamiği Olacak