Beyaz Altın ; TÜRK PAMUĞU

  • 18.09.2018
  • tarsustb

Dünyanın en önemli ve iyi kalitede pamuk üreticilerinden biri olan Türkiye’de pamuk ekim alanları son 15 yılda neredeyse yüzde 60 azaldı. Kendi pamuk ihtiyacının ancak üçte birini üretebilen Türkiye, her yıl 2,5 milyar doları pamuk ithalatına harcıyor.Pamuk ekimi yapılan ülkelerde pamuk üretimine  teşvike çok önem veriliyor.Pamuk beyaz altındır.

"Türkiye kendinin tarım ülkesi olduğunu kabullenmelidir." diyen Başkan Murat Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti. " Göreve geldiğimiz günden bu yana tarımsal üretim ve tarım ticareti konusunda sorunları derliyor, çözüm önerileri ile ilgili mercilere yasal ve yapısal değişiklikler yapılması amacıyla bildiriyor, en nihayetinde sonuçlanana kadar takipçisi oluyoruz.

Beyaz Altın Pamuk denilince akla Çukurova'nın bereketli toprakları gelirdi.2014 yılında 700 bin ton olan pamuk üretimimiz şu anda dünyadaki pamuk üretiminin yüzde 4’ne gelmiş durumda.Tahmin edilen üretim miktarımız 1 milyon ton.2023 hedefleri için bizim 500 bin hektardan en az bir milyon hektara pamuk  ekim alanımızı arttırmalıyız. İhtiyacımızın yüzde 50’den fazlasını da kendimiz üretebiliyor duruma gelmeliyiz.Türk pamuğunun dünyada kıymetli bir marka olduğunu unutmamalıyız.

Yılda 1 milyon ton pamuk ithal eden Ülkemizde tarımsal üretimin en katma değerli ürünü olan pamuk ekim alanlarında Ülke genelindeki artış bizleri sevindirirken, inşallah yağlı tohumlu bitkilerde de özellikle soya fasulyesi ekim alanlarında da bu ekim artışını sağlarız. " dedi.

Beyaz Altın ; TÜRK PAMUĞU