Pamukta Rekolte Tahmini Yüzleri Güldürecek

  • 13.08.2018
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya “Türkiye'nin Hem Pamuğa Hem de Mısıra İhtiyacı Var”

Üretimi   950 bin  tonlardan 350 bin tonlara gerileyen ve net ithalatçı konuma düşen Türkiye'de, son yıllarda üreticilerimiz hızla yeniden pamuk yetiştiriciliğine yöneldi. Ülke genelinde pamuk ekimine ayrılan tarım alanları 2016 yılında 4 milyon dekardan  2017 yılında 5 milyon dekar ve bu yıl daha da ciddi seviyeye ulaştı.
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, "Artan pamuk ekim alanları ile Türkiye, üretimde yavaş ama istikrarlı bir biçimde eski güçlü konumuna geliyor." ifadesini kullanarak , " Pamuğun en çok üretildiği 2001 yılında 7 milyon dekar alanda  yapılan üretimle 935 bin ton ürün elde edilmişti. Bugünkü yüksek rekolteli yeni pamuk tohumları ile 5 milyon dekarda  neredeyse  1 milyon tonu geçecek bir sezon bekliyoruz. Üretici geçtiğimiz yıl kar da edince bu yıl ürüne eğilim daha da fazla oldu. Yakalanan bu ekim alanı artışını önümüzdeki yıllarda da kalıcılığını sağlarsak, biz 1 milyon ton eşik hedefini her yıl geçer ve istenilen 1,5 milyon ton hedefimize 5 yıl da rahatlıkla ulaşabiliriz. " sözlerini kaydetti.
TÜRKİYE'NİN HEM PAMUĞA HEM DE MISIRA İHTİYACI VAR
Mısır ekim alanlarının geçen yıllara nazaran azaldığına değinen Başkan Murat Kaya, "Mısır ekim alanlarında bir azalma olduğu ve buna birazda verimde yaşanan düşüşünde eklendiği düşünülürse özellikle hayvancılık sektörünün  bundan olumsuz etkilenebileceğini düşünüyoruz.Mısır hayvancılık sektörünün temel yem maddesi olup, danesi ve silajlık olarak kullanılan bir ürün. Pamuk'ta sadece lifi ile ekonomiye katkı yapmıyor. Lif dışında kalan bölümleri de değerlendiriliyor. Tohumundan pamuk yağı, selüloz sanayinde kullanılan linter, hayvan yemi üretiliyor. Ayçiçeğinden sonra pamuk tohumu yağ üretiminde en fazla kullanılan yağlı tohumdur. Türkiye'nin hem mısır hem de pamuğa ihtiyacı var. Bu iki ürüne olan ihtiyacı karşılayacak, üretecek potansiyele de, toprağa da , üreticiye de, alet ve ekipmana da sahibiz. Türk pamuğunun, Türk mısırının özelliği, GDO’suz olmasıdır. Yani tüketiciye GDO'suz ürün üretiyoruz.
PAMUK FiYATI DÜNYA İLE AYNI
Son 2 yıldır pamuk fiyatlarının dünya fiyatları ile aynı olduğunu, kur fiyatlarındaki dalgalanmalarda dahi pamuk fiyatının stabil kaldığına değinen Başkan Murat Kaya; "Geçtiğimiz 2 sezonda , pamuk fiyatlarının dünya fiyatları da göz önüne alındığında sezon boyunca  hak ettiği seviyelerde fiyatlandı. Aynı şekilde fiyatlarının bu sezonda da pamuk üreticisinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyoruz. İklimsel olarak da baktığımızda bu yıl pamuğun gelişim evresinde şanslı bir dönem geçirdi ve hasatta daha kaliteli ve yüksek verim elde edileceğini beklemekteyiz." dedi.

Pamukta Rekolte Tahmini Yüzleri Güldürecek