Organik Gübre Kullanımında Hava Kirliliğine Dikkat Edilmeli

  • 24.07.2018
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya son günlerde iyice artan ve Tarsus'u saran PİS kokuların kaynağında müdahale edilmesi ile önleneceğini, verim artışı sağlayalım derken verim kaybı yaşacağını söyledi.

Başkan Murat Kaya sözlerine şu şekilde devam etti:

"Tarsus şehir merkezi dışında kalan küçük baş hayvan çiftlikleri,tavuk çiftlikleri ile tarım alanı olarak kullanılan arazilerde kullanılması yaygınlaşan organik gübrelerden kaynaklı mevcut atıkların düzgün depolanmaması nedeniyle yayılan pis kokuların önlenebilmesi amacıyla, organik gübre kullanıcısı üreticilerimizin daha itinalı ve dikkatli olmaları gerekiyor.

Sulu ve nemli olarak kullanılan organik gübreler sulama suyuyla birlikte hiç bir yanma ( güneşte bekletilerek kurumasının sağlanması) işlemi yapılmadan kullanıldığında bitki için yeterli azot sağlamayacağı gibi, bitkilerin yetişmesi için gerekli enzimleri de yeteri kadar sağlamayacaktır.

Ayrıca tarla ve bahçede yanmamış olarak kullanılan organik esaslı bu gübreler yabancı ot miktarını artıracağı gibi çoğu zararlı böceğe de konaklanma yeri olacaktır.

Yaklaşan Kurban Bayramının da etkisi ile Tarsus merkezine yakın mesafede hayvancılıkla uğraşanların hayvansal atıklarını düzgün depolamaları, ahır ve kümes hayvanlarından elde edilen organik gübrelerin kullanılmadan önce iyice yanması için bekletilmesi alınabilecek ilk müdahale yöntemleridir.

Doğru gübre yönetimi ve kümes,ahır havalandırmasının yapılmaması sonucunda yaratılan bu hava kirliliği bizlerin dışında hayvanlarında verimliliğini ciddi derecede düşürecektir."

Organik Gübre Kullanımında Hava Kirliliğine Dikkat Edilmeli