Borsa 2017 Yılı Genel Tarım Durumuna Ait Raporunu Hazırladı

  • 16.02.2018
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, 2017 yılı ile ilgili Borsanın hazırladığı "2017 Yılı Tarım Özeti" raporunda " Tarım; Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve en stratejik sektörüdür. Ülkemizde 5,5 milyon kişi tarım alanında istihdam ediyor. Yani tarım, istihdamın KALB'i. " mesajına vurgu yaptı.

Başkan Murat Kaya, Tarsus Ticaret Borsası "2017 Yılı Tarım Özeti" raporunda şu değerlendirmede bulundu.

"Yeni ekonomik reformların ve tarıma dayalı ihtisaslaşmanın Hükümet tarafından kontrollü bir şekilde ele alındığı 2017 Yılı ,Ülkemizin yeni yol haritasında ağırlığın tarım sektörüne verileceğinin ilk sinyalleri oldu. Tarımsal girdilerimizin büyük kısmını dışarıdan tedarik ediyoruz. Tarımsal girdileri maliyet açısından en çok etkileyen gübreyi, tarımsal ilaçları ve makineleri ne yazık ki çoğunu ithal ediyoruz.İşte tam bu noktada, küresel değişim aracının başrol oyuncusu dövizde yaşanan dalgalanmalar ve artışlar sahnenin ahengini, aktörlerin rollerini değiştiriyor. Türkiye, sahip olduğu verimli topraklar, sulama imkanları, rekabet gücü ve önemli ihraç pazarları ile Türk tarımının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır.Bu bağlamda Türk çiftçisine ve tarıma dayalı sanayiye de destekler artarak devam etmelidir.

Raporumuzda ayrıntıları ile yer alan Türkiye'nin tarıma dair son durumu yayınlanan TUİK verilerine göre  , 2017 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %4,2 , sebzelerde %1,8, meyvelerde %9,7 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2017 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68 milyon 61 bin ton, sebzelerde 30 milyon 826 bin ton ve meyvelerde 20 milyon 809 bin ton olarak gerçekleşti. 2017 yılında 160 milyar lira tarımsal hâsıla elde edildi.Tarımsal üretimde Avrupa'da 1. sıramızı koruduk, 186 ülkeye, 1.730 çeşit tarımsal ürün ihraç ettik, ve Türkiye 2023 yılında 40 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedefliyorsa işte tam bu noktada tarımı değerlendirirken üretim ve ihracat miktarımızı, ithalat dengemize oranlayarak tarımsal ürünleri ne kadar ürettiğimize ve ne kadar ihraç ettiğimize göre başarı durumumuzu analiz etmemiz gerekiyor.

Bunun için geleneksel ihracat yöntemleri dışında , özellikle tarımsal ürünlerin e-ihracatının da kolaylaştırılması adına en son yayınlanan 2018-2020 yılları Eylem Planında da öngörüldüğü üzere, firmalarımızın gelişmiş pazarlarda hali hazırdaki e-ticaret platformlarına entegre edilmesi, e-ticaret pazarı ve altyapısı daha sınırlı olan ülkelerde ise öncü yatırımlar yapılarak küresel piyasada rekabet edebilir seviyelere ulaşması için teşvik edilmelidir.İhracatta rekabet gücünün oluşması için e-ticaret ve e-ihracat alanında firmalarımıza bir vizyon ve kalkınmaya katkı sunacak bir ekosistem oluşturulması halinde ihracatı ihracatçımıza daha kolay ve ulaşılabilir hale getirmemiz şarttır."dedi.

 

 

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Borsa 2017 Yılı Genel Tarım Durumuna Ait Raporunu Hazırladı