Tarsus'un Bölgesel Ürün Raporu Hazırlandı

  • 11.01.2018
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası 2017 Yılı Bölgesel Ürün Raporunu tamamladı. Rapor ile ilgili açıklamada buluna Başkan Murat Kaya sözlerine şu şekilde başladı," Türkiye’de tarımda çalışan başına 9850 dolar düşmektedir.Bu yüzden sadece Sanayi'de 4.0 tek başına yeterli olmayacak, acilen Tarımda da 4.0 için çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Türkiye'nin gelirinin yüzde 8’i tarımdan, iş gücümüzün yüzde 20’si de tarımdan. Büyük bir fark bu. Rekabet olmayınca , rehavet oluyor. Ülke olarak kalkınmak için hep sanayileşmeye baktık ve tarımı gözden kaçırdık.Tarıma dayalı sanayide rekabete endeksli sektör yaratmamız gerekiyor. Aslında Tarsus olarak biz bu şamaya Tarsus Gıda OSB ile başladık.Bu çok önemli bir konu. Eğer Tarsus tek başına İl'inin tarımsal üretim potansiyelini yükseltmeye devam edecekse Tarsuslu üreticilerimizde bu gelişime destek vermek zorundadır. Tarımda modern yöntemleri kullanarak verimi artırmamız şart " dedi.

Sözlerine devam eden Başkan Kaya, "Tarsus Ticaret Borsası olarak hazırladığımız 2017 Yılı Bölgesel Ürün Raporumuzu tamamladık.Çukurova Bölgesinde üretimi yapılan Dört ürünün Bölgemizdeki Beş Borsada gerçekleşen satış verileri değerlendirdiğimiz raporumuzda, takibi yapılan 4 ürünün 5 borsada 2017 yılı miktarsal ve fiyatsal  performanslarını inceledik.

Yine Tarsus ilçe sınırları içinde üretim katma değeri yüksek olan Mısır, Soya Fasulyesi, Buğday, Ayçiçeği ve Kütlü Pamuk bitkisel ürünlerinin dekar bazında ekiliş miktarı, rekoltesi, dekara maliyeti, gayri safi üretim değeri, safi üretim değeri, fark ödeme destekleri üzerine yapılan çalışmamızda bu raporda yer almaktadır.

Yapılan çalışmalarımızın değerlendirmesini özetlemek gerekirse,

Tarsus'ta Mısır, Soya Fasulyesi, Buğday, Ayçiçeği ve Kütlü Pamuk bitkisel ürünlerinden 632 Bin dekar toplam ekili alanda 497 bin 681 kilogram üretim gerçekleştirilmiştir.Bu ürünlerin üretim girdi maliyetleri toplamı 181 milyon 530 bin TL'sı değerinde olup, toplam satış değerleri ise yaklaşık 428,5 milyon TL'sı ile 492 milyon TL'sı arasında gerçekleşmiştir. Bu ürünlerin fark ödeme desteği ise 54 milyon TL' sına yaklaşmaktadır. Tarsus sadece bu 5 ürünle İl'nin tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden tarımdan elde ettiği üretim miktarı değerinin % 52 'sini Ülke ekonomisine kazandırmaktadır.

Hazırlanan raporumuz web sayfamızda yer almaktadır.Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz.   

 

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Tarsus'un Bölgesel Ürün Raporu Hazırlandı