Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Coğrafi İşaretler Çalıştayı Yapıldı

  • 18.12.2017
  • tarsustb

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı'nın" Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Coğrafi İşaretler Çalıştayı"  kapsamında Aydın İlinde 12-14 Aralık 2017 Tarihinde düzenlenen programa Tarsus İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hasan Şanlı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Mustafa Ateş katılımcı oldu.

Çalıştayda coğrafi işaretli zeytin ve zeytinyağının ekonomik katma değeri ile  zeytin ve zeytinyağının üretiminden tüketimine kadar ortaya çıkan sorunlar çözüm önerileri yasal yaptırımlar dünyada zeytin ve zeytinyağı sektörünün durumu iç tüketimin  ve ihracatın arttırılması icin alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen mevcut durum analizi sonuçları ışığında Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü Coğrafi İşaretleme sentezi ile değerlendirildiğinde ; Strateji ve İşbirliği , Rekabetçilik ve Kalite , Ar-Ge / Yenilikçilik / Çevre , Üretimin Artırılması / Planlanması , Dış Ticaret ve İç Ticaret konularında atılacak adımların önemi belirlendi.

Rekolte tahminlerinin doğru yapılabilmesi sektörün rekabetçiliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu ve buna ek olarak, sektörde üretimden tüketime kadar giden tüm süreç içinde doğru analizlerin yapılarak stratejilerin geliştirilebilmesi için zeytin ağaç ve varlığının sulanabilirlik durumlarına ve yaşa göre tespiti, işletme sayıları ve kapasiteleri, tüketim alışkanlıkları vb. istatistiki bilgilerin düzenli olarak toplanması ve ilgili kurumlarla paylaşılması gerekliliğine değinildi.

Ulusal zeytin zeytinyağı stratejilerine ve sektördeki firmaların bireysel pazarlama çalışmalarına ve stratejilerine yön verecek olan tüketici araştırmaları son derece yetersiz olduğu, bu konudaki bilgi noksanlığının bir an önce giderilmesi önemine de ayrıca değinildi.

Raporlama sonrasında zeytin ve Zeytinyağının Türkiye haritası çıkarılması kaçak zeytinyağının önüne geçilmesi kaliteli sofralık zeytin ve sağlık için zeytinyağının tüketilmesine yönelik tarımsal politika oluşturulması hedefleniyor.

 

Çalıştaya konusunda uzman, Türkiye’nin zeytin konusunda en önemli isimleri olarak fiilen hizmet vermekte olan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Başkanı Ümmühan Tibet, Uludağ Üniversitesi-Ziraat Fakültesi Doç Dr. Sertaç Dokuzlu, Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi  Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Adnan Menderes Üniversitesi-Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu moderatör olarak katıldı.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Coğrafi İşaretler Çalıştayı Yapıldı