TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında "Tarım Sektörü" Değerlendirildi

  • 07.12.2017
  • tarsustb

Başkan Murat Kaya, TOBB'nde Sayın Ahmet Eşref FAKIBABA ile Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent TÜFENKÇİ'nin katıldığı Ticaret Borsaları Konsey toplantısına katıldı.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda konuşan Başkan Murat Kaya "Tarımda geleceğe yönelik yeni üretim planlaması, yeni bir havza modeli ve ithal edilen ürünleri yüksek kalite ve verimde üretim yapana ek teşvik verilmesi şarttır." dedi.

Başkan Murat Kaya, "Toplantıda daha önceden incelemesini ve tespitini yaptığımız lokal ve ulusal bazda sorunları çözüm önerileri ile bu toplantıda sunma fırsatını yakaladık." ifadesini kullanarak sözlerine şu şekilde devam etti.

"Tarım sektörüne, tarımsal desteklere ve tarımsal ticarete yeni bir ivme kazandırma amacıyla gerçekleştirilen toplantımızda  insan ve hayvan beslenmesinde tüketime yönelik ve sanayi ürünü olarak kullandığımız tarım ürünlerinin üretilmesi aşamasında yüksek maliyet girdisi nedeniyle ithalatını yapmak zorunda kaldığımız ürünler için yüksek kalite ve yüksek verim elde edilmesi halinde üreticilerimize ek teşvik verilmesini istiyoruz. Bu noktada, plansız üretim nedeniyle arz-talep dengesizliğinde  yaşanan fiyat oynaklıkları  ve oluşan fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla, arz talep dengesizliğini gidermek için ithalata başvurulması, ürünlerde gümrük vergisi sıfırlanması gibi geçici çözümler yerine daha planlı üretim anlayışıyla Anadolu topraklarında yüksek ve kaliteli üretim gerçekleştirilmelidir. Bunu sağlayan üreticiler için ek teşvik ve destek modelleri sunulmalıdır. Elinizde doğru veri olmadan doğru projeksiyon oluşturmak ve geleceğe yönelik üretim planlaması yapmak mümkün değil.İthalatına bağımlı olduğumuz bitkisel ve hayvansal ürünlerin hazırda üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerle ikame edilmesine veya  ikame edilemiyorsa üretilmesi için teşviklerin yenilenmesi, ne kadar kaliteli üretirsen o kadar destek mantığı ile iç üretimin canlandırılması gerekmektedir. Bu nedenle ÜRETİM PLANLAMASI şart. Türkiye Havzalar sisteminin yeniden değerlendirilerek, yeni ürün bazlı havza modelinin sunulmasına acil ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde üretim planlamasının en önemli ayağı başlatılmış olacaktır.  Yaş meyve ve sebze ile narenciye ürünlerinin hasadı sonrası fiziki imkansızlıkların yetersizliğinden dolayı yaşanan rekabet ve kaybolan kar marjlarının giderilmesi için üreticiden tüketiciye kadar olan süreçte ürün kayıplarının azaltılması, yüksek pahada tüketimi düşürmek amacıyla ulaştırma ağlarının dinamik ve etken bir yapıya kavuşturulması, soğuk hava deposu gibi fiziki şartların sağlanması gerekmektedir. Diğer önemli bir konuda sulama suyumuz azalıyor. Su kısıtı olan yerlerde destek arttırılmalıdır. Modern sulama sistemlerine daha net ve anlaşılır bir uygulama yöntemin getirilerek ,uygun dinamik desteklerle üretici bazında teşvikler arttırılmalıdır.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında "Tarım Sektörü" Değerlendirildi
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında "Tarım Sektörü" Değerlendirildi