Tarımda Geleceğe Yönelik Üretim Planlaması Şart

  • 23.11.2017
  • tarsustb

Başkan Murat Kaya olağan Yönetim Kurulu toplantısında yıl sonuna yaklaştıklarını ifade ederek "Tarımda Geleceğe Yönelik Üretim Planlaması Şart" olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda yönetim kurulu üyelerine hitaben konuşan Başkan Murat Kaya sözlerine şu ifadeleriyle devam etti;

" Elinizde doğru veri olmadan doğru projeksiyon oluşturmak ve geleceğe yönelik üretim planlaması yapmak mümkün değil.Tarım Kesiminin desteklenmesi adı altında yürütülen teşvik ve destekleme uygulamaları konusunda  verilen destek ve hibelerin etki analizi yapılmıyor. Geçen yıl tarıma 10 milyar TL destek verildi. Son 10 yılda verilen destekler 80 milyar TL'yi geçti. Tarımsal üretimde verimlilik başta olmak üzere bunun tarımsal üretimde verimlilik başta olmak üzere nasıl bir etki yarattığı analiz edilmiyor.Özellikle IPARD kapsamındaki AB fonları ile Ziraat Bankası tarım kredilerinin tarımda üreten kesime daha iyi lanse edilmesi gerekiyor. Tarımda yapılan proje ve desteklemelerin etkinlik analizlerinin yapılaması gerekmektedir.Tarım kesiminin desteklenmesinin özellikle zaruret arz eden, günlük yaşamda olmazsa olmazımız olan özellikle  İthalatına bağımlı olduğumuz bitkisel ve hayvansal ürünlerin hazırda üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerle ikame edilmesine veya  ikame edilemiyorsa üretilmesi için teşviklerin yenilenmesi, ne kadar kaliteli üretirsen o kadar destek mantığı ile iç üretimin canlandırılması gerekmektedir." dedi.

Yerli Tohum Üretimi ve Katma Değeri Yüksek Tarım Ürünlerinin Desteklenmesi konusunada değinen Başkan Murat Kaya;

 " Özellikle insan ve hayvan beslenmesinde tüketime yönelik sanayi ürünü olarak kullandığımız tarım ürünlerinin üretilmesi aşamasında kullanılan tohum, gübre, ilaç ve teknolojik tarım aletlerinin yurt dışından ithal edilmesinden dolayı üretim maliyetlerini artırmaktadır. Üretim aşamasında katma değeri yüksek, dış ticaret dengesi düşük olan soya , pamuk gibi ürünlerin tamamen yerli kaynaklar aracılığıyla  arz-talep dengesi dikkate alınarak üretiminin teşviklerle arttırılması, üretiminde çiftçiye verilen tarımsal destekler ekim zamanından hasat zamanına kadar kademeli olarak ödenmelidir.Bu tip ürünlerin tohumunu üretecek AR-GE çalışmaları da desteklenmelidir." dedi.

Tarımda Geleceğe Yönelik Üretim Planlaması Şart