Borsa Meclisinde "Büyükova Projesi" ve Pamuk Durumu Görüşüldü

  • 29.09.2017
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısı gerçekleşti, Meclis Başkanı Tevfik Başarır 'ın hazirun yoklamasından sonra toplantıya esas gündem maddeleri görüşüldü. Başkan Murat Kaya oda/borsa organ seçimlerin ertelenmesi, 2018 yılının ilk çeyreğinde TOBB ve Bakanlık tarafından uygulanması planlanan Borsa Yeni Tescil yazılımının sürecinden ve ay içinde yönetim kurulu olarak gerçekleştirdikleri faaliyeler ile yönetim kurulunda alınan kararlardan bahsederek henüz yeni başlayan PAMUK hasadı konusunda Borsa Meclisine hitaben bir konuşma yaptı.

Başkan Murat Kaya şu ifadelerde bulundu;Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarımız;

İlimizin sahip olduğu 3,8 milyon dekar tarım alanının % 27 si Tarsus sınırları içindedir.Yılın 12 ayı sürekli üretim yapılan Tarsus'ta işlenebilir arazinin tamamının verimli topraklardan oluşması kentimizin tarımsal katma değerini de yükseltmektedir. Tarım arazilerinin korunması amacıyla Tarım Bakanlığının yürüttüğü "Büyükova Projesi" çalışmaları kapsamına alınan Tarsus bir ilçe olarak ele alındığında İlinin tarıma elverişli topraklarında, 6 milyar TL'lık tarımsal üretimin 2 milyar TL'den fazlası sağlarken ve dolayısıyla kentimiz tarım üretim performansı itibariyle son derece değerli bir konuma sahiptir.

Biz artık tarım konusunda, gelecekte ne olacağına dikkat ederek strateji geliştirmemiz lazım. Anadolu'nun en bereketli , en coşkulu topraklarında olan Çukurova'nın gözbebeği Tarsus dünyanın en verimli topraklarında bulunmaktadır.Açlık, kıtlık, sel felaketleri ve dünyanın diğer kurak bölgelerini düşündüğümüzde, topraklarımızın ne kadar değerli olduğunu anlamamıza yetiyor.

Çukurova Toprakları bereketinin simgesi Beyaz Altın Pamuk ekiminin bu yıl Türkiye genelinde ve Tarsus'ta geçmiş yıllara nazaran daha da arttı.Ancak ticari denge anlamında Türkiye’nin ihtiyacına göre yeterli ekim alanına hala ulaşılamadı. Ekiminden hasadına kadar yüksek maliyet nedeniyle 8 milyon dekardan bugünlerde 4,5 milyon dekara gerileyen pamuk üretim alanı, ekim alanına paralel pamuk yetiştiricisi üretici sayısında da çok büyük kayıplar yaşadı. Pamuk üretiminden girdi maliyeti nedeniyle kaçan Tarsuslu üreticimiz sağlanan pamuk üretiminin teşviki ile  bugün yaklaşık 40 bin dönümde  yeniden üretim yapmanın heyecanı içindedir.

Tüketimde 1.75 milyon ton ile önemli bir noktada olan tekstil sanayinin her yıl üretim yetmediği için 2 milyar dolardan fazla harcayarak yaklaşık 950 bin ton ithalat yapmaktadır. Hedeflerimizi yakalayabilmemiz için yeni destekleme politikalarının detaylarının ve uygulamalarının doğru kurgulanması halinde hedefimiz olan üretimde 1 milyon tona ulaşabileceğiz. Pamuk üretiminde verim bakımından ikinci sırada olan ülkemiz topraklarında yeni desteklemenin iyi analiz sonucu uygulanması ile Türkiye’deki pamuk ekim alanlarının 7-8 milyon dekara kadar çıkabilme potansiyeli olacaktır."

Borsa Meclisinde "Büyükova Projesi" ve Pamuk Durumu Görüşüldü