ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASINA DESTEK

  • 22.10.2013
  • tarsustb

Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizdeki tarım işletmeleri de, hızlı nüfus artışı ve artan nüfusun tarım dışı sektörde istihdam edilmesi zorunluluğuna karşılık, bu sektörlerde iş gücü talebinin nüfus artışına uygun düzeyde artırılamaması; tarımın gelişim hızının nüfus artışını karşılamada yetersiz kalması ve miras yoluyla arazilerin bölünmesi gibi nedenlerle giderek küçülmüştür

Tüm Türkiye’de  olduğu gibi İlçemizde de tarımsal işletmelerin küçük ve dağınık olması, söz konusu işletmelerin girdi, finansman, teknoloji, bilgi ve pazarlara erişimlerinin yeterli olmadığı, pazarlama kanallarında aracı kademelerin çok sayıda olması, üreticilerin iç ve dış piyasalara yönelik ürün taleplerini ve fiyatlarını yeterince takip edememeleri gibi nedenlerle de üretimin arz talebi bazı ürünlerde yüksek, bazı ürünlerde ise düşük seviyelerde gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda arz ve talep dengesinin kurulamadığı, fiyatlarda ve üretici gelirlerinde istikrarın sağlanamadığı dengesiz bir ekonomi oluşmaktadır.
Özellikle miras yoluyla arazilerin bölünmesi ile, tarımsal işletme sayısı olması gerekenden çok fazladır. Bu kadar çok sayıda işletmeye tek tek hizmet götürmek son derece zor, hatta olanaksızdır.Ayrıca, işletmelerin küçük ve çok parçalı oluşu işletmelere önemli sermaye sorunu yaşatmaktadır. Küçük olan işletmeler hem geçimlerini sağlayacak, hem de üretime ayıracak gelirden yoksun oldukları için tarım kesimi çok büyük ölçüde sermaye sıkıntısı yaşamakta, bu da hem üretimi kısıtlamakta, hem de sosyal sorunlar yaratmaktadır
Tarım sektöründe yaşanan bu tip olumsuzluklar , tarıma dayalı yatırımlarda etkinliğin düşük olmasına, rekabet edebilirlik özelliklerinin bulunamamasına, pazarlama ağlarının yetersiz kalmasına, tarımsal eğitim, öğretim ve yayım konularında istenen gelişmelerin sağlanamamasına, üretim faaliyetlerinin pazar koşullarına uygun olarak gerçekleşmemesine, üretim faktörlerinin etkin kullanılmamasına, sonuç olarak verimliliğin ve üretici gelirlerinin giderek azalmasına neden olmaktadır.
Tarımda katma değeri yükseltmek için alternatif ürünlerden önce bu yapısal sorunları çözmek gerekir.Arazilerin parçalı olması verimi düşürür, arazi toplulaştırması bu anlamda çok önemlidir. Arazi toplulaştırılması sorunu çözüldüğü takdirde verim ve katma değer artacaktır. Parçalı arazilerin birleştirilmesine çiftçinin de bilinçli yaklaşması önemlidir. Ülkemizin önemli bir konusu olan parçalı araziler sorununun çözümü ile verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanlarımız zaten birer fabrikadır, asıl meselemiz bu doğal fabrikalarımızın iyi işletilmesi ve idare edilmesidir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASINA DESTEK