2017 Yılı Buğday Raporumuz Yayınlandı

  • 04.05.2017
  • tarsustb

İklim, toprak, topografya özellikleri bakımından birbirine benzer olan, ülkenin idari yapılanmasına uygun, yönetilebilir büyüklükte, tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği bölgeler tarım havzası olarak kabul edilmiş, 2009 yılında ülke genelinde 30 adet tarım havzası belirlenmiştir.

Ancak, Ülkemiz için önemli stratejik ve arz açığı olan tarım ürünlerini öncelikle kendi kaynaklarımızdan karşılamak, desteklemelerin daha sağlıklı ve rasyonel dağılımını sağlamak amacıyla havza bazlı destekleme modeli oluşturulmuş, Sayın, Bakanımızın açıklamaları ve yeni yapılan düzenlemeler ile 2017 yılından itibaren uygulanacak modelde tarımsal faaliyet yapılan her ilçe bir tarım havzası olarak kabul edilerek ve 941 tarım havzası belirlenmiştir. Model kapsamında; Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önemi olan, insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemli ve hayvansal üretimin ana girdisi olan yem ihtiyacını karşılayacak 21 ürün destekleme kapsamına alınmıştır.

Türkiye’de tarım sektöründe gerçekleşen üretim ve fiyat bazlı değişimler, sektördeki önemli gelişmeler ve uzmanların dönem içerisinde sahada yaptıkları çalışma sonuçlarını ve gözlemlerini içeren saha raporları ile belirli tarımsal ürünler için hazırlanan ürün raporları yayınlanmaktadır. EBRD MİKRO & KOBİ FİNANSMAN PROGRAMI 2016 Tarım Sektörü raporunda "Dünyada Uluslararası Ticarete Konu Önemli Tarımsal Ürünlere Dair Fiyat ve Üretim Beklentileri Dair Fiyat ve Üretim Beklentileri" başlığında , Buğday ihracat fiyatlarının 2016 yılı sonlarında farklı eğilimler gösterdiğini ve bir önceki yılda gerçekleşen seviyelerin altında seyrettiğini gözlemlemiştir.

2017 yılı buğday üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız bu raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık.

Bol ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle.

 

2017 YILI BUĞDAY RAPORU İÇİN TIKLAYIN.....

2017 Yılı Buğday Raporumuz Yayınlandı