BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ TARTIŞILDI

• 04.10.2013

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarsus Ticaret Borsası ve Tarsus Süt Üreticileri Birliği  işbirliği ile 04.10.2013 Cuma günü saat 10:00’da Borsamız toplantı salonunda  “Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit Seçimi” konulu seminerimiz Borsamız Yöneticileri, İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, ziraat mühendisleri, tüccar, sanayici ve üreticilerimizin katılımı ile gerçekleşti. Başkanımız Murat Kaya açılış konuşmasında" Eskiden Tarsus Buğdayı aranılan ve özellikle kalite açısından istenilen üründü.Hasat zamanı inanın en az  5-6 fabrikacı buğday almak için gelirdi.Malımızı Tarsus’tan alalım fazla uğraşmayalım derlerdi.Tabi günümüzde şartlar değişti.Kaliteli ve verimli ürün elde etmek için koşullarda değişti.Tarsus Buğdayı Karataş Buğdayına tercih edilir oldu.Ne oldu da Tarsus buğdayı eskiden olduğu gibi tercih edilmiyor?Burda bizlerinde sorumluluğu var.Kaliteli ve verimli buğday üretmekten neden vazgeçtik. Ülkemizde üretilen buğdayın %30 'u vasıfsız buğday olarak üretilmektedir. Kalanın %60-65 i ise 2. sınıf buğdaydır. Bizim bunları aşmamız ve kaliteli buğday yetiştirmemiz gerekiyor .Kaliteli ve verimli buğday almamız içinde bakım şarttır.Bakımlı ve kaliteli buğday piyasada tonu 50-60 TL pahalı alınıp satılmaktadır.İşte Buğdaydan kaliteli ve yüksek rekolteli ürün almamız için, hastalıkları ile mücadelede alınacak önlemleri ve yetiştiriciliğindeki teknik konularda bugün sizlere gerekli bilgiler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce sunulacaktır.” Dedi.

TOPLATININ ANA HATLARI

Dünyada ve ülkemizdeki bitkisel üretimin en önemli öğesi buğday üretimidir. Artan nüfus ile doğru orantılı olarak buğday üretiminin ve stok seviyelerinin de önemi artmaktadır.
Toplantımızda ana hatları ile şu konulara değinilmektedir :
-         Dünyada ve ülkemizdeki buğday üretim seviyeleri
-         Buğdayın iklim ve toprak istekleri
-         Buğday yetiştiriciliğinde sertifikalı tohumluk kullanımının önemi
-         Bölgemize uygun bazı buğday çeşitlerinin özellikleri
-         Buğday yetiştiriciliğinde toprak hazırlığının, gübrelemenin, sulamanın önemi
-         Buğday yetiştiriciliğinde verimi etkileyen hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele yöntemleri

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ TARTIŞILDI