Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Tarsus’ta

  • 06.03.2017
  • tarsustb

Tarsus'ta düzenlenen bir  etkinliğine katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz programda yaptığı konuşmada, ilçede bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu bildirdi.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, katıldığı programda Sayın Yılmaz'ın Tarsus ziyaretinden duyduğu memnuniyetini ifade ederek ;

Sayın Bakanım Tarsus’umuza hoş geldiniz.

Peygamberler şehri,  Danyal Peygamberin kabrinin olduğu bir şehir, Ashab-ı  Kehf’in  olduğu bir şehir.Tarihte ilk üniversitenin kurulduğu bir şehir. Öncelikle; Üniversite konusundaki müjde için size teşekkür ediyorum.  Gerek biz STK'lar olarak, gerek Milletvekillerimiz, gerek Belediye Başkanımız ve  Sayın Valimiz bu konuyu takip ediyor. Devlet Üniversite için zamanın da 50 bini aşkın  imza toplamıştık.Mevcut fakültemizin  şu andaki yerini ve binasını Tarsuslular bizzat kendileri yaptırmıştır. Tarsuslular büyük bir heyecanla büyük bir istekle Devlet Üniversitesinin kurulmasını sizden bekliyor.

Benim, değineceğim diğer bir konuda Tarsus’ta ki ticaretin büyük bir kısmı tarım ve tarım ticaretine dayanıyor.Mersine gelen tarımsal ürün teşviklerinin %50sinden fazlası % 60 ına yakını  Tarsus’a geliyor. Bu noktada da Tarsus’ta ciddi bir tarım alanı ve üretim değişikliği de oldu.Narenciye ekili, alanlarımız hızla genişledi.  Narenciye üretimin de 4 milyon tonu  aştık.  Rusyayla bir kriz yaşandığında ciddi sıkıntılar yaşadık.Gerek üretici gerek ticaret erbabımız bu işten zarar gördü. Biz bunu Tarım Bakanımıza da ifade ettik. Narenciye alanında ki en büyük pazar sahibi ülke yine Türkiyedir, Ülkemizdir.

Sayın Bakanım,

Bizde ki kişi başı narenciye Tüketimi yıllık 27 kilodur. Avrupa ülkelerinde 55-60 kilodur . Biraz önce ifade ettiğiniz gibi, çocuklarımızın, öğrencilerimizin ve gençlerimizin sağlıklı yetişmesi noktasında süt ve üzüm dağıtımı yapılmaktadır. Narenciye tüketiminin arttırılması ve tüketim alışkanlığının kazandırılması noktasında da belli dönemlerde aynı uygulamanın Bakanlığımız bünyesinde uygulamaya kazandırılması sağlanırsa, gerek üretici anlamında ve gerekse de sağlıklı nesiller yetiştirme anlamında faydalı olacağını düşünüyoruz.Tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.


 



Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Tarsus’ta
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Tarsus’ta