TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI

  • 29.12.2016
  • tarsustb

Tarsus İŞKUR ve Tarsus Ticaret Borsası işbirliğinde Tarsus Ticaret Borsasından Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayan ve kendi işyerlerini açan 30 girişimci ile Mersin İl İŞKUR Şube Müdürü Mustafa Doğan ve Mersin KOSGEB Müdürü Yardımcısı Mehmet Eren'in katıldığı "TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI" toplantısı Tarsus Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı.

Tarsus ekonomisine katma değer yaratan girişimcilerin iş fikirlerinin , açtıkları işyerlerinin ve personel istihdamları ile iş yerlerini açarlarken karşılaştıkları sorunların istişare edildiği buluşma verimli bir şekilde gerçekleşti.

Tarsus Ticaret Borsası 2015 yılının Mart ayından itibaren verdiği eğitimlerden başarı ile eğitimlerini tamamlayan girişimcilerinin takibini yaparak Türkiye'de bir ilke daha imza attı.Eğitimlerini tamamlayan girişimcileri işyerlerini açmalarında sonuna kadar destek veren Borsa, bilgilendirme ve ortak paylaşım içerisinde yürüttüğü çalışmalarının meyvesini bu toplantıda topladı.

Mersin KOSGEB Mdr. Yrd. Mehmet Eren girişimcilik zor bir iş olduğunu vurgulayrak bu başarı elde eden girişimcileri tebrik etti. Eren, "Tarsus Ticaret Borsası' nın verdiği girişimcilik eğitimleri ile Tarsus'ta 98 milyon 700 bin TL'lık işlem hacmi yaratacak bir hedef yakalandı. Bu miktarın 35 milyon TL'si hibedir.Gerisi Kredi kullanımı.Sadece Borsadan KOSGEB girişimcilik hibesi için onaylanmış 5 milyon TL'sı hazır ve yaklaşık 3 milyon TL'sı ödendi. İl çapında girişimcilik oranı %25 ile il merkez ilçesi dahil en yüksek oran Tarsus'ta yakalandı.Bu katkıda Tarsus Ticaret Borsanın Katkı payı %90 dır.Borsa, eğitim verdiği girişimcilerin iş yeri açana kadar takipçisi oldu. Bu anlamda Tarsus Ticaret Borsasını, Başkanımız Murat Kaya'yı gönülden tebrik ediyorum.Değerli bir oranı da burada paylaşmak istiyorum, Tarsus Ticaret Borsasından eğitim alan ve KOSGEB desteğinden faydalanarak iş yeri açanlarda iflas ederek veya başka bir şekilde iş yerini kapatma oranı sıfırdır. Burada Borsanın takibini özellikle takdir ediyoruz. dedi

Mersin İŞKUR Şube Müdürü Mustafa Doğan ise yeni girişimciler için İŞKUR olarak kurumun istihdam olanaklarından bahsederek, yeni girişimcilerin İŞKUR olanakları ile personel istihdamının nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme de bulundu.

Başkan Murat Kaya; "Girişimci insan, akıl teri ile alın terini birleştiren insandır.

Türk milletinin de ruhunda girişimcilik vardır.En somut örneği sırtında çuvalla Almanya ya işçi olarak gittiler şu anda 750 bin Avrupalıya iş verir hale geldiler.

Veren el , alan elden hayırlıdır.Veren el olmak istiyorsan bunun adresi girişimciliktir.

Borsamız sunduğu kamu hizmeti dışında;

Yaşadığımız kentin yaşam kalitesini arttırmayı , insanlarına sosyal, kültürel, iletişim ve girişimcilik alanında katkı sağlamayı hedeflemektedir.Bizde Tarsus Ticaret Borsası olarak  misyon ve vizyonumuzu bu hedefler doğrultusunda yeniledik.Yeni Yol haritamızı planladık.İnsana hizmeti Hak’ka hizmet addederek yola çıktık.Bu amaçla girişimci adaylarına yönelik bu kursları işbirliği sağladığımız kuruluşlarla yapmaya başladık ve daha da geliştirerek yenilikçi anlayışla devam ettiriyoruz. Bu noktada; Çağ Üniversitesinden Yrd. Doç Dr. Eda Yaşa Özeltürkay hocamız ve  İŞKUR  İş ve Meslek Danışmanlarından takviye alarak kurslarımızın son gününde katılımcılarımızın öz güvenlerine yönelik seminerler ve faaliyetler gerçekleştirmeye başladık.Kariyer saatleri düzenleyerek iş sahibi meslek adamlarını konuşmacı olarak girişimcilerimizle buluşturduk.

Tarsus ve Ülke ekonomisine yeni müteşebbisler kazandırmak amacıyla Tarsus Ticaret Borsası olarak Tarsus İŞKUR ile  2 yıldır girişimcilik kursları düzenliyoruz. Bu anlamda bir ilki gerçekleştirerek Ticaret Borsası kendi personelini uygulamalı girişimcilik eğitmeni olarak uzmanlaştırdı.İlk kursumuzu Tarsus Belediyesi ile 2015 yılında Mart ayında Kadınlar Gününe özel olarak kadınlarımıza yönelik başlattık. Bunun dışında eğitmenimiz Tarsus dışında Çamlıyayla da ,Adana da , Kozan da , Ankara da, Mersin Üniversitesinde de eğitimlerini sürdürdü.

Bu 2 yılda Tarsus'ta 650 'i aşkın girişimci ile buluştuk.

Girişimcilerimizden 113 tanesi kendi işinin patronu oldu.

77 kişi Tarsus'ta kendi işlerini açtı.

36 kişi Adana ve Mersinde, Çamlıyayla da kendi işlerinin patronu oldu. Kadın girişimci sayısı ise 66 kişiye ulaştı.

Dünya ortalamasının yaklaşık 2 katı, Türkiye Ortalamasının 4 katına ulaşılmış oldu.

Hayallerimiz büyük ama bekleme lüksümüz yok. Bizler yorulmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz Üreten Büyük Türkiye" ye yürekten inanıyoruz.

Ben buradan Tarsus İŞKUR Hizmet Merkezimize, iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımıza, nezrinizde Mersin KOSGEB'e teşekkür ediyorum." dedi. 

Buluşma katılımcıların soru ve sorunlarının anlatılması, paylaşımları devam etti.



                            

TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI
TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI
TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI
TARSUS GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEM BULUŞMASI